Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 19 Απριλίου 2011 19:33

“Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος...” απο το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης και το 2ο Γυμνασιο Κιλκίς


gymnasio2Τα Μουσικά Σύνολα του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης και του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς συναντήθηκαν επί σκηνής για να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της φετινής τους κοινής μουσικής δραστηριότητας με θέμα τα Ανθρώπινα ΔΙκαιώματα.

Τελικός στόχος του προγράμματος ήταν η πραγματοποίηση δύο συναυλιών, μία για τους κατοίκους της Κοζάνης και μία για τους κατοίκους του Κιλκίς. Οι μαθητές των δύο σχολείων περιόδευσαν την παράστασή τους ανταλλάσσοντας μία επίσκεψη οι μεν στην πόλη των δε και αντίστροφα, φιλοξενούμενοι σε οικογένειες των συμμαθητών τους από το συνεργαζόμενο σχολείο.

Η πρώτη συναυλία πραγματοποιήθηκε εδώ στην Κοζάνη στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου το πρωί της Τετάρτης 13 Απριλίου για το μαθητικό κυρίως κοινό της πόλης και η δεύτερη για το κοινό του Κιλκίς το βράδυ της Πέμπτης 14 Απριλίου.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάστηκε από το μουσικό σύνολο του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς ένα οδοιπορικό στη Μικρά Ασία και τον Πόντο μέσα από τη μουσική εξιστόρηση των γεγονότων του ξεριζωμού του 1922. Εξετάστηκε, δηλαδή, ένα συγκεκριμένο περιστατικό την ανθρώπινη ιστορία όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατήθηκαν στο έπακρο.

Στο δεύτερο μέρος, το μουσικό σύνολο του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης παρουσίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα από μία ευρύτερη σκοπιά, μέσα από κείμενα και εικαστικές δημιουργίες που επιμελήθηκαν αντίστοιχα η φιλόλογος Παρασκευή Γκέκα και η εικαστικός Μαρία Χατζηλάμπου. Τη μουσική διεύθυνση είχε ο καθηγητής μουσικής του σχολείου και υπεύθυνος του Πολιτιστικού Προγράμματος Γιώργος Εμμανουήλ.

Στο τέλος της παράστασης τα μουσικά σύνολα των δύο σχολείων συναντήθηκαν επί σκηνής για το φινάλε, απαγγέλοντας ομόφωνα τα 30 δικαιώματα του ανθρώπου όπως διατυπώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ. Η παράσταση ολοκληρώθηκε με το τραγούδι "Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα" του Φ.Πλιάτσικα και τη μουσική σύμπραξη συνολικά 75 μαθητών και μαθητριών και των δύο σχολείων.

Συντελεστές της παράστασης ήταν, από την πλευρά του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης ο Γιώργος Εμμανουήλ, μουσικός, η Παρασκευή Γκέκα, φιλόλογος και Μαρία Χατζηλάμπου, καθηγήτρια εικαστικών. Όσον αφορά το 2ο Γυμνάσιο Κιλκίς συνεργάστηκαν οι Σοφία Καραλαζάρου, μουσικός, Εύη Παναγοπούλου, φιλόλογος, Άννα Γουνιτσιώτου, φυσικός, Κωνσταντίνος Ντίνου, καθηγητής πληροφορικής, Γιάννης Γεωργούσης, καθηγητής τεχνολογίας και Παναγιώτα Κακαλέτση, μουσικός.

Οι μαθητές των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν τη μουσική τους έξω από τους "τοίχους" του σχολείου, να φιλοξενηθούν στις οικογένειες των συμμαθητών τους στην πόλη που επισκέφθηκαν και να γνωρίσουν έτσι τον "Άλλον" και βέβαια να εμπεδώσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από τη μαθησιακή εμπειρία της παράστασης. Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη των Διευθυντών, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων και την καθοριστική συμβολή των οικογενειών που πρόσφεραν απλόχερα φιλοξενία στους επισκέπτες μαθητές των δύο πόλεων.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Απριλίου 2011 19:40