Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2010 10:49

ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ - ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Την πολυθεματική έκθεση «πόντος δικαίωμα στη μνήμη» αλλά και την παρουσίαση των βιβλίων του καθηγητή της Νέας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Φωτειάδη διοργανώνει ο Δήμος Κοζάνης και η ΔΕΠΑΚΠ με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας του Κέντρου Ποντιακών μελετών, των ποντιακών σωματείων του Δήμου και του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης.

Στην συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο Δήμο Κοζάνης παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που όπως τόνισε ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας έρχονται να συμπληρώσουν τα πολιτιστικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα με αφορμή την αποκριά δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες των ημερών να έρθουν κοντά στο ποντιακό ζήτημα και να έρθουν σε επαφή με τον ποντιακό ελληνισμό.

«Η πρωτοβουλία μας αυτή είναι ως ελάχιστη ένδειξη τιμής σε μια από τις σημαντικότερες συνιστώσες του Ελληνισμού. Τον ποντιακό ελληνισμό».

Σήμερα στις 18.00 θα εγκαινιαστεί στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης η πολυθεματική έκθεση όπου θα παρουσιαστούν επίσημα έγγραφα, πίνακες φωτογραφίες, χάρτες και βιβλία που αναδεικνύουν την μεγάλη ιστορία του ποντιακού ελληνισμού. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η παρουσίαση των βιβλίων του Κωνσταντίνου Φωτειάδη με τους τίτλους: « Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» και «Πόντος. Μεγάλος Ευδαίμων και Ελλενικός».

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης, η επ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Θεοδωρίδης τόνισε αναφορικά με τον κύκλο των εκδηλώσεων αφιερωμένων στην μνήμη του ποντιακού ελληνισμού πως «η πολυθεματική έκθεση είναι ένα ταξίδι στα κύματα που βασάνισαν τον ποντιακό ελληνισμό και με τον τρόπο αυτό διατρανώνουμε την θέλησή μας να πούμε ένα όχι στη λήθη και ναι στο δικαίωμα στη μνήμη μέσα από την επίγνωση της ιστορίας».   

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι της 3 Μαρτίου ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και σειρά σεμιναρίων ιστορίας του ποντιακού Ελληνισμού από τον καθηγητή Κώστα Φωτειάδη.

Η εκδήλωση με τίτλο «το ποντιακό τραγούδι στη διαμόρφωση της ιστορικής μνήμης» με την συμμετοχή των κορυφαίων εκφραστών της ποντιακής μούσας, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 1 Μαρτίου στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2010 10:54