Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 08:46

Αναγκαία η ισχυροποίηση του ΥΜΑΘ

makriraxilΓράφει η Ραχήλ Μακρή*

Ο νεοσύστατος θεσμός του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης εξακολουθεί να είναι παρεξηγημένος και συνάμα αδικημένος από την κεντρική κυβέρνηση.
Πριν να καταργηθεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009, μαράζωνε χωρίς αρμοδιότητες και με ευθύνες λιγότερες από έναν θεσμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Ήταν ένας θεσμός ΚΕΠ, που δεν αναλάμβανε πρωτοβουλίες, ...

αλλά υποστήριζε τη μεταφορά των αιτημάτων στην Αθήνα. Έπειτα επήλθε το τελειωτικό του χτύπημα με την κατάργησή του, η οποία ακολουθήθηκε με συνεχιζόμενη αποδόμηση των υπηρεσιών σε όλο το εύρος της Βόρειας Ελλάδας.
Είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο η Βόρεια Ελλάδα να μην έχει τις ανάλογες υπηρεσίες, ώστε οι πολίτες να μη χρειάζεται να προσφεύγουν στα υπουργεία της Αθήνας, για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Είναι επίσης απαράδεκτο τα υπουργεία και οι υπηρεσίες της Αθήνας να χειρίζονται υποθέσεις για περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση άνω των 400 χιλιομέτρων.
Με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατη η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η συγκρότηση της αειφόρου ανάπτυξης, η εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ δεν γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις για μία βιώσιμη, αποκεντρωμένη και ευέλικτη διοίκηση. Η διασύνδεση των υπηρεσιών του υπουργείου με τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων πρέπει να είναι άμεση, να μην υπάρχουν οι συνηθισμένες καθυστερήσεις από την υπέρμετρη γραφειοκρατία και να ενισχυθεί η ηλεκτρονική διευθέτηση των ζητημάτων. Παράλληλα πρέπει να αποφευχθούν πρακτικές που ευνοούσαν συγκεκριμένους επενδυτές, όπως στο παρελθόν, και οι όροι για αυτούς που θα προτιμηθούν να διέπονται από αξιοκρατία και νόμιμες προϋποθέσεις.
Παρά τα προβλήματα αλλά και την ανάγκη για μία ουσιαστική και δυναμική παρέμβαση στις αρμοδιότητες του επανιδρυθέντος υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης η κυβέρνηση προχώρησε δειλά και καθυστερημένα στην παραχώρηση πόρων από υπηρεσίες της Αθήνας στις υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, ώστε να αξιοποιηθούν από τις περιφέρειες Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας βάσει των επενδυτικών σχεδίων. Σε καμία περίπτωση όμως ο ανταγωνισμός από τις γειτονικές χώρες δεν πρέπει να καταστήσει τη Βόρεια Ελλάδα έρμαιο επιχειρηματιών που θα οργιάζουν στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.
Επενδύσεις, επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη είναι λέξεις που η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία έχουν ξεχάσει. Και ιδιαίτερα η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, που βρίσκεται σε διοικητική απομόνωση, η Κεντρική Μακεδονία που υποβαθμίζεται συνεχώς και η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη που δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα την Τουρκία και την πολιτική της.
Είναι επιβεβλημένες η αποκέντρωση των υπηρεσιών, η περιφερειακή ανάπτυξη, η συγκρότηση ενός περιφερειακού στρατηγικού σχεδιασμού για την ισχυροποίηση των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, που πλήττονται όλο και περισσότερο από το φθηνό εργατικό δυναμικό των γειτονικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων. Η απομόνωσή τους τις βουλιάζει και οδηγεί τις γειτονικές χώρες να προσελκύουν επενδύσεις αλλά και καταναλωτές από την Ελλάδα.
Δειλό το βήμα της κυβέρνησης αλλά τουλάχιστον προς θετική πορεία. Το συγκεκριμένο υπουργείο μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική δομή για τη Βόρεια Ελλάδα, που να εξυπηρετεί όλες τις πτυχές της συνδιαλλαγής μιας ευνομούμενης πολιτείας με τους ενεργούς πολίτες και τις επιχειρήσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας. Η επάρκειά του σε προσωπικό, πόρους, αρμοδιότητες, ευθύνες και άσκηση ουσιαστικής αναπτυξιακής πολιτικής είναι επιβεβλημένη για την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής και στην απομακρυσμένη Βόρεια Ελλάδα.
Η οικοδόμηση ενός υπουργείου με αρμοδιότητες, στρατηγικό σχεδιασμό, πλήρη στελέχωση και ανοιχτούς ορίζοντες είναι το στοίχημα για τη Βόρεια Ελλάδα. Ένα υπουργείο που θα μπορεί να στέκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, να επιλύει άμεσα τα προβλήματά τους και να αποτελέσει τη λύση για την παραμελημένη Βόρεια Ελλάδα.

* Η Ραχήλ Μακρή είναι βουλευτής Κοζάνης και υπεύθυνη τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης ΠΕΚΑ των Ανεξάρτητων Ελλήνων

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 08:49