Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 09:09

Οι AHEPA Κοζάνης για την σπουδαία Μικρασιάτισα Νάνσυ Χόρτον

Αποτείνει  τον ελάχιστο φόρο τιμής, που αρμόζει, στην μνήμη μιας σπουδαίας γυναίκας, κόρης ενός σπουδαίου άνδρα, που αγάπησε την Ελλάδα και κληροδότησε μετά θάνατον το ποσό των 1,25 εκατομμυρίων

δολαρίων στο καμάρι της Αδελφότητάς μας, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την αδελφή Νάνσυ Χόρτον, μέλος της Παγκόσμιας Οικογένειας της AHEPA.

Σύντομο βιογραφικό :

Στις 18 Φεβρουαρίου 2016 απεβίωσε στο Νοσοκομείο Υγεία στο Μαρούσι η Νάνσυ Χόρτον, διακεκριμένη ποιήτρια, ανθρωπίστρια και συγγραφέας, γνωστή για την βαθιά γνώση της για την Μικρά Ασία. Ήταν 103 ετών. Η Νάνσυ Χόρτον ήταν κόρη του γνωστού φιλέλληνα, George Horton από το Fairville της Νέας Υόρκης και της Αικατερίνης Σακοπούλου-Horton από τη Σμύρνη. Η Νάνσυ γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 4η Αυγούστου 1912. Έζησε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και στην Ελλάδα, στη Βούλα και τον τελευταίο χρόνο της ζωής της στο Μαρούσι.

Ο George Horton υπήρξε πρώην Γενικός Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα και τη Σμύρνη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ενώ διακρίθηκε διότι με την προσωπική του παρέμβαση, διεσώθησαν χιλιάδες ζωές και βοήθησε να διαφύγουν 40.000 πρόσφυγες κατά την Καταστροφή της Σμύρνης 1922. Ο G. Horton αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα ως ο «σύγχρονος Λόρδος Βύρωνας» και στις Ηνωμένες Πολιτείες ως εμβριθής μελετητής, κριτικός λογοτεχνίας, ποιητής, δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος και φιλέλληνας. Αν και εξέδωσε πολυάριθμα μυθιστορήματα και τόμους ποίησης, συμπεριλαμβανομένης μιας μετάφρασης ποιημάτων της Σαπφούς, είναι ιδιαίτερα γνωστός για το βιβλίο του «Η Μάστιγα της Ασίας». Το βιβλίο εκδόθηκε το 1926 και αφορά στη συστηματική εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία και την Καταστροφή της Σμύρνης ενώ οδήγησε στην αφύπνιση του Αμερικανικού παράγοντα και «εξέθεσε» τους Δυτικούς Συμμάχους για την αναίσχυντη στάση τους στα γεγονότα της Σμύρνης.  Η μητέρα της Νάνσυ Χόρτον ήταν η Αικατερίνη Σακοπούλου, κόρη πρώην προεδρεύοντα δικαστή του Μικτού Δικαστηρίου της Αιγύπτου. Η Νάνσυ Χόρτον ήταν ετεροθαλής αδελφή της Alice Pitkin, επίσης γνωστής Αμερικανίδας συγγραφέως η οποία απεβίωσε το 1974. Η Νάνσυ αφήνει πίσω, μέλη των οικογενειών Cuddeback, Pitkin και Curtis.

Η Νάνσυ ήταν γνωστή, για την αγάπη της για τη ζωή, τους Έλληνες και την Ελληνική κουλτούρα, για τις ακούραστες προσπάθειες της, για τον πατέρα της και τα θύματα της καταστροφής της Σμύρνης, για την έντονη πίστη της για τα δικαιώματα των ζώων, την αγάπη της για την ποίηση και τους πολλούς φίλους της στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο, οι οποίοι υπήρξαν αναπόσπαστο μέρος της μακράς και ιδιαίτερης ζωής της. Η Νάνσυ υπήρξε φιλάνθρωπος και ακαδημαϊκός και συμμετείχε ενεργά σε πολλά ιδρύματα, συλλόγους και φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικάνικης Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ένωσης (AHEPA), της Εστίας Νέας Σμύρνης, της Ένωσης Σμυρναίων, της Ακαδημίας Αθηνών, της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Αμερικάνικη Σχολή Κλασσικών Σπουδών) και της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Επίσης, υπήρξε ενεργό μέλος κοινωνικών και πολιτικών ομάδων, όπως της Ένωσης Αμερικανίδων Ελλάδος, της Democrats Abroad Ελλάδος και πάντα υποστήριζε ανθρωπιστικά και ζωοφιλικά φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Aς είναι ελαφρύ το χώμα, που σκεπάζει την αδελφή μας και η μνήμη της αιώνια.

 

 
 

Πρόεδρος

Δημήτριος Τράγιας

Κιν.: 6978557003

e-mail: tragiasd@gmail.com

 

 

 

 

Γ. Γραμματέας

Βασίλης  Γ. Καψάλης

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 09:12