Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 16:52

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΪΟΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ: Συγχωνεύσεις σχολείων στον Δήμο Βοΐου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΪΟΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣΜετά την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», που συγχώνευσε διοικητικά ολόκληρο το Βόιο σε έναν δήμο, συγχωνεύοντας ουσιαστικά τα επί μέρους δομικά προβλήματα των πρώην δήμων σε μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος, έρχεται η απόφαση του υπουργείου Παιδείας..

για την κατάργηση σχολείων της περιοχής και την συγχώνευσή τους με άλλα, για να ενισχύσει το διάχυτο προβληματισμό και την αμφισβήτηση σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις και ικανότητες της κεντρικής διοίκησης για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.

 

Ακριβώς επειδή κατανοούμε πως η πατρίδα μας περνάει δύσκολους καιρούς, επισημαίνουμε πως η αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση του κράτους δεν έρχεται μέσα από στείρες οικονομίστικες πρακτικές περικοπών, αλλά μέσα από την προοπτική ανάπτυξης και τη δημιουργία οράματος για καλύτερες ημέρες. Είναι λοιπόν το λιγότερο άστοχο, να καταδικάζεται σε πνευματικό και μαθησιακό μαρασμό μία ήδη «ευαίσθητη» περιοχή της Ελλάδας, που αναζητά απεγνωσμένα νέα πνοή για να κρατήσει τους νέους της και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εγκατάλειψης και απομόνωσης.

Δεν θα αναλύσουμε τα προφανή πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται με την κατάργηση των σχολείων, ούτε θα αναλωθούμε στην πολιτική ερμηνεία της απόφασης και τα μηνύματα που στέλνει για τον τόπο μας. Θέλουμε όμως να προτείνουμε στους αρμοδίους να αφιερώσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους για να ενημερωθούν για την συνεισφορά του ιστορικού γυμνασίου Τσοτυλίου, το οποίο από τα τέλη του 19ου αιώνα αποτέλεσε μοναδικό φάρο γνώσης και κυψέλη διάπλασης επιστημόνων και προσωπικοτήτων, με παγκόσμια και πανελλήνια αναγνώριση. Αν μη τι άλλο, η κατάργηση του ιστορικού αυτού εκπαιδευτηρίου θα αποτελέσει ιστορικό ατόπημα.

Με το παρόν ψήφισμα, ο Σύλλογος Βοϊωτών νομού Κοζάνης συντάσσει τη φωνή του με τους μαθητές, τους γονείς, τους πολίτες και τους φορείς του Βοΐου, που ζητούν το αυτονόητο: Την ανάκληση της άστοχης και άδικης επιλογής της κατάργησης των σχολείων στο Βόιο, σχολείων με μακρά ιστορία που πρέπει όλοι να σεβαστούμε και τα οποία χτίστηκαν από Βοϊώτες ευεργέτες του εξωτερικού, ανιδιοτελώς και με μόνο γνώμονα την αμέριστη αγάπη τους για την γενέθλιο γη.


Με τιμή

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 20:37