Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010 13:20

Γ. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

altΣε απάντηση του ο Υπουργός κ. Κώστας Σκανδαλίδης στην ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης, σχετικά με τις ενέργειες του υπουργείου για την ενίσχυση γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων, ομολογεί την εγκατάλειψη αυτών. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, παρόλο που η προώθηση τέτοιων δράσεων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των πολιτικών του ΥπΑΑ&Τ, η προκήρυξη των μέτρων αυτών, για οικονομικούς λόγους δεν είναι εφικτή να γίνει.
Ωστόσο, η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου, σχεδιάζει την ανακατανομή των πόρων του προγράμματος, για εξοικονόμηση πιστώσεων 400 εκατ. €,ώστε να καταστεί εφικτή η υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων.
Είναι σαφές οτι από τις ενέργειες της κυβέρνησης αποκλείονται η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» χιλιάδες γεωργούς που ήταν ήδη ενταγμένοι στο μέτρο ή εξέφραζαν την επιθυμία για νέα ένταξη.
Οι μόνες δράσεις που επίκεινται να προκηρυχτούν, σύμφωνα με το υπουργείο είναι η «Προστασία των Ευαίσθητων στα Νιτρικά Περιοχών για τη λίμνη της Κορώνειας και του Αργολικού Πεδίου» και «η Διατήρηση των Απειλούμενων Αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».
Με την εγκατάλειψη του μέτρου της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας όμως, δημιουργείται κενό στην αγορά των βιολογικών προϊόντων της χώρας που πρόκειται να καλυφθεί από εισαγόμενα αντίστοιχα προϊόντα. Παράλληλα αποδυναμώνεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας και των αγροτικών μας προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού όπου παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση βιολογικών προϊόντων. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής επιλογής του υπουργείου θα είναι και η οριστική εγκατάλειψη των δράσεων αυτών στην πράξη από τους αγρότες, εις βάρος της αγροτικής μας οικονομίας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Καλούμε το υπουργείο να αναθεωρήσει τις θέσεις του και να δώσει προτεραιότητα και στο μέτρο της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, βάσει του οποίου ήδη έχει δημιουργηθεί ανάλογη υποδομή στην παραγωγή, η οποία θα χαθεί αν διακοπεί το μέτρο. Ανάλογη υποδομή και ζήτηση έχει χτιστεί εδώ και χρόνια στην αγορά του εσωτερικού και του εξωτερικού για τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα, η οποία και υπονομεύεται σοβαρά από τέτοιου είδους αποφάσεις.
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010 13:50