Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 10:41

ΟΡΓΙΟ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

altΌργιο αυθαιρεσιών και παρατυπιών στην ανάθεση δημοσίων έργων από πολλούς Δήμους της χώρας κατήγγειλαν οι ομιλητές στην 13η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Προεδρείων Συνδέσμων της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) με θέμα «Δημόσια έργα στην περιφέρεια - Ώρα μηδέν», που πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου στην Κοζάνη.
Στη Συνδιάσκεψη, στην οποία μετείχαν Προεδρεία από τους 49 Συνδέσμους Εργοληπτών Δημοσίων έργων της χώρας ..
που είναι μέλη της ΠΕΣΕΔΕ, η οποία εκπροσωπεί μέσω αυτών 6.500 μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, εκφράστηκε η αγωνία για το σήμερα και το αύριο του κλάδου.

Πολλές επιχειρήσεις είναι «στο κόκκινο», τόνισαν οι ομιλητές, λόγω των οφειλών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που φθάνουν συνολικά στα 2,5 δις. Ευρώ. Τόνισαν ότι οι εκπτώσεις στα λίγα έργα που δημοπρατούνται έφτασαν στα ύψη. Αντέδρασαν στην δημοπράτηση έργων με το σύστημα μελέτη- κατασκευή, γιατί αποκλείει τη συμμετοχή τους στις δημοπρασίες. Ζήτησαν συμψηφισμό του ΦΠΑ που καταβάλλουν με τις οφειλές του Δημοσίου προς αυτούς.

Κατήγγειλαν ότι στην επαρχία δημοπρατούνται από Δήμους έργα ως προμήθειες, κάτι που αντιβαίνει στην ισχύουσα νομοθεσία και ότι υπάρχει όργιο αυθαιρεσιών ιδιαίτερα στους Δήμους. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι για ορισμένα έργα δεν υπάρχουν καν αποφάσεις, ενώ κάποιοι εργολάβοι πληρώθηκαν προεκλογικά για έργα που έκαναν χωρίς αυτά να έχουν εντολή δημοπράτησης! Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι αυτό που χρειάζονται είναι δουλειές και όχι περικοπή του Π.Δ.Ε., ενώ ζήτησαν την απεμπλοκή και προώθηση του ΕΣΠΑ.
«Ο κατασκευαστικός κλάδος χρειάζεται επειγόντως στήριξη», ήταν η κοινή διαπίστωση στη Συνδιάσκεψη, όπου τονίστηκε ότι η ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο. Διαφορετικά οι 6.500 μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας, που εκπροσωπεί η ΠΕΣΕΔΕ μέσω των 49 Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, αφανίζονται και συμπαρασύρουν σε περαιτέρω ύφεση τις τοπικές κοινωνίες.

Οι μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας, που αποτελούν τον παραγωγικό κορμό της πραγματικής οικονομίας, είναι απλήρωτες από τον περασμένο Ιούνιο και ορισμένες από τον περασμένο Απρίλιο για έργα που έχουν εκτελέσει και παραδώσει στα πλαίσια του προγράμματος «Θησέας», το οποίο καταργήθηκε και δεν είναι ακόμη γνωστό με ποιο πρόγραμμα θα αντικατασταθεί και αν και που θα μεταφερθούν τα κονδύλια που εκκρεμούν.

Στην Συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν , εκτός από τα Προεδρεία των Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων από τις περιφέρειες της χώρας, οι βουλευτές Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Ιωάννης Βλατής, Πάρις Κουκουλόπουλος, , ο Δήμαρχος Κοζάνης και εκλεγμένος νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Δακής, ο Αντινομάρχης Κοζάνης και εκλεγμένος νέος Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Ιωάννης Σόκουτης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ- Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης και άλλοι επίσημοι, καθώς και πολλοί μηχανικοί και εργολήπτες δημοσίων έργων. Χαιρετισμό έστειλε ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ειδικός εισηγητής για το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ, εκδήλωσε την συμπαράστασή του προς τον εργοληπτικό κόσμο και τόνισε ότι οι κατασκευές χρειάζονται επειγόντως στήριξη. Ο ίδιος είπε ότι κατέθεσε μέχρι τώρα δύο προτάσεις στη Βουλή. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Πρότασή του είναι να επανέλθει η πληρωμή του ΦΠΑ από τον φορέα ανάθεσης του έργου, κάτι που πρέπει να γίνει και για το ΙΚΑ. Μαζί με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει ερώτηση και πρόταση νόμου για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Γιατί υπάρχει τεράστια αδικία. Και ζήτησε τις προτάσεις της ΠΕΣΕΔΕ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Αθανασιάδης κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή του στον εργοληπτικό κόσμο και ότι αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι 10.000 μηχανικοί και 150.000 εργατοτεχνίτες στη Δυτική Μακεδονία. Και υπογράμμισε ότι η περιοχή είναι πρώτη σε ανεργία.

