Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016 14:52

Η απάντηση της Οικολογικής κίνησης στο vetonews για τα ροτβαϊλερ

Απάντηση στις επικρίσεις του vetonews περί «λαλίστατης» Οικολογικής Κίνησης,  η οποία δεν πήρε θέση για τα σκυλιά ροτβάιλερ

1)      Ο χαρακτηρισμός «λαλίστατη» είναι τουλάχιστον ατυχής. Ισα ίσα ισχύει το αντίθετο. Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης τα τελευταία 3-4 χρόνια είναι «λακωνική».

Παρουσιάζει μια μειωμένη δραστηριότητα, τόσο σε  παραγωγή ανακοινώσεων όσο και δράσεων. Κύρια αιτία είναι ότι αρκετά στελέχη της, κυρίως νεαρά, ξενιτεύτηκαν για να εργαστούν σε Αθήνα, Κύπρο, Ευρώπη κλπ, ενώ άλλα επικέντρωσαν τη δράση τους σε τομείς προτεραιότητας, όπως το προσφυγικό, τα δημοτικά προβλήματα κλπ. Έτσι σε αρκετούς ζωτικούς τομείς δράσης π.χ ενεργειακό, ρύπανση, ποιότητα ζωής δεν είχαμε συνεχείς παρεμβάσεις, όπως θα θέλαμε. Η υπολειτουργία αυτή δεν έμεινε εν κρυπτώ, αλλά διατυπώθηκε δημοσίως, με τελευταία αναφορά στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση, όπου τονίστηκε και η αναγκαιότητα για εγγραφή νέων μελών και συνολική ανανέωση.

2)      Με το θέμα διαχείρισης των αδέσποτων είχαμε ασχοληθεί τα πρώτα 15-20 χρόνια λειτουργίας μας, μέχρι τη στιγμή που ενεργοποιήθηκαν τα φιλοζωικά σωματεία και ιδρύθηκε το «ΑΓΓΙΖΩΟ». Έκτοτε, όσον αφορά στο ζωικό βασίλειο περιοριστήκαμε στα θέματα προστασίας και ανάδειξης της ορνιθοπανίδας, αφού τη σκυτάλη για τα ζώα συντροφιάς την ανέλαβαν οι φιλόζωοι, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα το θέμα και έχουν να επιδείξουν έργο. Μπορεί να διαφωνούμε με τις συγκρουσιακές λογικές και υπερβολές, αλλά ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά που ξέρει. Η νοοτροπία  «όλοι για όλα» δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Δημιουργεί οργανώσεις και πολίτες «ξερόλες», οι οποίοι εκδίδουν ανακοινώσεις «λαλίστατες» επί παντός  επιστητού.

3)      Παρόλα αυτά θα μπορούσαμε να τοποθετηθούμε στο θέμα με τα σκυλιά ροτβάιλερ, που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Όμως δεν είχαμε να πούμε κάτι διαφορετικό, πέραν των όσων προβλέπει ο νόμος, τον οποίο ανέλαβε να εξειδικεύσει η αρμόδια πενταμελής επιτροπή του δήμου και η τριμελής ειδική επιστημονική  επιτροπή. Το να βγάλεις λοιπόν μια κοινότοπη ανακοίνωση και να αναμασήσεις δημοσιευμένες ήδη απόψεις προκειμένου να είσαι στην επικαιρότητα, αυτό ακριβώς είναι ο ορισμός του «λαλίστατου».

4)      Εν πάση περιπτώσει, για να μην νομιστεί ότι «κρυβόμαστε» στο θέμα αυτό, σημειώνουμε επιπλέον τα εξής: η διεθνής πρακτική στις περισσότερες χώρες επιβάλει την ευθανασία των δύο σκυλιών που έχουν σκοτώσει άνθρωπο. Λογικό και ασφαλές (αν και άδικο για το ζώο που άλλοι το μάθανε να δολοφονεί). Όμως ο δήμος είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τον ελληνικό νόμο που προβλέπει μια ολόκληρη διαδικασία και συμπεριλαμβάνει και το ενδεχόμενο της υιοθεσίας. Ο καθένας βέβαια μπορεί να λέει ότι θέλει «έξω από το χορό», αλλά εκείνος που θα καθίσει στο σκαμνί αν κάτι πάει στραβά είναι ο δήμος. (σ.σ Η χθεσινή απόφαση του εισαγγελέα να παραμείνουν  τα σκυλιά επ’ αόριστον στο καταφύγιο του δήμου, δεν ξέρουμε σε ποιο σκεπτικό βασίστηκε, πάντως η ευθανασία είναι προτιμότερη από το να φυλακιστούν για τα ζώα εφ’ όρου ζωής σε ένα κλουβί)

Τέλος, με την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ασκήσουμε κριτική είτε στο δήμο Κοζάνης είτε  στα φιλοζωικά σωματεία. Δεν φοβόμαστε μήπως διαταράξουμε συμμαχίες ή φιλίες. Απόδειξη η ανακοίνωση που βγάλαμε προ πέντε μηνών  επισημαίνοντας τις ευθύνες και των δύο πλευρών και την ανάγκη να υπάρξει σύγκλιση και συνεργασία μεταξύ δήμου και φιλόζωων, για το κοινό καλό ζώων και ανθρώπων

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

9-6-2016

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016 15:08