Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 11:41

Συναγερμός για αλεπού με λύσσα στα ορεινά της Κοζάνης. Το ζώο θανατώθηκε απο τους κατοίκους

alepoyΗ αλεπού θεωρείται βασικός φορέας του ιού της λύσσας
Μια λυσσασμένη αλεπού κινητοποιεί τις υγειονομικές υπηρεσίες. Η αλεπού δάγκωσε σκύλο στην Κοζάνη και αποδείχτηκε ότι είχε προσβληθεί από λύσσα, μια ασθένεια που έχει εξαφανιστεί από τη χώρα εδώ και 25 χρόνια, ...

ωστόσο κρούσματά της εμφανίστηκαν τον περασμένο χειμώνα σε Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ.

Από τότε μάλιστα, με ενημερωτικές ημερίδες το υπουργείο Υγείας συνιστούσε σε όσους εργάζονται στην ύπαιθρο (αγρότες, κτηνοτρόφους, κυνηγούς) να εμβολιαστούν προληπτικά και στους κυνηγούς να εμβολιάσουν τα σκυλιά τους. Επιπλέον τον Απρίλιο εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας, με σκοπό να καταγραφούν όλα τα ύποπτα κρούσματα. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι αρνητικά, πλην του κρούσματος της Κοζάνης που θέτει σε συναγερμό Αρχές, φορείς και πολίτες.

Η αλεπού εμφανίστηκε πριν από μία εβδομάδα στο Παλαιόκαστρο του Δήμου Βοΐου και επιτέθηκε σε σκύλο. Οι κάτοικοι καταδίωξαν το ζώο και το σκότωσαν, ενώ κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας έστειλε το κουφάρι για εξετάσεις.

«Το δείγμα του εγκεφάλου που εξετάστηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιτήρησης της Λύσσας, βρέθηκε θετικό στον ιό της λύσσας και προκάλεσε αύξηση της επιφυλακής. Γνωρίζαμε από τον περασμένο χειμώνα ότι υπάρχουν κρούσματα στη νότια Βαλκανική και συνιστούσαμε στα μέλη μας να είναι προσεχτικά και να εμβολιάζονται. Τώρα πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί», είπε στο «Εθνος» ο επιστημονικός υπεύθυνος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Ισαάκ.

Επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το θέμα δεν αποκλείουν η αλεπού να μολύνθηκε από σκύλο που είχε εισαχθεί από κάποια γειτονική χώρα και στέλνουν σήμα κινδύνου για άμεσο εμβολιασμό όλων των σκύλων, οικόσιτων και κυνηγετικών.

Το τελευταίο κρούσμα λύσσας εντοπίστηκε στον Εβρο το 1987 και αφορούσε έναν σκύλο. Το άρρωστο ζώο θανατώθηκε και από τότε δεν υπήρξε άλλο περιστατικό, μάλιστα οι υγειονομικές αρχές εκτιμούσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ολα αυτά μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, όταν έγιναν αναφορές για απανωτά κρούσματα σε Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, σε ζώα οικόσιτα, αλλά και άγρια που πιθανόν θα έμπαιναν στο ελληνικό έδαφος.

Καμία ανησυχία
«Εχουμε πολλά χρόνια να δούμε κρούσμα λύσσας και δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος ανησυχίας. Αν είμαστε όλοι προσεχτικοί και κάνουμε όσα πρέπει, δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τέτοιο περιστατικό», μας είπε ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης, Αντώνης Μπάκας.

Με αφορμή το περιστατικό της Κοζάνης, η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισε να τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες στην περιοχή εντοπισμού του κρούσματος, να απαγορευτεί η μετακίνηση και η αγοραπωλησία ζώων, ενώ θα θανατώνονται τα ευπαθή ζώα, καθώς μόνο με τη λήψη δείγματος από τον εγκέφαλο μπορεί να γίνει η διάγνωση της λύσσας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της περιφέρειας, «τα μέτρα αφορούν ακόμη και τα κατοικίδια καθώς και όλα τα ζώα της άγριας πανίδας».

Αν και η λύσσα θεωρείται κατά κύριο λόγο νόσος των σαρκοφάγων ζώων (κατοικίδιων και άγριων), προσβάλλει πολλά είδη θηλαστικών καθώς και τον άνθρωπο, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η ασθένεια αυτή δεν είναι ιάσιμη.

Μεταδίδεται με το σάλιο μολυσμένων ζώων, τη στιγμή που δαγκώνουν ανθρώπους ή ζώα και δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτες που μπορούν εύκολα να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Η αλεπού θεωρείται ως βασική... αποθήκη του ιού της λύσσας, αλλά και ως ο κύριος φορέας διάδοσης.

Η λύσσα μεταδίδεται στα άλλα ζώα, τα οποία εκδηλώνουν μια βίαιη συμπεριφορά, γίνονται πολύ επιθετικά και δαγκώνουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Αν είναι εμβολιασμένα, δεν έχουν πρόβλημα, ακόμη και αν τραυματιστούν από μολυσμένο ζώο. Οσα ωστόσο προσβληθούν από λύσσα, πρέπει άμεσα να θανατωθούν.

Στον άνθρωπο τα συμπτώματα είναι διαφορετικά. Η περίοδος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 8 εβδομάδες, ενώ έχουν καταγραφεί περιστατικά μετά από 3 χρόνια (!). Τα συμπτώματα στον άνθρωπο είναι κακουχία, πυρετός, κεφαλαλγία, γαστρεντερικές διαταραχές, οξύς πόνος στο σημείο του τραύματος, σπασμοί, απώλεια των αισθήσεων, παράλυση των άκρων, ενώ σταδιακά επέρχεται ο θάνατος.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την απομόνωση του ασθενούς και ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, πάντως σε συντριπτικό ποσοστό καταλήγει σε θάνατο.

ΠΗΓΗ: ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 11:50