Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010 11:08

Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΩΝ

altΗ πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έδωσε Συνέντευξη Τύπου, 20/09/2010,  κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε την ηλεκτρονική υπηρεσία διεκπεραίωσης μετεγγραφών φοιτητών και την ηλεκτρονική επιλογή συγγραμμάτων από τους φοιτητές (πρόγραμμα Εύδοξος www.eudoxus.gr ). Σημεία από την ομιλία της Υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου:

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου αφορά την Τεχνολογία, την ανάγκη να μπούμε στην έξυπνη εποχή, αλλά αφορά άμεσα και τη λειτουργία, τη ζωή και την εκπαίδευση πολλών ανθρώπων. Αφορά άμεσα 400.000 φοιτητές, 10.000 οικογένειες που εμπλέκονται στις διαδικασίες των μετεγγραφών, αφορά όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, τις διοικητικές τους υπηρεσίες και τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς και πάνω από 1.000 εκδοτικούς οίκους.

Σήμερα ανακοινώνουμε δράσεις οι οποίες έχουν τρεις διαστάσεις:

Ø Αναπτυξιακή διάσταση, γιατί η Τεχνολογία και η εφαρμογή της αλλάζουν τα πάντα προς το καλύτερο, το ταχύτερο και το αποτελεσματικότερο

Ø Οικονομική διάσταση, γιατί γίνεται εξαιρετικά μεγάλη οικονομία χρήματος

Ø Περιβαλλοντική διάσταση, γιατί το computing cloud είναι ένα σύστημα που αλλάζει τα δεδομένα και στο χώρο του περιβάλλοντος.

Ανακοινώνουμε, λοιπόν, 3 νέες δράσεις:

Πρώτη δράση είναι η νέα υπολογιστική υποδομή του Υπουργείου Παιδείας, η οποία βασίζεται στην Τεχνολογία «Cloud Computing», που έχει εγκατασταθεί εδώ και μερικούς μήνες. Είναι ένα υπολογιστικό κέντρο που μαζί με τις προγραμματιζόμενες επεκτάσεις του καλύπτει την υπολογιστική ισχύ του Υπουργείου, όλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με δυνατότητες να επεκταθεί.

Για να γίνει κατανοητή αυτή νέα υποδομή, σκεφτείτε να λειτουργούν μαζί 1.000 εξυπηρετητές -servers, να συνεργάζονται και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Υπουργείο Παιδείας και στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα.

Είναι ένα διάφανο υπολογιστικό κέντρο που καλύπτει όλη τη χώρα και όλες τις υπηρεσίες, κάνει πολύ μικρότερη την ανάγκη της ανανέωσης του εξοπλισμού και μειώνει σημαντικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση, με δεδομένο ότι είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα που έχουμε με την ανακύκλωση των υπολογιστών.

Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 4 εκατομμύρια ευρώ εξοικονόμηση από τους επιμέρους φορείς του Υπουργείου που αφορούν τις προμήθειες και 6 εκατομμύρια ευρώ από τον περιορισμό κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δεύτερη δράση αφορά τις μετεγγραφές των φοιτητών και σπουδαστών. Στόχος είναι η διαδικασία της μετεγγραφής να ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο και όχι το Γενάρη. Με τον τρόπο που θα λειτουργήσει από τις 4 Οκτώβρη όλο το σύστημα κάθε φοιτητής θα μπορεί πολύ απλά πια, μέσα από τον υπολογιστή του κάνοντας την αίτηση, να ολοκληρώνει άμεσα τις διαδικασίες.

Ø Δεν χάνεται έτσι το πρώτο εξάμηνο σπουδών που κατά κανόνα έχαναν οι φοιτητές που ζητούσαν μετεγγραφές.

Ø Τελειώνει η ανασφάλεια του πού θα σπουδάσει και οι ανώφελες μετακινήσεις από πόλη σε πόλη και από Ίδρυμα σε Ίδρυμα.

Ø Διευκολύνεται η λειτουργία των Σχολών και των διοικητικών υπηρεσιών των Σχολών που κατανάλωναν όλο το 1ο εξάμηνο σ’ αυτές τις διαδικασίες.

Ø Διευκολύνεται ο φοιτητής, που κάνει όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται ηλεκτρονικά και με πολύ σαφή τρόπο, υπό τη ρητή προϋπόθεση ότι όλα τα στοιχεία που καταθέτει είναι ακριβή. Προσλαμβάνουμε τη δήλωση του κάθε φοιτητή ως απολύτως αληθή. Σε περίπτωση όμως που καταχωρούνται ανακριβή στοιχεία, τότε χάνει το δικαίωμα εγγραφής του.

Ø Απαλλάσσεται η οικογένεια συνολικά από περιττές δαπάνες που μακροπρόθεσμα έχουν επιπτώσεις στο οικογενειακό εισόδημα, αν σκεφτούμε ότι κατά κανόνα τα παιδιά που μετεγγράφονται χάνουν ένα εξάμηνο από τις σπουδές τους.

