Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2020 12:06

Λ. Σπυρίδου: Να αποφασίσουν οι κάτοικοι των Καμβουνίων για το μέλλον των Μ.Α.Β.Ε

 Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευτεί έως τώρα  για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος.

Ήταν και είναι το μεγάλο στοίχημα  ευθύνης απέναντι στους  δεκάδες  ανθρώπους  που νόσησαν από καρκίνο και  τους χιλιάδες που  εισέπνεαν  επί δεκαοκτώ  έτη μια από τις πιο συνηθισμένες  καρκινογόνες  ουσίες (O αμίαντος κατατάσσετε μέσα στις πρώτες  25 καρκινογόνες ουσίες από τις 350 πιο συνηθισμένες) 

 Από την Άνοιξη του 2000 που έβαλε  λουκέτο η επιχείρηση «Μ.Α.Β.Ε.ΑΕ»  μέχρι και σήμερα είναι σε τροχιά αποκατάστασης  και  πρότυπο  περιβαλλοντικό έργο σε επίπεδο χώρας.

Στόχος η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και η προστασία περιβάλλοντος της Π.Ε Κοζάνης,.

 Πρόκειται για   έκταση  4150 στρεμμάτων.  Τέσσερα χιλιόμετρα δρόμου  από πέντε χωριά , πεντακόσια μέτρα  από τη Μονή της Παναγιάς  Ζιδανίου  ενώ σε απόσταση αναπνοής  κυλάει ο  Αλιάκμονας και τα νερά του Ιλαρίωνα που περικλείουν τα Καμβούνια του Δήμου  και ενώνονται με τα νερά της  λίμνης Πολυφύτου . Μια συστάδα λιμνών απείρου κάλους ,ανάμεσα σε λόφους, με  γεωγραφικό ανάγλυφο και ποσότητα  νερού,  ικανά  να  αρδεύσουν «δέκα» φορές  την επικράτεια του γεωργοκτηνοτροφικού  Δήμου Σερβίων.

 Τα Μ.Α.Β.Ε ανήκουν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας . Πέρασαν στην ιδιοκτησία της το 2002 και  για 30 χρόνια , αντί  του ποσού του ενός ευρώ, από την τράπεζα Πειραιώς, η οποία τα κληρονόμησε από την ΕΤΒΑ. 

 Το πέρας της ολοκλήρωσης του έργου καθυστερεί  εδώ χρόνια για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναφέρουμε. Ο κυρίαρχος λόγος, έχει να κάνει με το τι  θα ενταφιάσει ο Χ.Υ.ΤΑ.Α (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων) και από ποια γεωγραφική περιφέρεια. 

 Έως τώρα έχει ενταφιάσει τον αμίαντο πέριξ του εργοστασίου, δηλαδή  ότι  έβγαλε η γη των Καμβουνίων και έπεται  ότι απέμεινε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του.

  Έως εδώ κανένας δεν αντέδρασε και  η λογική λέει ότι δεν έχει λόγο να αντιδράσει.

  Από εδώ και μετά.

 Οι πολίτες δεν γνωρίζουν αν ο Χ.Υ.Τ.Α.Α  θα γίνει χωματερή όλης της χώρας.

 Οι πολίτες δεν γνωρίζουν αν ο Χ.Υ.Τ.Α.Α θα γίνει χωματερή των Βαλκανίων.

 Οι πολίτες δεν γνωρίζουν αν ο Χ.Υ.Τ.Α.Α θα γίνει χωματερή της Ευρώπης.

 Οι πολίτες δεν έχουν ενημέρωση τι σημαίνει πρακτικά και υγειονομικά  ένας Χ.Υ.Τ.Α.Α τέτοιας εμβέλειας.

 Δεν ξέρουν αν υπάρχει σκέψη ενταφιασμού  και άλλων  τοξικών  ουσιών.

 Δεν γνωρίζουν πως θα φτάνει το υλικό στον τόπο τους ,ούτε  πως θα μπαίνει στη γη τους

Δεν ξέρουν αν υπάρχουν συνέπειες  μόλυνσης των υδάτων και αν ναι, ποιες είναι.

Οι πολίτες ζητούν ανάπτυξη και προβληματίζονται… αν αυτό είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που θα απαντήσει στη μετά λιγνίτη εποχή.

Οι πολίτες φοβούνται μήπως ο τόπος τους, το πιο όμορφο κομμάτι της Δυτικής Μακεδονίας, μαραθεί από ανθρώπων έργα. Μήπως τα ζωντανά τους,  τα σπαρτά και τα δέντρα τους , χάσουν την ανάσα τους .

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε αυτά τα απλά ερωτήματα και για άλλα τόσα… που για τους επιστήμονες είναι εύκολες οι  απαντήσεις.

Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι για τον Δήμο και την Περιφέρεια να απαντήσουν  στο ερώτημα:

 Σεβάστηκαν έως σήμερα το δικαίωμα της ανησυχίας τους αλλά και της  άποψής τους?

 Αναμφίβολα, έχουν κάθε δικαίωμα στην ενημέρωση και στην απόφαση.

Ως Δημοτική Παράταξη του Δήμου Σερβίων» ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ» δηλώνουμε πως είμαστε πιστοί στις  Δημοκρατικές αποφάσεις .

Αγαπητοί Συνδημότες.

 Σας  ενημερώνουμε πως καμία σχετική συζήτηση δεν έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν υπάρχει κανένα σχετικό ψήφισμα.

 Σας ενημερώνουμε πως ότι δήλωσε ο Δήμαρχος  Σερβίων στην Π.Ε.Δ Δυτικής Μακεδονίας ,  στην Περιφέρεια και ενδεχομένως, υποσχέθηκε  στο Κέντρο,είναι δική του προσωπική άποψη (κατά τα λεγόμενά του, σε σχετική ερώτηση μας  στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων )

 Σας ενημερώνουμε, πως η «ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ» δεν παραβρέθηκε  σε καμία  συνάντηση ( εάν πραγματοποιήθηκε τέτοια συνάντηση) για τα Μ.Α.Β.Ε  ΑΕ,  τόσο στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας,  όσο και στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, γιατί δεν καλέστηκε.

Αξιότιμοι Συνδημότες

 Γνωρίζουμε πως μας εμπιστευθήκατε και μας ορίσατε Δημοτικούς Συμβούλους προκειμένου να έχετε φωνή στις αποφάσεις και στα δρώμενα του θεσμού.

 Σας υποσχόμαστε ότι η φωνή  των λαϊκών συνελεύσεων και των τριών Τοπικών Κοινοτήτων είναι η φωνή μας .

Λαζαρίτσα Σπυρίδου «ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ»

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2020 12:12