«Στην «Ώρα μηδέν» βρίσκονται τα δημόσια έργα στην περιφέρεια, αν και μπορούν να αποτελέσουν μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Κοζάνης Πολυδεύκης Λιάκος, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνδιάσκεψης. Και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται το αντίθετο από ότι σε άλλες χώρες: Αντί να δοθεί ώθηση στην εκτέλεση έργων, το Π.Δ.Ε. συρρικνώνεται, το ΕΣΠΑ, που βρίσκεται στην 4η χρονιά ισχύος του, είναι ουσιαστικά στην αρχή και ειδικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, από τα 530 εκατ. Ευρώ του ΕΣΠΑ που έχουν προγραμματιστεί, έχουν δημοπρατηθεί έργα μόνον 25 εκατ. Ευρώ, δηλαδή ποσοστό 5%.

Αναφερόμενος στις οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τους εργολάβους δημοσίων έργων της Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Λιάκος είπε ότι τα χρέη πνίγουν τους εργολήπτες, αν και τα έργα που εκτελέστηκαν ή εκτελούνται, εντάσσονται σε προγράμματα συνολικού ύψους 30 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων 7,5 εκατ. είναι του ΘΗΣΕΑ, 18 εκατ. από το ειδικό πρόγραμμα ΕΠΑΔΥΜ της Δυτικής Μακεδονίας και 4,5 εκατ. από διάφορα προγράμματα. Ο κλάδος ζητά ανάπτυξη και άμεση εξόφληση των οφειλών, είπε.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ- Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης απηύθυνε χαιρετισμό στη Συνδιάσκεψη και τόνισε ότι το ΤΕΕ συμπαρίσταται σε όλα τα αιτήματα των εργοληπτών δημοσίων έργων και θα αγωνιστεί μαζί τους με όποιο τρόπο κριθεί προσφορότερος.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Πάτρας Χρήστος Πατούχας ανέφερε ότι ο Καλλικράτης είναι μέρος του Μνημονίου, όπως και τα έργα ΣΔΙΤ. Και τόνισε ότι δεν εφαρμόζεται το χωροταξικό και τα έργα γίνονται ουσιαστικά χωρίς πρόγραμμα.

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιος Χατζηνάσιος ανέφερε ότι το σήμερα με το αύριο και το χθες μοιάζουν. Και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συλλογική λειτουργία των εργοληπτών για την επίλυση των προβλημάτων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Λάρισας Βασίλης Μητσόπουλος επικεντρώθηκε στην ανάγκη να πεισθεί το δημόσιο ώστε να καταβληθούν τα οφειλόμενα χρήματα στους εργολήπτες για εκτελεσμένα έργα και υπογράμμισε ότι είναι ασυμβίβαστο το κράτος να τους κυνηγά για να πληρώσουν ΦΠΑ, ΙΚΑ, φορολογία και περαίωση για αμοιβές που δεν εισέπραξαν ποτέ. Ζήτησε δε να γίνει τουλάχιστον συμψηφισμός των υποχρεώσεων των εργοληπτών με τις απαιτήσεις του δημοσίου.

Στην Συνδιάσκεψη έγινε συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο ΤΣΜΕΔΕ μετά από εισήγηση του μέλους του Δ.Σ. της ΠΕΣΕΔΕ Γρηγόρη Γρηγορόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι δύο χρόνια μετά την πρώτη συγκρότηση των Οργάνων Διοίκησης του ΕΤΑΑ και της Δ.Ε. του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων , η κατάσταση στο ΤΣΜΕΔΕ είναι πολύ χειρότερη. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ταμείου από το Υπουργείο είναι απαράδεκτη, είπε, και τόνισε ότι αντί βασιζόμενοι στην "Υγεία" του Ταμείου να ενθαρρύνουν την εξέλιξη του σε πρότυπο παράδειγμα λειτουργίας για την αναβάθμιση και των υπολοίπων ταμείων, με άτολμες και γραφειοκρατικές αντιμετωπίσεις το υποχρεώνουν σε μίζερη εσωστρέφεια και αναποτελεσματικότητα, όπως προκύπτει και από την αναλυτική επιστολή που έστειλε προς την ΠΕΣΕΔΕ ο κος Γ. Γαμβρίλης, Πρόεδρος Δ.Ε. ΕΤΑΑ.

www.euro2day.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 10:48