Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010 13:30

ΤΟΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ Χ. ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟ ΑΠΘ

altΤον ακαδημαϊκό Χ. Μπουντουλα απο το Βελβεντό θα τιμήσει σε ειδικηή εκδήλωση το ΑΠΘ. Για την προσφορά του στην Ιατρική και για το γενικότερο κοινωνικό του έργο στον κ. Μπουντούλα έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα από πολλές Ιατρικές Σχολές, αλλά και πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από επιστημονικές και άλλες οργανώσεις σε πολλά μέρη του κόσμου    Σε Επίτιμο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., θα αναγορευτεί ο Καθηγητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο των ΗΠΑ, Ακαδημαϊκός και Διευθυντής του Κέντρου Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Χαρίσιος Μπουντούλας.
Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 19.30, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Το πρόγραμμα της Τελετής είναι το εξής:
Προσφώνηση από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητή Νικόλαο Ντόμπρο.
Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ιωάννη Μυλόπουλο.
Έπαινος του τιμώμενου (Laudatio) από τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, Παράσχο Γκελερή.
Επίδοση Διασήμων και Αναγόρευση από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητή Νικόλαο Ντόμπρο.
Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο Καθηγητή, Χαρίσιο Μπουντούλα, με θέμα: «Η διαχρονική εξέλιξη της Ιατρικής και ο ρόλος του Ιατρού».
Λήξη Τελετής.

Ακολουθεί βιογραφικό του τιμώμενου Καθηγητή.

Ο Καθηγητής Χαρίσιος Μπουντούλας γεννήθηκε στο Βελβεντό Κοζάνης το Νοέμβριο του 1935, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Το 1953 εισήχθη στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. Το 1959 έλαβε το πτυχίο από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και το δίπλωμα αποφοίτησης από τη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή.