Ø Και τέλος, η αναλογική κατανομή των μετεγγραφομένων σε ομοειδή τμήματα, όπως είχαμε εξηγήσει στην τροπολογία για τις μετεγγραφές, θα αποσυμφορήσει τα κεντρικά Ιδρύματα, ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία τους.

Η τρίτη δράση είναι το Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης των δωρεάν παρεχομένων συγγραμμάτων, το σύστημα «Εύδοξος».

Στόχος είναι οι φοιτητές να έχουν το σύγγραμμα το οποίο επιλέγουν και το οποίο δίνεται δωρεάν από την πολιτεία στην αρχή της χρονιάς και όχι στο τέλος της.

Το «Εύδοξος» αποτελεί μια τεράστια βάση δεδομένων. Στη βάση αυτή καταγράφονται όλα τα συγγράμματα που προτείνονται από κάθε Πανεπιστήμιο, από κάθε Σχολή, για κάθε μάθημα από κάθε καθηγητή και επίσης περιλαμβάνονται μερικές χιλιάδες συγγράμματα τα οποία είναι ψηφιοποιημένα και η χρήση τους να είναι δωρεάν.

Με το «Εύδοξος» η επιλογή των συγγραμμάτων που επιθυμεί ο φοιτητής γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Με τον κωδικό του μπορεί να μπει σε συγκεκριμένες βάσεις δεδομένων, να δει τα συγγράμματα που υπάρχουν στο έτος σπουδών του, στο μάθημά του, να τα παραγγείλει ηλεκτρονικά και αμέσως να ξέρει το σημείο διάθεσης από το οποίο θα τα παραλάβει.

Με αυτό τον τρόπο για 400.000 και πλέον φοιτητές :

Ø Τα συγγράμματα είναι στη διάθεσή τους από την έναρξη της χρονιάς. Δίδεται τέλος στις ατελείωτες καθυστερήσεις και στις ουρές. Πέρυσι είδαμε πολλές εικόνες στο τέλος της εξεταστικής περιόδου, όχι στην αρχή της χρονιάς, με φοιτητές που περίμεναν για να πάρουν το σύγγραμμα

Ø Δίνεται τέλος στις υποχρεωτικές φωτοτυπίες μέχρι να πάρουν οι φοιτητές τα συγγράμματα, κάτι που καθιστούσε το δωρεάν σύγγραμμα «δώρον άδωρον».

Ø Είναι γνωστά σε όλους και υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στα συγγράμματα που προτείνουν η κάθε Σχολή, το κάθε Πανεπιστήμιο, ο κάθε διδάσκων

Ø Ενσωματώνονται σταδιακά όλα τα ηλεκτρονικά συγγράμματα,

Ø Εξυγιαίνεται η όλη διαδικασία διάθεσης των δωρεάν συγγραμμάτων. Θεωρώ ότι θα μπει δια παντός τέλος στα τεράστια προβλήματα αποθηκών και αιθουσών γεμάτες με τόνους βιβλίων, τα οποία το μόνο που προσπαθούσαν να κάνουν τα Ιδρύματα, ήταν πώς θα τα «ξεφορτωθούν» για να ελευθερώσουν τους χώρους, ενώ ήταν συγγράμματα που πλήρωνε ο ελληνικός λαός.

Ø Απλοποιούνται δραστικά οι διαδικασίες επιλογής, παραγωγής, διακίνησης και εκκαθάρισης των λογαριασμών,

Ø Ανοίγει ο δρόμος για τις επιστημονικές και διαδικτυακές κοινότητες φοιτητών και διδασκόντων.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως γίνεται ένα τεράστιο βήμα ώστε να πιάνουν τόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού, να χτυπήσουμε κάθε σπατάλη και να μειώσουμε όσο γίνεται το τεράστιο ποσό των 60.000.000 ευρώ, που δίνεται κάθε χρόνο για συγγράμματα, χωρίς να υπάρχει στο τέλος ούτε απολογισμός, ούτε έλεγχος πόσα δόθηκαν, σε ποιους και με ποιο τρόπο.

Όλη αυτή η εργασία που παρουσιάζεται σήμερα δεν είναι μια ανακοίνωση προθέσεων. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε τον Γενάρη, που έγινε με πάρα πολλή δουλειά από τον Ειδικό Γραμματέα, τον κ. Παπάζογλου, με τη συνεργασία του ΕΔΕΤ, του κ. Τσανάκα που είναι στο Υπουργείο μας.

Χρειάστηκε νομοθετική ρύθμιση και είχαμε νομοθετική ρύθμιση και στο νομοσχέδιο του Μαΐου και του Αυγούστου. Έγινε πολλή δουλειά, λάβαμε υπόψη εμπειρία άλλων χωρών, έγιναν πολλές δοκιμές ώστε να είμαστε έτοιμοι σήμερα και να το παρουσιάσουμε αλλά και στις 4 Οκτωβρίου να είναι στη διάθεση όλων των φοιτητών και να αρχίσει μια νέα περίοδος και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που είναι απολύτως αναγκαία.

