Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 23:31

Για απόκρυψη δημοσίων εγγράφων κατηγορει την δήμαρχο Βοϊου ο Χ. Ζευκλής


dimarxeio-siatisΣτην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βοΐου κυριάρχησε το θέμα:
.

Στη συνεδρίαση είχαν την ευκαιρία και οι πιο δύσπιστοι να διαπιστώσουν αυτό που εμείς παρακολουθούμε από την αρχή αυτής της δημοτικής περιόδου, την ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ με την οποία προσεγγίζει η δημοτική αρχή σοβαρά θέματα όπως είναι η εκχώρηση άνευ όρων ενός πολύτιμου οικοσυστήματος: το δάσος της περιοχής Μπουρίνου, μοναδικού στην περιοχή μας και γνωστό σε όλους.
Η δημοτική αρχή, περιφρονώντας προκλητικά τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, προσπάθησε να παρουσιάσει τη δημιουργία αιολικού πάρκου από την ΡΟΚΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΒΕΕ στη θέση Μπούρινος ως έργο ανάπτυξης το οποίο θα φέρει ευημερία στο τόπο και θα λύσει και τα οικονομικά του δήμου. Στην προσπάθειά της αυτή:
Α) Θεώρησε αρκετό το διάστημα των τεσσάρων ημερών διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία μια κοινωνία που πληροφορήθηκε την υπαρξη του έργου, από την πρόσκληση του δημοτικού συμβουλίου.
Β) Στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου δεν κάλεσε κανένα από το επιστημονικό προσωπικό του δήμου ούτε κάποιο εξειδικευμένο επιστήμονα ή οικονομολόγο για να εξασφαλίσει την σωστή αμφίπλευρη ενημέρωση παρά μόνο του ανθρώπους της ενδιαφερόμενης επιχείρησης .
Γ) Δεν εξασφάλισε τη γνωμοδότηση των τοπικών συμβουλίων, όπως όφειλε.
Δ)Στη διαδικασία των ερωτο-απαντήσεων κανένας από τη μεριά της πλειοψηφίας δεν είχε καμία απορία, όταν από τους υπολοίπους παραβρισκόμενους διατυπώθηκαν δεκάδες ερωτήματα προς τους ανθρώπους της επιχείρησης, ερωτήματα που μείνανε στην πλειοψηφία τους αναπάντητα.
Ε) Δεν αναφέρθηκε καθόλου από τη δημοτική αρχή ότι στη ευρύτερη περιοχή των πρώην Δ.Σιάτιστας και Δ. Ασκίου εκκρεμούν αιτήματα 12 αιολικών πάρκων (δύο από αυτά έχουν θετική απόφαση δημ συμβουλίου) και υπάρχει πληθώρα εναλλακτικών περιοχών και δεν αποτελεί το συγκεκριμένο πάρκο μονόδρομο για πράσινη ανάπτυξη. Ίσα ίσα δημιουργείται ανάγκη να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός για τη χωροθέτηση των αιολικών στο δήμο μας μιας και όλοι συνομολογούμε και συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε συμβάλλοντας στην βελτίωση του περιβάλλοντος κι ότι άλλο συνεπάγεται η εφαρμογή των ΑΠΕ. Εξάλλου από τη συζήτηση έγινε ξεκάθαρο ότι κανένας δεν είναι αντίθετος στη ανάπτυξη αιολικών στην περιοχή.
Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η δήμαρχος το θέμα (αν και μας έχει συνηθίσει αφού μέσα σε τρεις μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αναβάλει πάνω από δέκα θέματα κι έχει τροποποιήσει 7-8 αποφάσεις του, είτε γιατί ήταν λάθος είτε γιατί τις απέσυρε βεβιασμένα) φάνηκε από το εξής γεγονός : Ενώ με βάση την ημερησία διάταξη ήταν η εισηγήτρια του θέματος, βλέποντας την σθεναρή αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης αλλά και της καθολικής συμμετοχής συλλόγων –επιστημονικών φορέων –και πλήθους κόσμου, άφησε άλλους «λαγούς» να επιχειρηματολογήσουν και να προκαλέσουν το κοινό με την προκατειλημμένη στάση τους, ενώ η ίδια δεν έκανε τελικά την εισήγησή της για το συγκεκριμένο θέμα παρά μίλησε αόριστα για τα θετικά της αιολικής ενεργείας και έθεσε το δίλημμα «περιβάλλον» ή «ανάπτυξη».
Αλήθεια πια θα ήταν η εισήγησή της; Μας άφησε με την απορία. Είναι υπέρ η κατά του συγκεκριμένου έργου;
Το ότι θα ήταν θετική το γνωρίζαν όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της κατά τις προηγούμενες μέρες αλλά μπορει να το συμπεράνει κανείς και από την απαράδεκτη κίνηση της δημάρχου και του προέδρου του ΔΣ να αποκρύψει στοιχεία από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου. Όταν δέχθηκε αλλεπάλληλες εκκλήσεις δημοτικού συμβούλου να γνωστοποιήσει έγγραφο δημόσιας αρχής που αποτελεί την δικαίωση όλων όσων αντιδρούσαν σθεναρά -και το οποίο στάλθηκε από περιβαλλοντολόγο της περιφέρειας στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου το μεσημέρι πριν τη συνεδρίαση και ο οποίος ενημέρωσε τη Δήμαρχο - αυτή αρνήθηκε την ύπαρξη του αποκαλώντας το συνάδελφο της αντιπολίτευσης κακοπληροφορημένο και κατ΄ ουσία ψεύτη.

