Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011 17:26

'Ερευνα Πολυτεχνείου Κρήτης: Επικίνδυνοι οι δρόμοι της Κοζάνης

dromos_serv-kozΣτην τελευταία θέση ως προς τον βαθμό επικινδυνότητας βρίσκονται τα Γρεβενά, ενώ πολύ καλές θέσεις κατέχουν Καστοριά και Φλώρινα

Επικίνδυνοι οι δρόμοι της Κοζάνης

Χαμηλής επικινδυνότητας ως προς τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων χαρακτηρίζονται τρεις νομοί της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ο νομός Κοζάνης βρίσκεται στον πίνακα με τις περιοχές μέτριας επικινδυνότητας, με βάση το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα που διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο νομός Γρεβενών είναι τελευταίος σε επικινδυνότητα, καθώς μεταξύ των 51 νομών της χώρας κατέχει την 51η θέση. Σε πολύ καλές θέσεις στην κατηγορία της «χαμηλής επικινδυνότητας» βρίσκεται ο νομός Καστοριάς, που κατέχει την τρίτη θέση από το τέλος, δηλαδή βρίσκεται στην 49η θέση και στην τέταρτη θέση από το τέλος, βρίσκεται ο νομός Φλώρινας, που κατατάσσεται στην 48η θέση.

Χειρότερα είναι τα πράγματα για το νομό Κοζάνης, ο οποίος κατατάσσεται στην δεκαεπτάδα των νομών με μέτρια επικινδυνότητα και βρίσκεται στην 27η θέση.

Στις τελευταίες δέκα θέσεις με χαμηλή επικινδυνότητα βρίσκονται εκτός από τους τρεις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και οι νομοί Χίου, Μαγνησίας, Ιωαννίνων Λασιθίου, Άρτας, Κεφαλληνιάς και Σάμου. Στις δέκα πρώτες θέσεις με υψηλή επικινδυνότητα, κατατάσσονται οι νομοί Δωδεκανήσου, Φθιώτιδας, Αρκαδίας, Καρδίτσας, Αθήνα και υπόλοιπο Αττικής, Εύβοιας, Αργολίδας, Μεσσηνίας, Πιερίας και Θεσπρωτίας.

Η ίδια έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επικεφαλής της ομάδας τον καθηγητή Κώστα Ζαπουνίδη αξιολογεί και την συμβολή της τροχαίας στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας της κάθε περιοχής. Με υπάρχουσες διαβαθμίσεις την «Χαμηλή», την «μέτρια» και την «υψηλή» συμβολή, για τις αστυνομικές υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας, εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα. Αναλόγως με τον βαθμό αποτελεσματικότητας της αστυνόμευσης, η Φλώρινα βρίσκεται στη 14η θέση, στην κατηγορία «υψηλή συμβολή». Στον αντίποδα της «χαμηλής συμβολής» των αστυνομικών υπηρεσιών για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας βρίσκεται η Κοζάνη, η οποία κατατάσσεται στην 42η θέση. Στην κατηγορία της «μέτριας συμβολής» για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας βρίσκονται οι άλλοι δύο νομοί, Καστοριάς στην 20η και Γρεβενών στην 28η θέση.

Τα συμπεράσματα από την προαναφερόμενη μελέτη είναι προφανή. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα και συγχρόνως επιτακτική ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου του νομού Κοζάνης, το οποίο κρίνεται μέτριας επικινδυνότητας. Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο απαιτούνται και στους άλλους τρεις περιφερειακούς νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, παρά το γεγονός ότι υπάγονται στην «χαμηλή επικινδυνότητα».

Πολύ περισσότερο είναι επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της αστυνόμευσης και των μέτρων της τροχαίας για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Αυτό είναι άκρως αναγκαίο για την τροχαία Κοζάνης, που η συμβολή της κρίνεται «χαμηλή», αλλά και για τις υπηρεσίες τροχαίας Γρεβενών και Καστοριάς που η συμβολή τους είναι «μέτρια», ώστε να φτάσουν στο επίπεδο της τροχαίας Φλώρινας, που η συμβολή της στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι «υψηλή».

 

του Χρήστου Βήττα από την εφημερίδα "Πτολεμαίος"


Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011 17:33