Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011 20:24

Η Ντόρα Μπακογιάννη με τους επιχειρηματίες στο ΕΒΕ Κοζάνης

η ντόρα Μπακογιάννη με τον Σταύρο Θεοφράστου Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν τα μέλη του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Ν. Κοζάνης στην Πρόεδρο της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» κα Ντόρα Μπακογιάννη κατά την επίσκεψή της στο ΕΒΕ την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2008 το απόγευμα.
Συγκεκριμένα στα πλαίσια της περιοδείας της στη Δυτική Μακεδονίας η κα Μπακογιάννη, ως πρόεδρος κόμματος, ζήτησε συνάντηση με το Δ.Σ του ΕΒΕ η οποία και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις και τα αιτήματα των εκπροσώπων

των Παραγωγικών Τάξεων του Νομού για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση της κρίσης και να τους θέσει υπόψη τις «θέσεις» του κόμματος της για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ως βασική προϋπόθεση για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας.
Την κα Μπακογιάννη υποδέχθηκε μαζί με τα μέλη του Δ.Σ ο Α΄ Αντιπρόεδρος κος Σταύρος Θεοφράστου ο οποίος αφού την καλωσόρισε εγκάρδια στο Επιμελητήριο, της εξέθεσε τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και τα αιτήματα που από την αρχή της κρίσης το ΕΒΕ είχε επισημάνει στην Κυβέρνηση για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και να προστατευθεί από τις απειλές της ύφεσης.
mpakogeve1Ειδικότερα ο κ. Θεοφράστου, δίνοντας αρχικά μια συνοπτική εικόνα για τον αριθμό των ενεργών μελών του Επιμελητηρίου σήμερα και τους κλάδους στους οποίους σε γενικές γραμμές αυτά δραστηριοποιούνται, είπε μεταξύ άλλων:

 

 

«Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,


Τα μέλη του Επιμελητηρίου Κοζάνης ανέρχονται στις 12.000 περίπου ενεργές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προέρχονται από όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Χαρακτηριστικό του τόπου είναι ότι πολλές από αυτές δραστηριοποιούνται και σε παραδοσιακές κλαδικές παραγωγικές δραστηριότητες, όπως είναι η γούνα που κατ' εξοχήν αναπτύσσεται στην περιοχή Βοίου - Σιάτιστας, το μάρμαρο που αφθονεί σε περιοχές του Νομού όπως το Τρανόβαλτο και το Βέρμιο, η παραγωγή του περίφημου Κρόκου Κοζάνης.
Άλλες δραστηριοποιούνται με άξονα τη ΔΕΗ και τις μεγαλύτερες εργοστασιακές της μονάδες που βρίσκονται στο έδαφος της περιοχής, πραγματοποιώντας προμήθειες και κατασκευές, αν και οφείλουμε να θυμίσουμε ότι η ΔΕΗ παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του Φορέα μας, αλλά και άλλων, συνεχίζει το μεγαλύτερο όγκο των προμηθειών της να τον πραγματοποιεί από το κέντρο και όχι από τις παρακμάζουσες «δορυφορικές» της τοπικές επιχειρήσεις.
Άλλες ακόμα δραστηριοποιούνται σε άλλους παραγωγικούς τομείς που έχουν σχέση με την οικοδομή, τις κατασκευές, αλλά και τα τρόφιμα.
Βέβαια, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων είναι καταγεγραμμένος στο τμήμα εμπορίου και υπηρεσιών.
Όλες αυτές οι επιχειρήσεις, μέλη του Επιμελητηρίου Κοζάνης που αποτελούν τον στυλοβάτη της τοπικής οικονομίας σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με τα αδιέξοδα προβλήματα που δημιούργησε η αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης της ύφεσης, που δυστυχώς βαθαίνει, και όλοι πια αναρωτιόμαστε πού θα πάει η κατάσταση.

Το Επιμελητήριό μας έχει επανειλημμένα από την αρχή των πρώτων «συμπτωμάτων» της κρίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην περιοχή προς κάθε κατεύθυνση αρμοδίων.

Σαν Σύμβουλος της Πολιτείας, που είναι και ο Θεσμικός του ρόλος, εξ αρχής επεσήμανε την ανάγκη να θωρακιστεί η οικονομία όχι με συρρίκνωση του «επιχειρείν», και φοροκυνηγητό του συνεπούς και νομοταγούς επιχειρηματία, αλλά με μεταρρυθμίσεις και μέτρα που θα μείωναν δραστικά τις δημόσιες δαπάνες, την κακοδιαχείριση και τη σπατάλη που δυστυχώς ακόμα συνεχίζεται στον Δημόσιο Τομέα.