Η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία άρχισε στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Α.Π.Θ., την οποία διηύθυνε ο αείμνηστος Καθηγητής Δ. Βαλτής. Εκεί έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και της Καρδιολογίας, το διδακτορικό του δίπλωμα και την πρώτη του θέση ως στέλεχός της (1962-1970). Αφού μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία στο Ohio State University για δυόμιση χρόνια περίπου (1970-1973), επέστρεψε στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Α.Π.Θ., όπου και παρέμεινε ως το τέλος του 1974. Μετά το θάνατο του Καθηγητή Βαλτή, έφυγε το 1975 για τις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση του Ohio State University, όπου κατάφερε να κερδίσει σταδιακά και σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα (σε πέντε χρόνια) όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες (από Assistant Professor σε Full Professor). Από το 1980 ως το 1982 διετέλεσε Καθηγητής Παθολογίας/Καρδιολογίας στο Wayne State University στο Michigan, από το 1982 ως το 2002 Καθηγητής Παθολογίας/Καρδιολογίας στο Ohio State University και από το 1984 ως το 2002 Καθηγητής Φαρμακευτικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Στη συνέχεια, καλείται από την Ακαδημία Αθηνών να αναλάβει τη διεύθυνση του Κέντρου Κλινικής Έρευνας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο μόλις είχε ιδρυθεί. Στο Ίδρυμα διετέλεσε και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, από το 2002 ως το 2008, και από το 2009 είναι επίτιμος πρόεδρός του. Παράλληλα, είναι Καθηγητής-συνεργαζόμενος ερευνητής στο ίδιο Ίδρυμα. Από τον Ιανουάριο του 2005 ως τον Ιανουάριο του 2007 χρημάτισε Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Με τον καθηγητή Wooley ίδρυσαν εργαστήριο που αποτελεί πρότυπο για τη διδασκαλία καρδιαγγειακών νοσημάτων και την επίλυση διαγνωστικών και θεραπευτικών προβλημάτων με το συνδυασμό κλινικής εξέτασης και σύγχρονης τεχνολογίας. Σημαντικό είναι ότι έχει διδάξει και συνεχίζει να διδάσκει χιλιάδες φοιτητών και ιατρών που δεν τους έχει δει ποτέ, σε όλο τον κόσμο, με τα βιβλία που έχει εκδώσει και τα κεφάλαια που έχει γράψει σε πολλά διδακτικά βιβλία.
Έχει συνολικά πάνω από 600 δημοσιεύσεις (χωρίς να υπολογιστούν τα Abstracts) σε 8 γλώσσες. Επίσης, έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις σε Ιατρικές Σχολές, ακαδημαϊκά κέντρα και εθνικές ή διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει εκδώσει ή συνεκδώσει 25 βιβλία/μονογραφίες σε 3 γλώσσες και έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 150 επιστήμονες διεθνούς κύρους για την έκδοση των βιβλίων του. Έχει γράψει πάνω από 200 κεφάλαια σε πολλά διδακτικά βιβλία. Ανήκει στην ολιγάριθμη ομάδα των καρδιολόγων που έχει δημοσιεύσει κεφάλαια στα θεωρούμενα, παγκοσμίως, ως κλασικά εγχειρίδια της Καρδιολογίας, όπως π.χ. στα The Heart (Hurst, σχεδόν για 30 χρόνια σε 7 εκδόσεις), Heart Diseases (Braunwald, για 10 χρόνια σε 2 εκδόσεις), Heart Diseases in Infants, Children and Adolescents (Moss and Adams, για 15 χρόνια σε 3 εκδόσεις), American College of Cardiology Self Assessment Program (για 20 χρόνια σε 7 εκδόσεις), Current Therapy (για 25 χρόνια σε 5 εκδόσεις) κ.ά.
Είναι ένας από τους λίγους ερευνητές που έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την κλινική, μεταφραστική, πειραματική και βασική έρευνα, ένα σπάνιο πια προσόν στη σημερινή ιατρική ακαδημαϊκή πραγματικότητα. Έχει δημοσιεύσει σχεδόν σε όλα τα περιοδικά που ασχολούνται με καρδιαγγειακές παθήσεις, από το Circulation ως το Journal of Clinical Investigation και το Nature Genetics. Εξάλλου, έχει διατελέσει και ο ίδιος εκδότης, αναπληρωτής εκδότης, μέλος συντακτικής επιτροπής ή κριτής σε περισσότερα από 50 επιστημονικά περιοδικά (ως κριτής βιβλίου έχει συνεργαστεί με το New England Journal of Medicine). Έχει διατελέσει πρόεδρος της Laenec Society της American Heart Association και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ίδιας εταιρείας στην Κλινική Καρδιολογία, της διεθνούς επιτροπής του American College of Cardiology, του διοικητικού συμβουλίου της International Society of Noninvasive Cardiology και πολλών άλλων επιστημονικών εταιρειών και οργανώσεων. Εγκωμιαστικά σχόλια έχουν κάνει για τον άνθρωπο και το έργο του, διακεκριμένοι ξένοι ειδικοί επιστήμονες και σοβαρά επιστημονικά έντυπα, όπως π.χ. ο Καθηγητής Richard Lewis, πρώην πρόεδρος του American College of Cardiology (‘‘His wit, generosity, kindness, loyalty and respect have make him an institution at our Medical Center’’) ή το New England Journal of Medicine (1993, 3 Σεπτεμβρίου, σελίδα 737, όπου ο κ. Μπουντούλας χαρακτηρίζεται ως «one of the Renaissance people of Cardiology»).
Για την προσφορά του στην Ιατρική και για το γενικότερο κοινωνικό του έργο στον κ. Μπουντούλα έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα από πολλές Ιατρικές Σχολές, αλλά και πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από επιστημονικές και άλλες οργανώσεις σε πολλά μέρη του κόσμου. Το 1998 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στον τομέα Ιατρικής και Φαρμακολογίας, ως Έλληνας επιστήμονας του Εξωτερικού.

