Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 15:58

Η Δ. Γωργακοπούλου και ο Γ. Δακής στην Καστοριά για το ΕΣΠΑ

siskepsiespaΣτη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα,  με τη συνεργασία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή και του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου.
Εγινε αναλυτική περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην Καστοριά αναφορικά με τις εντάξεις έργων,

την αξιολόγηση των μελετών που έχουν κατατεθεί, τη δημοπράτηση έργων, τις προτεραιότητες που θα πρέπει να δοθούν στην κατάθεση νέων ώριμων μελετών, ενώ τη συζήτηση απασχόλησε η συνολική απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην περιοχή, καθώς και η προσεχής αναθεώρηση του Προγράμματος.

«Έχουμε μόνο μια επιλογή. Την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, προκειμένου να στηριχθεί η κατασκευή υποδομών, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η εν γένει τόνωση της τοπικής οικονομίας», υπογράμμισε στους συμμετέχοντες η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει την εποικοδομητική συνεργασία των φορέων και την κοινή προσήλωση όλων στο στόχο της εξασφάλισης προοπτικών ανάπτυξης για την περιοχή.

Ταυτόχρονα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», τόνισε ότι: «Η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα μεγάλο στόχο, που σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως αυτή που διέρχεται η χώρα σήμερα, μας αφορά ποικιλότροπα, αφού θα βοηθήσει στην ταχύτερη υλοποίηση του ΕΣΠΑ», ενώ χαρακτηρίζοντας ως μονόδρομο την περιφερειακή ανάπτυξη, ανέδειξε ως προτεραιότητα άμεσες στοχευμένες παρεμβάσεις στην περιοχή, μέσα από την ισότιμη ενδοπεριφερειακή κατανομή των πόρων του προγράμματος.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν, ότι δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία να γίνουν χρήσιμα έργα στον τόπο και για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια από τους όλους τους αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς να τηρηθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα δράσης, αφού είναι δεδομένο, ότι πλέον δεν υπάρχει η πολυτέλεια μιας πιθανής απένταξης έργου.

Ως έργα πρώτης προτεραιότητας για την περιοχή, προτάθηκαν από τους φορείς και ενδεικτικά αναφέρονται:

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις στη λίμνη Καστοριάς συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ,

Η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλοπηγής προϋπολογισμού 143εκ.ευρώ,

Ο δρόμος Πολυκέρασου-Νυμφαίου προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ,

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης Λιμναίου Οικισμού Δισπηλιού προϋπολογισμού 2,23εκ.ευρώ,

Το φράγμα Νεστορίου,

Ο αποχετευτικός αγωγός Πενταβρύσου – Τσάκωνης – Χιλιόδενδρο και Αποχέτευση Τσάκωνης προϋπολογισμού 1,8εκ.ευρώ,

Το δίκτυο Ομβρίων Άργους Ορεστικού προϋπολογισμού 4,7εκ.ευρώ και

Έργα πολιτισμού.

 

Στον εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε, κυριάρχησε η ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων, ώστε το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς να αποτελέσει το αντίδοτο στην κρίση και η Καστοριά αξιοποιώντας τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που της δίνονται να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο για τον τόπο και τους πολίτες.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 16:13