Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 16:06

Διευκρινήσεις και απαντήσεις Κασαπίδη στις διαμαρτυρίες για τις επιχειρήσεις που έμειναν εκτός του προγράμματος ενίσχυσης λόγω covid

Διευκρινήσεις ως προς τις διαδικασίες που ακολούθησε η Περιφέρεια  καθώς και στα ποιοτικά κριτήρια του προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων

εξ αιτίας των επιπτώσεων του covid που έκρινε την τελική συμμετοχή των αιτούντων, έδωσε σε έκτακτη συνέντευξή του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασίδης, προκειμένου να απαντήσει στις διαμαρτυρίες, τα παράπονα και τις ενστάσεις  Συλλόγων, φορέων της εστίασης και του Λιανεμπορίου που έμειναν εκτός του προγράμματος.

Οι αιτήσεις υποβολής στο πρόγραμμα «Ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στη Δυτική Μακεδονία» ξεκίνησαν στις 2 Οκτωβρίου 2020. Το πρόγραμμα  λάμβανε ως κριτήριο επιλεξιμότητας την Οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας και για τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 καθώς και τις θέσεις εργασίας της επιχείρησης. Ήταν ύψους 40 εκ € και εγκρίθηκαν συνολικά  1782 αιτήσεις. 

Ο κ. Κασαπίδης υπεραμύνθηκε όλων των διαδικασιών αξιολόγησης των αιτήσεων, δήλωσε ότι «οι διαδικασίες υποβολής και αξιολόγησης των φακέλων έγιναν από τον ενδιάμεσο φορέα που είναι το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης» ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ του προγράμματος, μίλησε για  «αδιάβλητη διαδικασία» στην οποία «δεν έχει ανάμειξη η αρμοδιότητα η Περιφέρεια» και ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει το Ευρωπαϊκό πλαίσιο και οι υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που εκδόθηκαν για αυτό το σκοπό. Για το γεγονός οτι ορισμένοι στενοί του συνεργάτες και αντιπεριφερειάρχες συμμετείχαν με αιτήσεις τους και κρίθηκαν ως δικαιούχοι του προγράμματος ο κ. Κασαπίδης δήλωσε ότι οι παραπάνω έχουν τις επιχειρήσεις τους πριν ακόμη ασχοληθούν με την πολιτική και γίνουν αντιπεριφερειάρχες.

Εξήγησε ότι η κατάσταση στην δυτική Μακεδονία και ποιο συγκεκριμένα στην ΠΕ Κοζάνης επιδεινώθηκε μετά το λοκ νταουν του Νοεμβρίου του 2020 που είχε τεράστιες επιπτώσεις σε  επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και της εστίασης και επεσήμανε λέγοντας «όταν σχεδιάζαμε και τρέξαμε το πρόγραμμα δεν μπορούσαμε να τις γνωρίζαμε». Ανέφερε ότι η περιφέρεια αυτή την περίοδο «τρέχει» ένα πρόγραμμα ύψους 5 εκ € για πολύ μικρές επιχειρήσεις που «δεν μπορούσαν να λόγω κριτηρίων να υποβάλλουν αίτηση στην προηγούμενη προκήρυξη» και αποκάλυψε ότι «έχει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι θα υπάρξει νέα χρηματοδότηση» την οποία όπως υποσχέθηκε η περιφέρεια «θα κατανείμει οριζόντια σε όλες τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία»

Από τα στοιχεία που παρουσίασε τόσο ο κ. Κασαπίδης όσο και ο επικεφαλής της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ κ. Σπύρος Σκοτίδας, από τις 1728 αιτήσεις που έχουν εγκριθεί, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο τομέας της Εστίασης και των Καταλυμάτων με ποσοστό 18 %, ακολουθούν ο κλάδος των μεταφορών και αποθήκευσης με 16,6 %  και τρίτος ο κλάδος της μεταποίησης, τροφίμων και  γούνας με 14%. 

Επίσης την επίμαχη περίοδο Απριλίου ~ Ιουνίου 2020 που το πρόγραμμα αξιολόγησε ως κρίσιμη  για την ενίσχυσή των επιχειρήσεων,  μόλις 688 επιχειρήσεις από τις 1782 δεν διέθεταν κανένα  εργαζόμενο, 846 επιχειρήσεις είχαν έως 4 εργαζομένους και 194 επιχειρήσεις είχαν πάνω από 5 εργαζομένους.  Σύμφωνα με τον κ. Σκοτιδα η μέγιστη επιχορήγηση του προγράμματος ύψους 40.000 που έλαβαν μόνο 546 επιχειρήσεις αντιπροσωπεύει μόλις το 6% των δαπανών τους.

πηγη: απε μπε |Σπύρος Κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 09:02