Σήμερα που το έγγραφο έχει δει το φως της δημοσιότητας ποιος είναι ο ψεύτης; Εδώ αποδεικνύεται και η μεθόδευση εκ μέρους της δημάρχου.
Φίλες και φίλοι ,το Βόιο δεν έχει ανάγκη τέτοιου είδους υπηρεσιών από την κ. δήμαρχο. Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά με τα ψέματα. Χρειαζόμαστε να ακούσουμε τις αλήθειες για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις η τουλάχιστον τις σωστότερες μέσα σ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε .
Ο Μπούρινος δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τον τοπικό πληθυσμό, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν πολλές άλλες ευκαιρίες εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας στην ίδια περιοχή. Μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί εκατομμύρια ευρώ για την αργοτουριστική ανάπτυξη του χώρου όπως και έχουν δεσμευτεί κονδύλια για συνέχιση έργων , κάτι που η εταιρεία δεν μας έπεισε αν στο σχεδιασμό του έργου είχε λάβει υπόψη της.

Ως παράταξη θέλουμε με κάθε τρόπο να τονίσουμε ότι είμαστε υπέρ των έργων ανάπτυξης αιολικής ενεργείας και γνωρίζουμε πολύ καλά τα θετικά που θα προκύψουν στην περιοχή μας από αυτή την δράση. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από την υπεύθυνη πρόταση που καταθέσαμε στη συμπολίτευση για δημιουργία επιχειρησιακού σχεδίου δράσης που θα περιλαμβάνει όλες της περιοχές του δήμου μας που θα μπορούν να στηθούν αυτές οι μονάδες. Θέλουμε να τονίσουμε ότι επιδιώκουμε συναίνεση για δράσεις όμως που θα έχουν θετική επίδραση στην περιοχή μας .
Εκεί όμως που δηλώνουμε την αντίθεση μας είναι για την τακτική που ακολουθεί η δήμαρχος στην μέχρι τώρα διοίκηση της . Είναι λάθος ο πολιτικός της σχεδιασμός γιατί τουλάχιστον μέχρι τώρα στηρίζεται σε αποκλεισμούς ,και σε νοοτροπίες ξεπερασμένες αλλά και επικίνδυνες για την κοινωνική συνοχή . Σε νοοτροπίες ημετέρων, δικών μας παιδιών, δικών μας περιοχών. Σε νοοτροπίες που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση. Δυστυχώς η μέχρι τώρα συμπεριφορά της δημάρχου παραπέμπει στην παλιά σχολή πολιτικών .
Η συναίνεση δεν κερδίζεται με αποκλεισμούς, η συναίνεση κερδίζεται με τα έργα, με την διάθεση για ειλικρινή διάλογο και τελικά με την εμπέδωση κλίματος ισοπολιτείας.

Ζευκλής Χρήστος
Δημ. Σύμβουλος Δ. Βοΐου

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 23:37