Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2011 11:40

Σκληρή ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας: Είναι μία ακόμη χαμένη ευκαιρία


oikologoi prasinΟι Δήμοι /ΟΤΑ είδαν το πρόγραμμα ως ευκαιρία για να καλύψουν διάφορες «τρύπες», οι οποίες ελάχιστη σχέση έχουν με την κοινωνική οικονομία και την κοινωφελή εργασία. Ως συνεταίρους χρησιμοποιούν τις «θυγατρικές εταιρείες» της ΓΣΣΕ (ΙΝΕ κλπ) ή μερικές Μ.Κ.Ο αμφιβόλου ποιότητας που στήθηκαν στο παρά πέντε από διάφορους ημετέρους ή αετονύχηδες για να αρπάξουν κομμάτι από την πίτα. Σε όλη τη χώρα πληθαίνουν οι καταγγελίες για τη «βιομηχανία» Μνημονίων Συνεργασίας (μεταξύ των ΟΤΑ και των οργανώσεων αυτών), τα οποία βρίθουν από προχειρότητες και παρατυπίες.

Παράπλευρη –αλλά όχι αμελητέα - παρενέργεια είναι η δυσφήμηση που υφίστανται οι υγιείς Μ.Κ.Ο (μη κυβερνητικές οργανώσεις), οι οποίες στοχοποιούνται κάθε τόσο επειδή αποτελούν μόνιμο αγκάθι για τις τοπικές εξουσίες. Κηλιδώνεται για μια ακόμη φορά η μεγάλη πληθώρα των εθελοντικών φορέων που μοχθούν και προσφέρουν σε όλη την Ελλάδα. Με βάση ανακοίνωση του Θεσσαλικού Δικτύου ΜΚΟ, από τις 10.000 περίπου εθελοντικές οργανώσεων της χώρας διεκδικείται το 10 % μόνο του προγράμματος, ενώ το 90% το καρπώνεται η ΓΣΣΕ / ΙΝΕ !

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα στις πραγματικά εθελοντικές οργανώσεις να αξιοποιήσουν τα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» (ακόμα και χωρίς την περιοριστική δέσμευση των μνημονίων συνεργασίας με τους ΟΤΑ), με στόχο την ανάπτυξη της – ανύπαρκτης στην Ελλάδα - κοινωνικής οικονομίας. (Η τελευταία αντιπροσωπεύει στην Ευρώπη μέχρι και 10 % του ΑΕΠ και δίνει 11.000.000 θέσεις εργασίας !). Με αυτόν τον τρόπο θα προωθούνταν εκατοντάδες μικρές δράσεις στους τομείς του περιβάλλοντος (κέντρα επαναχρησιμοποίησης παλιών αντικειμένων, δράσεις στην πράσινη ενέργεια –εξοικονόμηση, προώθηση βιολογικών προϊόντων, κλπ) του πολιτισμού, των κοινωνικών υπηρεσιών. Έτσι τα κονδύλια θα διαχέονταν πραγματικά στις τοπικές κοινωνίες, ενώ η ελληνική περιφέρεια θα είχε τη δυνατότητα να διαχειριστεί όλη την ιστορία χειραφετημένα, χωρίς την .. επιφοίτηση των δήθεν «ειδικών» του κέντρου.
Επίσης, το πρόγραμμα θα έπρεπε να δίνει ευκαιρίες κοινωνικής επανένταξης ή απόκτησης δεξιοτήτων και εργασιακής εμπειρίας σε κοινωνικές ομάδες που πρωτίστως το έχουν ανάγκη (όπως οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, οι αποφυλακισμένοι κλπ)
Μία άλλη ένστασή μας αφορά τις προβλεπόμενες αμοιβές. Οι Οικολόγοι -Πράσινοι είμαστε αντίθετοι στην υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που προωθεί η ισοπεδωτική αμοιβή των 625 Ευρώ, η οποία έμμεσα απαξιώνει την επιστημονική και τεχνολογική γνώση όσων πρόκειται να εργαστούν.

Υποστηρίζουμε ακόμη ότι στο πρόγραμμα πρέπει να επιβληθεί πλαφόν στον αριθμό των ωφελούμενων που μπορεί να προσλάβει κάθε ΜΚΟ. Διαφορετικά, οι επιτήδειες ΜΚΟ που δικτυώνονται σε όλη τη χώρα θα αποτελέσουν τον ιμάντα για τη νομιμοποίηση εκατοντάδων παραγοντίστικων προσλήψεων στις οποίες θα προβούν οι δήμοι.
Εν κατακλείδι, η Κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο ένα κοινοτικό πρόγραμμα, το χρησιμοποιεί για την κάλυψη πάγιων αναγκών του δημοσίου με παράτυπο τρόπο. Παράλληλα ακυρώνει στην πράξη τη συμμετοχή των ενεργών εθελοντικών οργανώσεων, προκαλώντας δικαιολογημένες υποψίες και αφήνοντας μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να πάει χαμένη...
Η πρόσφατη αναδίπλωση του Υπουργού Εργασίας κ. Κουτρουμάνη και η δήλωση του ότι θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις επιβεβαιώνει τις ενστάσεις των υγιών ΜΚΟ, αλλά δεν αρκεί για τη θεραπεία του προβλήματος.

ΥΓ. Για την προώθηση του προγράμματος στην Κοζάνη ο Δήμος κατέφυγε στις «μεσιτικές» υπηρεσίες της ΓΣΕΕ (Ινστιτούτο Εργασίας ΙΝΕ) προκειμένου να εξασφαλίσει 313 προσλήψεις, πεντάμηνης διάρκειας. Μια ανάγνωση του σχετικού Μνημονίου συνεργασίας – όπως και δήλωση του ίδιου του δημάρχου - αποδεικνύει ότι ο Δήμος ελάχιστα ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, αλλά στοχεύει κυρίως στην κάλυψη δικών του αναγκών (κατά παράβαση των όρων του προγράμματος).

ΠΚ Οικολόγων Πράσινων Ν. Κοζάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2011 11:22