Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011 15:39

ΚΚΕ: Ο Δήμος Κοζάνης είναι ο μεσάζοντας για τα επιχειρηματικά συμφέροντα «επενδυτών» σε φωτοβολταϊκά και αιολικά


100303_kkeΗ πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, μαζί με τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΝ – Οικολόγοι, έχοντας την κάλυψη από τους τοπικούς εκπροσώπους τους (όλοι προσκείμενοι στα δυο μεγάλα κόμματα), συνεχίζουν τον κατήφορο, να είναι οι μεσάζοντες για τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ιδιωτών «επενδυτών» τώρα και στα αιολικά πάρκα. Στην τελευταία συνεδρίαση (26/7/2011), του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης αποφασίστηκε ..

να δοθεί θετική γνωμοδότηση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), σε ιδιωτική εταιρία τοποθέτησης αιολικών πάρκων στην περιοχή «Βούρινος». Να σημειώσουμε ότι η έκθεση των υπηρεσιών της περιφέρειας είναι καταπέλτης κατά της συγκεκριμένης μελέτης, που όμως η πλειοψηφία μαζί με τις άλλες παρατάξεις, πλην του ΚΚΕ, ούτε καν είχαν τη διάθεση να την ακούσουν.

Με την ενέργεια του αυτή ο δήμος Κοζάνης, φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι συνεχίζει να εκτελεί χρέη μεσάζοντα και θέλει να περάσει με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, ακόμα και με την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, την απελευθέρωση των αγορών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, διευκολύνοντας την δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα αυτό, την εξασφάλιση της κερδοφορίας και των επιδοτήσεων από αυτούς.

Η περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη», είναι μια επικοινωνιακή προπαγάνδα, που γίνεται για να συσκοτίσει τη βασική αιτία που προκαλεί τα οξυμμένα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι αυτή που έχει σκοπό της τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία, οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, του αέρα, της ενέργειας, των μεταφορών, το εμπόριο των ρύπων. Αυτή είναι η πραγματική αιτία των προβλημάτων που οδηγεί στην απαξίωση της περιοχής, την οποία επικαλούνται οι τοπικοί παράγοντες για να εκχωρήσουν κοινοτικές εκτάσεις σε ιδιώτες. Όλα αυτά γίνονται προκειμένου να βρουν διέξοδο με μεγάλη κερδοφορία, τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που υπάρχουν.

Ο δήμος Κοζάνης, αλλά και οι άλλες δυνάμεις στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, συνεπικουρούμενοι και από τον ΣΥΝ, οι οποίες, όσο ιδιωτικοποιούνταν η ΔΕΗ από το 1999 μέχρι σήμερα, δεν σήκωσαν ούτε μια φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την απελευθέρωση της ενέργειας. Αντίθετα πρωτοστατούσαν μέσω του συμφώνου συνεργασίας και συνύπαρξης με την ΔΕΗ, στην συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, «καταστέλλοντας» τις όποιες φωνές διαμαρτυρίας υπήρχαν, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της υποβάθμισης της ζωής των κατοίκων της περιοχής που προκαλεί η ΔΕΗ, κοροϊδεύοντας τους κατοίκους με την μη πραγματοποίηση των μετεγκαταστάσεων των οικισμών που πλήττονται μέχρι σήμερα.

Με την ενέργεια της παράδοσης των μεγάλων εκτάσεων των δυο οικισμών για φωτοβολταϊκά και την θετική γνωμοδότηση της ΜΠΕ για αιολικά πάρκα, για την περιοχή «Βούρινος» σε ιδιωτικές εταιρίες, δείχνει ξεκάθαρα για άλλη μια φορά τον προσανατολισμό του, που είναι η παράδοση της ενέργειας, του ορυκτού πλούτου, ακόμα, του αέρα και του ήλιου σε ιδιώτες, το ξεπούλημα των λιγνιτωρυχείων και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΝ – οικολόγων συμφώνησαν και αυτοί στην παράδοση των κοινοτικών εκτάσεων στις ιδιωτικές εταιρίες, στο όνομα της «ανάπτυξης».

Οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης που εκπροσωπούν το ΚΚΕ, αποχώρησαν από την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας, θέλοντας με την ενέργεια τους αυτή να δείξουν την ριζική διαφωνία τους με την απόφαση αυτή, ενώ στην δεύτερη την καταψήφισαν. Οι όποιες διαφορετικές φωνές από συμβούλους, οι αποχωρήσεις και η ψήφιση του λευκού, δεν ήταν για την ουσία του ζητήματος, αλλά για διαδικαστικά θέματα.

Σοβαρή ευθύνη έχουν και οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων των δυο οικισμών, Λυγερής, Νέας Νικόπολης, που συναίνεσαν στην παράδοση των κοινόχρηστων εκτάσεων στις ιδιωτικές εταιρίες, αλλά και των οικισμών Ροδιανής, Χρωμίου, Λευκοπηγής, Μεταμόρφωσης και Ξηρολίμνης, που γνωμοδότησαν θετικά για την ΜΠΕ, ερχόμενοι σε αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες.

Καλούμε το λαό του δήμου Κοζάνης να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα για την πολιτική που εξυπηρετεί η πλειοψηφία του δήμου Κοζάνης, αλλά και οι άλλες παρατάξεις, και να συσστρατευθεί με το ΚΚΕ, να παλέψει για ένα ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας στα πλαίσια μιας άλλης εξουσίας που δεν θα υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου. Η εξουσία αυτή είναι η λαϊκή εξουσία, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παραγωγής ενέργειας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς εξαρτήσεις από το εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ο ενιαίος κρατικός φορέας ενέργειας στηριγμένος στις εγχώριες πηγές ενέργειας κύρια το λιγνίτη, το νερό, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να παρέχει φθηνό ρεύμα, ως βασικό κοινωνικό αγαθό στο λαό, αλλά και να αποτελέσει βασικό μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας.

 

Ν.Ε. ΚΚΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011 15:43