Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 15:53

Η Κοζάνη φιλοδοξεί να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030

Τη  μετάβαση της Κοζάνης σε καθεστώς Κλιματικής Ουδετερότητας έως το 2030, αποφάσισε κατά συντριπτική πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο,

  επικυρώνοντας την πρωτοβουλία του Δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα με απώτερο σκοπό την συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στην ιδέα της ΕΕ για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030.

«Σήμερα ανακοινώνουμε το στόχο μας για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, και δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές στρατηγικές χαμηλής εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στη βάση των συμφωνηθέντων ορίων για τη μακροπρόθεσμη αύξηση της θερμοκρασίας» δήλωσε ο Δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας στο Δημοτικό Συμβούλιο θέτοντας ταυτόχρονα ως ημερομηνία προσαρμογής το 2030.

Το περιεχόμενο της Διακήρυξης Κλιματικής Ουδετερότητας, «Κοζάνη 2030 – Μια Πράσινη και Έξυπνη πόλη», που υιοθετήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις δεσμεύσεις της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας για την παγκόσμια δράση για το Κλίμα, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Με ορίζοντα τους επόμενους 6 μήνες, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας αναμένεται να καταθέσει στο Δημοτικό συμβούλιο το Σχέδιο Δράσης στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι αναγκαίες ενέργειες για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, ενώ οι υπηρεσίες του δήμου  πρόκειται να εκπονήσουν αναπτυξιακές στρατηγικές, που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου, μέσω μιας κοινωνικά δίκαιης μετάβασης με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Αν και ο Δήμος  Κοζάνης στο παρελθόν ήταν συνδεδεμένος με τον λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής Ενέργειας και αποτελούσε μαζί με την Πτολεμαΐδα το Ενεργειακό κέντρο της χώρας, σήμερα με τους στόχους της απολιγνιτοποίησης που έχει θέσει η Ελλάδα, αναζητά τον βηματισμό του στην νέα εποχή της Πράσινης ανάπτυξης, υιοθετώντας φιλόδοξες πολιτικές που θα τον καταστήσουν ως μια από τις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης. 

πηγη΅ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 15:56