Στην κλινική του καθηγητή Βαλτή, της οποίας υπήρξε ένα από τα κύρια στελέχη, οργάνωσε την πρώτη στεφανιαία μονάδα στην Ελλάδα το 1973, ενώ την ίδια χρονιά πραγματοποίησε τις πρώτες στεφανιογραφίες και ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες στη Θεσσαλονίκη. Με τον Καθηγητή κ. Δ. Λαζαρίδη άρχισαν τη χειρουργική επαναιμάτωση των στεφανιαίων (bypass) το 1973 στη Θεσσαλονίκη. Με τον Καθηγητή κ. Φαίδωνα Χαρσούλη ήταν πρωτεργάτες στην πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση νεφρού που με τους Καθηγητές Τούντα και Βαλτή πραγματοποιήθηκε το 1968 στην Ελλάδα. Με τον καθηγητή του συνέγραψε το κεφάλαιο του κυκλοφορικού συστήματος στο βιβλίο Εσωτερικής Παθολογίας του Δ. Βαλτή. Το βιβλίο αυτό απετέλεσε τη βάση για την εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής, των ειδικευομένων και ιατρών για τουλάχιστον μία δεκαπενταετία, και ήταν ουσιαστικό βοήθημα για τις εξετάσεις του ECFMG, απαραίτητες για την άσκηση της ιατρικής στην Αμερική.

Το 1991, μετά από πρότασή του στον Καθηγητή Π. Τούτουζα, συνεκδίδουν το πρώτο βιβλίο Καρδιολογίας στην Ελλάδα, με πολλούς συγγραφείς. Εκτός από την εκπαίδευση, ένας από τους σκοπούς του βιβλίου ήταν να φέρει σε επαφή και συνεργασία τους Έλληνες καρδιολόγους της Διασποράς με τους ομοτέχνους τους στη Ελλάδα. Περισσότεροι από 90 Έλληνες καρδιολόγοι από όλα τα μέρη του κόσμου έχουν συμβάλλει με κεφάλαια στο βιβλίο. Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 2001 σε συνεργασία με τους Καθηγητές Χ. Στεφανάδη και Π. Τούτουζα. Με τον Καθηγητή Π. Γκελερή έχει εκδώσει τη μονογραφία Στεφανιαία Νόσος το 1985, με δεύτερη και τρίτη έκδοση το 1990 και 2010 αντίστοιχα.

Επί της προεδρίας του, το Hellenic Journal of Cardiology, επίσημο περιοδικό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συμπεριλήφθηκε στο Index Medicus. Επίσης, έχει οργανώσει πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα με ειδική θεματολογία, στα οποία έλαβαν μέρος διεθνείς προσωπικότητες που έχουν κάνει πρωτοποριακή δουλειά σε ποικίλους τομείς της καρδιολογικής επιστήμης.

Από τη θέση του Διευθυντή του Κέντρου Κλινικής Έρευνας και του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο, μέσα σε λίγα χρόνια (2002-2008) έχει καταστεί ένα από τα καλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης. Συγχρόνως, έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τις περισσότερες καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (πανεπιστημιακές και μη).

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο κ. Μπουντούλας είχε καταρτίσει ειδικό πρόγραμμα μετεκπαίδευσης Ελλήνων Ιατρών στις ΗΠΑ. Κοντά του είχαν μετεκπαιδευτεί πολλοί Έλληνες καρδιολόγοι, από τους οποίους αρκετοί είναι σήμερα κορυφαίοι στην καρδιολογία στην Ελλάδα, διευθυντές καρδιολογικών κλινικών, διακεκριμένα μέλη του διδακτικού προσωπικού στις Ιατρικές Σχολές της χώρας και στελέχη σε διοικητικές θέσεις επιστημονικών εταιρειών. Ο κ. Μπουντούλας δε συμμετείχε μόνον ενεργά στις δημόσιες εκδηλώσεις για την προβολή των ελληνικών εθνικών ζητημάτων. Ήταν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης ειδικών θεσμών και φορέων, όπως π.χ. του προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών (Μodern Greek Studies) στο πανεπιστήμιο Ohio, καθώς και της οργάνωσης «Μακεδονική Εστία» στην πρωτεύουσα της ίδιας Πολιτείας με αποστολή την ενημέρωση του αμερικανικού κοινού και των αντιπροσώπων του σε καίρια εθνικά θέματα της Ελλάδας.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010 13:45