Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2020 07:49

ΚΙ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΚΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Οσα έλαβαν χώρα στην Κοζάνη απο την απαγόρευση των αποκριάτικων εκδηλώσεων και μετά με αποκορύφωμα την καταπληκτική συναντηση των φανών στην πλατεία την Κυριακή και κατόπιν στους φανούς που άναψαν έγραψαν ήδη ιστορία.

Η αγνόηση της απαγόρευσης δεν ηταν επίδειξη μαγκιάς και πολύ περισσότερο δεν ηταν επίδειξη επίδειξη ψευτομαγκιας, ηταν ενα ηχηρό μηνυμα οτι η Αποκριά της Κοζανης όσο εχει παρελθόν άλλο τόσο εχει και μέλλον γιατι αποτελεί ισχυρό στοιχείο ταυτότητας της πόλης και των κατοίκων της με τη νέα γενιά να πρωταγωνιστεί με εμφατικό τρόπο.
Το ταυτοτικό ζήτημα ειναι κεντρικό ζητούμενο μεγαλύτερων και μικρότερων ομάδων σημερα παντού στον κόσμο και διαφέρει ποιοτικά απο αυτο που αποκαλούμε συνέχεια της παράδοσης.
Ο λογος ειναι οτι οι ταυτότητες στην εποχή της παγκοσμιοποιησης και των νέων τεχνολογιών ανήκουν στην κατηγορία “εκ των ων ουκ άνευ” για καθε ομάδα οπως και τα μέλη της ξεχωριστά.
Αυτο ηταν εξάλλου και το βασικό σκεπτικό της επένδυσης που έγινε τα προηγούμενα χρόνια και απογείωσε την Αποκριά, να συμμετέχουμε σε ολα τα σύγχρονα ρεύματα με τη δικη μας ταυτότητα.
Ειναι τουλάχιστον ακατανόητο οτι πολλοί στο διαδίκτυο έκαναν κριτική στα δρώμενα και τους πρωταγωνιστες τους με τον αυθαίρετο ισχυρισμό οτι οι “καρναβαλιάιδις” στερούνται ευαισθησίας ή ακόμα χειρότερα έχουν έλλειμμα πατριωτικής συνείδησης λόγω της κατάστασης στον Έβρο.
Εδω υπάρχουν δυο απαντήσεις , η μια έρχεται απο το παρελθόν και η άλλη απο στοιχειώδη γνώση προσώπων και πραγμάτων του σημερα.
Κατα την παράδοση το έθιμο δεν σταματά ο,τι γεγονός κι αν μεσολαβήσει και ειναι γνωστό με την ακραία εκδοχή της αποσιώπησης ακόμα και των τραγικότερων που “τα έκρυβαν στη μεσαντρα”.
Η ζώσα πραγματικότητα δίνει πιο αποστομωτική απαντηση στους επικριτές γιατι η στοιχειώδης γνώση των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στο έθιμο τόσο γενικότερα όσο και σε καθε γειτονιά δεν επιτρέπει παρεξηγήσεις για τις ευαισθησίες και τις προτεραιοτητες τους. Δεν ειναι ούτε καλοπερασάκηδες ούτε άνθρωποι που δε βλέπουν πέρα απο τη μύτη του τους ή την οικογένεια τους. Τουναντίον ειναι άνθρωποι που διαθέτουν ο,τι πολυτιμότερο ,το χρόνο τους , για μια υπόθεση που ειναι δημόσια -το ταυτοτικο ζήτημα- και όχι ατομική “ταλαιπωρώντας” ενίοτε και τα σπίτια τους.
Αυτο που ειναι το πιο σημαντικό όλων ειναι οτι τα ηνία της αποκριας στην Κοζανη πέρασαν στη νέα γενιά με τους μεγαλύτερους να ειναι παρόντες και να βάζουν πλάτη χωρίς μικροψυχίες.
Μπορεί φετος οι επισκέπτες να ηταν πολύ λιγότεροι και σίγουρα το κομμάτι της αγοράς που περιμένει την Αποκριά ως ανάσταση να δέχτηκε ενα τεράστιο πλήγμα ωστοσο το κέρδος ηθικά ειναι τεράστιο και το ωφέλιμο θα ακολουθήσει. Το μέλλον θα δείξει οτι η φετινή Αποκριά ηταν η καλύτερη όλων των εποχών γιατι έγραψε μια πολύ ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία της και θα αποτελεί αναφορά για πολλα επόμενα χρόνια.
Καλή Σαρακοστή σε όλες και ολους

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2020 07:51