Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 11:44

ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΩΝ ΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟ

altΤις έντονες αντιδράσεις των διοικήσεων των ΤΕΙ προκαλούν πρόσφατες αποφάσεις του υφυπουργού Παιδείας, Ι. Πανάρετου, σύμφωνα με τις οποίες μπαίνει «φρένο» τόσο στην ίδρυση νέων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών όσο και στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κι όλα αυτά πριν γίνει γνωστή η χθεσινή απόφαση του υπουργείου που μειώνει στο 70%, της αρχικής συμφωνίας, την επιχορήγηση των ΤΕΙ για λειτουργικές δαπάνες...

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνόδου των προέδρων των ιδρυμάτων, οι οποίοι σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν μόλις λάβουν τις προτάσεις του υπουργείου. Εμφανίστηκαν, ωστόσο, θετικοί στην εφαρμογή «εκπαιδευτικού Καλλικράτη», τονίζοντας ότι κάθε ΤΕΙ πρέπει να νοικοκυρέψει τα του οίκου του και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών, αλλά και καταργήσεις τμημάτων που μένουν στα αζήτητα.

Οι πρόεδροι κατηγόρησαν το υπουργείο ότι με την πολιτική που ακολουθεί «απαξιώνει τα ΤΕΙ στην πράξη», την ίδια ώρα που παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ιδρυμάτων.

«Είναι αδιανόητο να αναστέλλεται η ίδρυση νέων μεταπτυχιακών. Τα προγράμματα αυτά είναι αυτο-χρηματο­δοτούμενα, ενώ 35% των εσόδων τους πηγαίνουν στο ίδρυμα», τόνισε, στην «Η», ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, Λάζαρος Βρυζίδης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει το «γαϊτανάκι» με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας, Σ. Καπλάνης, επεσήμανε πως «λόγω της απόφασης για την αναστολή των προσλήψεων μόνιμου προσλήψεων πολλά τμήματα ΤΕΙ αδυνατούν να λειτουργήσουν».

Οι πρόεδροι ζήτησαν από το υπουργείο να ακολουθήσει το παράδειγμα των περισσότερων χωρών της Ευρώπης και να μετονομάσει τα ΤΕΙ σε «Τεχνολογικά Πανεπιστήμια», διαμηνύοντας ότι τα ΤΕΙ είναι ενταγμένα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δεν πρόκειται να δεχθούν περικοπές στα έτη σπουδών τους, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο κ. Πανάρετος ότι μπορεί να γίνει σε ορισμένα τμήματα.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 11:47