Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2016 13:22

Κοζάνη: Τι δικαστήριο αποφάσισε την δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των ιδιοκτητών των ροτβάϊλερ που θανάτωσαν τον μικρό Στάθη

Η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης, που μόλις δημοσιεύτηκε, δεσμεύει  κάθε κινητή και ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών των 8 ροτβαϊλερ, που ευθύνονται για τον φρικτό θάνατο του 5χρονου Στάθη. 

Το δικαστήριο «διατάσσει τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα χέρια τους,  η στα χέρια τρίτων, μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ».

Η μητέρα του άτυχου Στάθη έχει καταθέσει αγωγή αποζημίωσης ύψους 140.000 € λόγω ηθικής βλάβης για τον τραυματισμό της ίδιας και ψυχικής οδύνης για το θάνατο του παιδιού της. 

Στο σκεπτικό της  απόφασης, για πρώτη φορά γίνεται δεκτός από το δικαστήριο, ο ισχυρισμός της πλευράς της μητέρας ότι τα σκυλιά της επίθεσης ήταν 3 και όχι 2, όπως αρχικά δήλωναν οι ιδιοκτήτες των ροτβαϊλερ.

Τι δικαστήριο αναγνωρίζει  ευθύνη και στην σύζυγο του ιδιοκτήτη καθότι την αναγνωρίζει «ως κάτοχο και ομοίως υπεύθυνη».  Σημειώνει και καταγράφει παραλείψεις που αφορούν τα μέτρα ασφάλειας, φύλαξης και εκπαίδευσης των ζώων όπως «δεν είχαν φροντίσει για τη διαμόρφωση κατάλληλου-ειδικού και ασφαλούς χώρου φύλαξης για τον συγκεκριμένο τύπο-ράτσα αλλά και για το συγκεκριμένο πλήθος-αριθμό σκυλιών ούτε και παρείχαν στα ζώα αυτά την απαιτούμενη κατάλληλη και πλήρη εκπαίδευση, προκειμένου εκείνα να εκπληρώνουν μεν το σκοπό για τον οποίο τα συντηρούσαν (ως φύλακες της κατοικίας τους), ακίνδυνα όμως τόσο για τους ίδιους όσο και για τα λοιπά πρόσωπα που εισέρχονταν ή προσέγγιζαν το χώρο της κατοικίας τους».

Επισημαίνει την αμέλεια των ιδιοκτητών ότι «δεν ασκούσαν ούτε τον προσήκοντα έλεγχο και εποπτεία επί των ανωτέρω ζώων, έτσι ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή σε  θέση να αντιληφθούν την έξοδο και απομάκρυνσή τους από το χώρο όπου φυλάσσονταν, να τα ακινητοποιήσουν και να τα περιορίσουν..»

Το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι τα οκτώ ροτβαϊλερ εκδήλωναν απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα. «Συνεπεία, δε, των ανωτέρω συνθηκών διαβίωσής τους, τα οκτώ (8) Rottweiler αφενός μεν είχαν τη δυνατότητα να εξέρχονται ενίοτε κατ’επιλογή τους από το χώρο φύλαξής τους, όπως πιθανολογείται ότι συνέβη και την επίμαχη ημέρα, αφετέρου δε, εκδήλωναν απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα».

Ο δικηγόρος της μητέρας Ζήσης Βρίκος δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «με την προχθεσινή απόφαση του  δικαστηρίου ανοίγει  ο δρόμος για την επιδίκαση της αγωγής αποζημίωσης  που έχει καταθέσει  η μητέρα του μικρού Στάθη η οποία ακόμη και εάν τελικώς δεν εισπραχθεί, δεν παύει να αποτελεί για την ίδια και την ψυχή του μικρού Στάθη  μια ηθική δικαίωση».  Όλοι αναμένουν τις εξελίξεις που αφορούν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης για το οποίο όπως τόνισε ο Ζήσης Βρίκος «ευελπιστούμε στην αυστηρή τιμωρία των ιδιοκτητών». 

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι με απόφαση της η μητέρα, έχει εκχωρήσει ήδη το 30% της όποιας αποζημίωσης εκδικασθεί, στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και το «Ειδικό εργαστήρι» για ΑΜΕΑ Κοζάνης

πηγη:ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2016 13:26