Ζητήσαμε να παρθούν μέτρα για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, να μειωθούν αποφασιστικά τα αντικίνητρα της επιχειρηματικής ανάπτυξης, να προωθηθεί ένα σύστημα «προστασίας» των μικρομεσαίων και ενίσχυσης των επενδύσεων. Ακόμα και των δημοσίων επενδύσεων, που δυστυχώς περικόπηκαν δραστικά παραβλέποντας παντελώς τα οφέλη που αυτές επιφέρουν στην ανάπτυξη της Χώρας.

Ζητήσαμε να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς το ΕΣΠΑ για:
- να γίνουν επενδύσεις,
- επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων
- να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά,
- να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα
- να δημιουργηθεί απασχόληση

Ζητήσαμε ακόμη:
-Την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που είχε χορηγήσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) στο πλαίσιο της «Α και Β φάσης, εγγύηση και επιδότηση επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης» σε 6 χρόνια από 3 που είναι σήμερα, ώστε να μειωθεί ο ύψος των εξαμηνιαίων δόσεων και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις εν λόγω υποχρεώσεις τους

-Την πλήρη και ουσιαστική ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ)

-Την πλήρη και ουσιαστική ενεργοποίηση του νέου Επενδυτικού Νόμου. Μέχρι στιγμής το μόνο πρόγραμμα που χρηματοδοτεί ο επενδυτικός νόμος αφορά στους νέους επιχειρηματίες και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της υποβολής προτάσεων. Παράλληλα κρίνεται επιβεβλημένη η αποπληρωμή επενδύσεων που είχαν υλοποιηθεί υπό το καθεστώς του προϊσχύοντος επενδυτικού νόμου και οι οποίες χρονίζουν.

-Την αύξηση της χρηματοπιστωτικής επέκτασης, καθώς συνεχίζεται η μείωση στη χορήγηση δανείων από τις Τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

-Την Μη επιβολή νέων αυξήσεων στο ΦΠΑ, όπως αυτό στα είδη εστίασης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση ότι θα ισχύσει από 1ης Σεπτεμβρίου. Φοβούμαστε ότι θα είναι ταφόπλακα ενός ακόμα κλάδου με απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

-Τη μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων που έχουν σήμερα καταστήσει απαγορευτική την αγορά ακινήτων και κατ΄ επέκταση την επαναδραστηριοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητα

-Την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης επιχειρήσεων, πράγμα στο οποίο εν πολλοίς συνέβαλαν τα Ελληνικά Επιμελητήρια με τη λειτουργία των υπηρεσιών Μιας Στάσης οι οποίες θα πρέπει να καταστούν αρμόδιες και για την έκδοση των διοικητικών αδειοδοτήσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία επιχειρήσεων, ώστε να υπάρξει πραγματική πάταξη της λεγόμενης επιχειρηματικής γραφειοκρατίας που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για νέες επενδύσεις.

-Την παύση επιβολής συνεχών εισπρακτικών μέτρων καθώς πια οι επιχειρήσεις δεν έχουν για να δώσουν (Με τα εισπρακτικά μέτρα που αναμένονται ανησυχούμε ακόμα για ενίσχυση της Παραοικονομίας και αύξηση της φοροδιαφυγής σε βάρος πάντα όσων απομείνουν)

Κυρία πρόεδρε,
Η ύστατη ελπίδα μας είναι να ληφθούν τα Επιμελητήρια επιτέλους υπόψη.
Έστω και τώρα που διαρκώς επιδεινώνονται οι εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας και ιδίως στον τομέα της επιχειρηματικότητας, με τις πρόσφατες προβλέψεις του Υπουργού Οικονομικών να αναφέρονται σε ύφεση που θα κυμανθεί σε επίπεδα της τάξης του -4,5%.
Η Ελλάδα και η περιοχή μας αξίζουν σίγουρα μια καλύτερη προοπτική. Είναι θλιβερό η Δυτική Μακεδονία, με την τεράστια ενεργειακή προσφορά της στην οικονομία της Χώρας να παρουσιάζει σήμερα τη θλιβερή πανελλαδική πρωτιά της επίσημης ανεργίας του 25%.
Η δική σας συμβολή, η εμπειρία, οι αγώνες, οι ιδέες, οι εκφρασμένες θέσεις σας είμαστε βέβαιοι ότι μπορούν να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας».

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011 20:31