Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011 23:28

Η Κοινότητα Ανιχνευτών Προσκόπων Κοζάνης σε Λέσβο και Αϊβαλί και οι εθελοντικές εργασίες στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

Η Κοινότητα Ανιχνευτών Προσκόπων Κοζάνης σε Λέσβο και Αϊβαλί και οι εθελοντικές εργασίες στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

Το νησί της Λέσβου και τα απέναντι Τουρκικά παράλια, αυτά του Αϊβαλί, επέλεξε για φέτος η Κοινότητα Ανιχνευτών Τοπικής Εφορείας Προσκόπων Κοζάνης για την καλοκαιρινή της Μεγάλη Δράση Υπαίθρου. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και λειτουργεί στο νησί της Λέσβου ένας ιδιότυπος «θεματικός» τουρισμός, ο Προσκοπικός "τουρισμός". Κοινότητες Ανιχνευτών, μεγάλων εφήβων ηλικίας 15 έως 18 ετών επισκέπτονται τη Λέσβο στα πλαίσια των καλοκαιρινών τους κατασκηνώσεων.

Ζουν στο νησί κυριολεκτικά περιπλανώμενοι σε αυτό, γνωρίζουν τις ομορφιές του και τους ανθρώπους του και πάντα λίγο πριν την αναχώρηση τους από το νησί πραγματοποιούν μια δράση κοινωνικής προσφοράς. Εργάζονται εθελοντικά κάτι σαν "αντίδωρο" στα όσα ο τόπος τους χάρισε κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε αυτόν. Αυτό αποτελεί και την κορύφωση της παιδαγωγικής αξίας του Προσκοπικού προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, οι Ανιχνευτές Πρόσκοποι από την Κοζάνη επισκέφτηκαν αρχικά το Πάρκο Πλάκας όπου γνώρισαν τα μοναδικά ριζικά συστήματα και τους ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Στο Πάρκο της Πλάκας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εθελοντικές εργασίες καθαρισμού και συντήρησης απολιθωματοφόρων θέσεων και μονοπατιών. Οι δραστηριότητές τους συνεχίστηκαν στο ΜουσείοΗ Κοινότητα Ανιχνευτών Προσκόπων Κοζάνης σε Λέσβο και Αϊβαλί και οι εθελοντικές εργασίες στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου IΦυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου όπου ενημερώθηκαν για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την εξέλιξη των φυτών, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και γνώρισαν τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους και τα γεωλογικά φαινόμενα που συνδέονται με την δημιουργία του.

Mε τις καλύτερες εντυπώσεις οι Ανιχνευτές της Κοινότητας Προσκόπων Κοζάνης ολοκλήρωσαν τις εθελοντικές τους εργασίες στο Απολιθωμένο Δάσος, ενώ μετά το πέρας της επίσκεψής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τη μοναδικότητά του. Ιδιαίτερα θετικά ήταν και τα σχόλιά τους για τις εκπαιδευτικές και εθελοντικές δραστηριότητες του Μουσείου.

Βίωσαν και σεισμούς!

Πολύ μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι Κοζανίτες Ανιχνευτές Πρόσκοποι κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στην εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης του σεισμού της Ιαπωνίας στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου καθώς και η γνωριμία τους με την εξέλιξη των θηλαστικών του Αιγαίου κατά την περιήγησή τους στην περιοδική έκθεση «Απολιθώματα στο Αιγαίο – Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Ας σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια με τη συνεργασία της Διοίκησης του Μουσείου με την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου, το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί προορισμό των προσκοπικών ομάδων τόσο από τη Λέσβο όσο και από υπόλοιπη Ελλάδα, οι οποίες στα πλαίσια των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων γνωρίζουν το Απολιθωμένο Δάσος ενώ παράλληλα συμμετέχουν πάντα σε εθελοντικές εργασίες. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι οι Ανιχνευτές από την Κοζάνη είχαν επίσης την δυνατότητα να διανυκτερεύσουν στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου.


 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011 18:34