Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 17:01

Ξανά δημοτικές εκλογές στο δήμο Γρεβενών λόγω λάθους στον αριθμό εδρώναπό το ΥΠ.ΕΣ


Επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στο Δήμο Γρεβενών, το αργότερο σε ενάμισι μήνα! Αυτό προέκυψε μετά την απόφαση του τριμελούς διοικητικού πρωτοδικείου (εκλογοδικείου) Κοζάνης και την οποία παρουσιάζει το eklogika.gr πριν ακόμη καθαρογραφεί. Ο εκλεγείς και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή ( με ποσοστό 53,70%), δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, καλείται να προκηρύξει εκλογές μόλις λάβει στα χέρια του την απόφαση,..

ανεξαρτήτως των νομικών κινήσεων που θα αποφασίσει να κάνει.

Το διοικητικό πρωτοδικείο αποδέχτηκε την ένσταση που αφορούσε στον αριθμό των εδρών του δήμου, οι οποίες σύμφωνα με τον πληθυσμό θα έπρεπε να είναι 20 και όχι 18. Λάθος, το οποίο το eklogika.gr επεσήμανε με ρεπορτάζ του πριν από τις εκλογές και έθετε το προς διερεύνηση ερώτημα στο υπουργείο Εσωτερικών. Ερώτημα που τότε έμεινε αναπάντητο και σήμερα οδηγεί σε νέα εκλογική αναμέτρηση τους δημότες των Γρεβενών.

Σύμφωνα με τον έγκριτο νομικό σύμβουλο του eklogika.gr, Κώστα Μαμέλη, η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου είναι τελεσίδικη. Ο νυν δήμαρχος δικαιούται φυσικά να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση αναίρεσης, όμως δεν υπάρχει αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του εκλογοδικείου που μόλις εκδόθηκε.

Έτσι, ο κ. Κουπτσίδης, καλείται «χωρίς καθυστέρηση» όπως αναφέρει ο νόμος, μόλις του κοινοποιηθεί η απόφαση να προκηρύξει εκλογές με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων που συμμετείχαν και στην εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου, αναρτώντας εκ νέου τα παλαιά ψηφοδέλτια στην ιστοσελίδα του δήμου.

Επειδή η διαδικασία προκήρυξης των εκλογών δεν μπορεί να καθυστερήσει - από την υπάρχουσα νομική εμπειρία - περισσότερο από ενάμισι μήνα, θεωρείται βέβαιο ότι και να γίνει δεκτή η αναμενόμενη αίτηση αναίρεσης από τον νυν δήμαρχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση αυτή θα είναι μεταγενέστερη των εκλογών.

Η περιπέτεια με την λανθασμένη κατανομή των εδρών εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει ενδεχόμενο να φέρει και ανακατατάξεις και στο πολιτικό σκηνικό του δήμου. Συγκεκριμένα, αναμετρώνται ο δήμαρχος Δημοσθένης Κουπτσίδης με 53,70% και υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ, ο επικεφαλής της παράταξης που στήριξε το ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ζήσης με 39,58% και η υποψήφια του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ Παναγιώτα Ντάγκα, με 6,72%. Στο μεταξύ, στο εξάμηνο διάστημα από τις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες σε εσωκομματικό επίπεδο, οι σχέσεις του κ. Κιουπτσίδη με τοπικά στελέχη έχουν διαρραγεί, γεγονός που θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη διαδικασία που καλείται να υποστεί μετά την άνετη νίκη του.

Αναλυτικά για τους λόγους που οδηγούν σε επαναληπτικές εκλογές τον δήμο Γρεβενών στις 27/8/2010 το eklogika.gr, έγραφε:

Προς ΥΠ.ΕΣ: Λάθος αριθμός συμβούλων στον δήμο Γρεβενών;

Έχουν γίνει λάθη με τον αριθμό των συμβούλων που εκλέγονται στους δήμους και τους οποίους ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών; «Στον αέρα οι εκλογές στο νέο δήμο Γρεβενών» αναφέρει το δημοσίευμα του "Grevena news" και θέτει το ερώτημα εάν είναι πανελλαδικά η μοναδική περίπτωση, ή υπάρχουν και άλλες. Με εμπεριστατωμένη νομική ανάλυση (βάσει του άρθρου 30 του σχετικού Νόμου), υποστηρίζει ότι η δημοτική ενότητα των Γρεβενών θα πρέπει να έχει τελικά 20 έδρες και όχι 18. Οι δύο έδρες που αφαιρέθηκαν, μάλλον εκ παραδρομής, θα έπρεπε να αφαιρεθούν τελικά από τις δημοτικές ενότητες, Θεδώρου Ζιάκα και Βεντζίου.

Το eklogika.gr δίνει στη δημοσιότητα ολόκληρο το θέμα και τη νομική του ανάλυση, πρώτον διότι παρεμφερή λάθη υπάρχει πιθανότητα να έχουν εντοπιστεί και σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και δεύτερον, για πρέπει εγκαίρως να υπάρξει διόρθωση ή μια πειστική απάντηση εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών , τέτοια που να τεκμηριώνει το αποτέλεσμα, σε περίπτωση που υπάρξουν ενστάσεις στο εκλογοδικείο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 17:07