Σημεία από την ομιλία του Ειδικού Γραμματέα, Βασίλη Παπάζογλου:

Το νέο υπολογιστικό κέντρο, το Data Center του Υπουργείου Παιδείας ακολουθεί πρωτοποριακό σχεδιασμό, χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής και προορίζει να εξυπηρετεί όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας μας, δηλαδή τόσο τα Πανεπιστήμια όσο και τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα, όχι μόνο τους επιστήμονες και τους φοιτητές αλλά και τις διοικητικές υπηρεσίες των ιδρυμάτων αυτών.

Αυτό γίνεται με βάση ένα μοντέλο που στη διεθνή ορολογία ονομάζεται cloudcomputing.

Για να γίνει κατανοητή η υποδομή αυτή φανταστείτε ότι ταυτόχρονα συνεργάζονται χίλιοι πολύ ισχυροί υπολογιστές, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ σε όποιον τη ζητήσει. Ο χρήστης το μόνο που πρέπει να έχει είναι μια σύνδεση στο διαδίκτυο.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό της υποδομής αυτής είναι ότι είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, με πολύ υψηλό ποσοστό λειτουργίας.

Με αυτή την επένδυση, η οποία σταδιακά βεβαίως θα επεκταθεί, σύμφωνα με τις ανάγκες μας, κερδίζουμε σε τομείς όπως: εξοικονόμηση πόρων, μεγαλύτερη αξιοποίηση υποδομών, μια κεντρική εγκατάσταση, συνεργασία με άλλες διεθνείς υποδομές και δίκτυα. Εξασφαλίζουμε σημαντική μείωση κατανάλωσης ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος, υψηλότερο βαθμό αξιοποίησης.

Αναλυτικότερα, οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές που μπορούν να προσφερθούν μέσω της υποδομής Cloud Computing είναι οι εξής: Οι δύο νέες υπηρεσίες μετεγγραφών και συγγραμμάτων, επιστημονικό λογισμικό ως υπηρεσία, η εκτέλεση επιστημονικών πειραμάτων μέσω προσομοιώσεων, η δημιουργία διαδικτυακών ομάδων με στόχο την κοινή ερευνητική προσπάθεια κλπ.

Πέρα όμως από αυτά τα ποιοτικά πλεονεκτήματα εκτιμούμε ότι η λειτουργία του κέντρου, θα έχει οικονομικό όφελος 4.000.000 ευρώ από την προμήθεια εξοπλισμού και 6.000.000 ευρώ από τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.         

Τα σημαντικότερα οφέλη βεβαίως θα προκύψουν από τις υπηρεσίες. Ξεκινάω την πρώτη βασική υπηρεσία, που είναι οι μετεγγραφές. Στο προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος διενεργήθηκαν περίπου 7.500 μετεγγραφές. Φέτος, με την κατάργηση της βάσης του 10, εκτιμώ ότι θα είναι περίπου 10.000, ίσως και παραπάνω.

Ο διαχειριστικός φόρτος στις γραμματείες των Τμημάτων και η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των μετεγγραφών, με την απώλεια τουλάχιστον ενός εξαμήνου για τους φοιτητές οδηγούσαν σε επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών και σε καθυστέρηση στην είσοδό τους στην παραγωγική διαδικασία.

Η νέα υπηρεσία θα τεθεί σε λειτουργία στις 4 Οκτωβρίου. Θα επιτρέψει σχεδόν στο 95% των περιπτώσεων να ολοκληρώσουν τη μετεγγραφή τους. Πολύ σημαντικό είναι ότι η αίτηση που θα κάνουν οι σπουδαστές θεωρείται ως υπεύθυνη δήλωση, δηλαδή ότι αυτά τα οποία γράφουν είναι σωστά. Ο έλεγχος νομιμότητας θα πραγματοποιείται από τα Τμήματα, τα Ιδρύματα και δειγματοληπτικά από το Υπουργείο Παιδείας. Στην περίπτωση που βρεθούν πλαστά ή ανακριβή στοιχεία θα υπάρχει διαγραφή του φοιτητή από το Τμήμα μετεγγραφής και σε περίπτωση δόλου συνολική του διαγραφή από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η δεύτερη υπηρεσία είναι η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συγγραμμάτων γνωστή ως «Εύδοξος». Τι ίσχυε μέχρι τώρα; Καθυστερήσεις, αδιαφάνεια, απώλεια πόρων κλπ.

Δαπάνες πάνω από 60.000.000 ευρώ το χρόνο με πολύ χαμηλό ποιοτικό αποτέλεσμα. Αυτό όμως αλλάζει. Τα χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι: η έγκαιρη παράδοση των συγγραμμάτων και ο εξορθολογισμός του κόστους, η ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων που θα γραφτούν πλέον στην ελληνική γλώσσα, η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση της αποζημίωσης των εκδοτών και η πλήρης διαφάνεια σε ότι αφορά όλα τα στάδια διανομής.

Κλείνοντας, θέλω να σας αναφέρω ότι ήδη υλοποιούνται μια σειρά από άλλες νέες υπηρεσίες, για τις οποίες σύντομα θα ενημερωθείτε και οι οποίες, σταδιακά, θα μας οδηγήσουν σε ένα πραγματικό ψηφιακό Πανεπιστήμιο.

 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010 11:13