Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 21:08

Τι ζήτησαν οι Ενεργειακοί Δήμοι και ο Περιφερειάρχης ΔΜ από την Επίτροπο Ελίζα Φερέιρα στην Κοζάνη. Οι διαδηλωτές

του Σπύρου Κουταβά

Ο πρόεδρος του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) Κωστής Μουσουρούλης στην σύσκεψη των φορέων που οργάνωσε η Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, παρουσίασε στην Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων

Ελίζα Φερέιρα το σχέδιο της χώρας για την επόμενη ημέρα της Μετάβασης στην Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Εξήγησε ότι το 47% του προϋπολογισμού που έχει καταρτίσει το ΣΔΑΜ θα οδεύσει στην στήριξη της επιχειρηματικότητας των δύο περιοχών, τουτέστιν περίπου 1 δις € δηλαδή το 60% των χρημάτων έχει δεσμευτεί για ενίσχυση των επενδύσεων που σχετίζονται με την μετάβαση στην δυτική Μακεδονία, το 25 % στην Μεγαλόπολη και τα υπόλοιπο ποσό θα στηρίξει τις δράσεις απεξάρτησης από τον άνθρακα στην Νησιωτική χώρα. Επανέλαβε ότι ιδρύεται η εταιρία ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ την οποία όπως την περιέγραψε θα’χει την οργάνωση ενός μικρού και ευέλικτου υπουργείου, με διαχειριστική αρχή, οικονομική διαχείριση, Γραμματεία, Τεχνική επιτροπή, την ομάδα διοίκησης και προανήγγειλε ότι η Τεχνική επιτροπή που είχε ήδη συσταθεί με πρόεδρο τον Πρύτανη του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Θεοδουλίδη θα συνεχίσει να υφίσταται  με εδρα την περιοχή της απολιγνιτοποίησης και θα ελέγχει ποια έργα εμπίπτουν στις δράσεις του ΣΔΑΜ και άρα θα πρέπει να προωθηθεί η αξιολόγηση και  χρηματοδότηση τους.

Ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης σημειώνοντας ότι «στην επόμενη πενταετία η περιοχή θα απωλέσει 25.000 θέσεις εργασίας και πλούτο 1δις € από το τοπικό ΑΕΠ της και η απάντηση σε αυτό το υπαρκτό και πραγματικό πρόβλημα δεν μπορεί να άλλο από τις επενδύσεις κα την δημιουργία θέσεων εργασίας». Ανέφερε ότι μέσω της χρηματοδότησης δράσεων που στηρίζει το ταμείο συνοχής «προσπαθούμε να στηρίξουμε το πανεπιστήμιο ΔΜ  όπου μέσω της ζώνης καινοτομίας που τρέχει ελπίζουμε να’χουμε αποτελέσματα σε μια σειρά τομείς όπως οι τεχνολογίες υδρογόνου και οι δράσεις γύρω από την πράσινη οικονομία».

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας επανέλαβε ότι η απολιγνιτοποίηση είχε ξεκινήσει πριν από δέκα χρόνια αλλά πρόσθεσε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια οι εξελίξεις έχουν λάβει δραματικές διαστάσεις για την περιοχή μας» μίλησε για την δραματική μείωση του τοπικού ΑΕΠ την χρόνια που πέρασε κι ανέφερε ως δυσοίωνο δείκτη για το μέλλον την συρρίκνωση του ΠΔΜ «αφού την φετινή χρονιά έχασε περίπου το 60 % των νεοεισερχόμενων φοιτητών του».

Ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς μίλησε για τον αγώνα δρόμου που γίνεται ώστε η δημοτική επιχείρηση να’ναι έτοιμη να προσφέρει θέρμανση μετά το οριστικό κλείσιμο του ΑΗΣ Καρδιάς, ανέφερε ότι «η μετάβαση σε ότι αφορά τα χρονοδιαγράμματα είναι βίαιη», παραδέχθηκε ότι τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί για τις απολιγνιτοποιημένες περιοχές είναι αρκετά αλλά απευθυνόμενος στην Επίτροπο τόνισε λέγοντας ότι «εκεί που ευημερούν οι αριθμοί δεν σημαίνει ότι αντίστοιχα ευημερούν και οι άνθρωποι».

Ο Δήμαρχος Φλώρινας και πρόεδρος του δικτύου Ενεργειακών δήμων Βασίλης Γιαννάκης τόνισε ότι θα πρέπει  «να τρέξουν με ποιο γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες ενίσχυσης των δράσεων που σχετίζονται με το ΣΔΑΜ» ενώ ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα της δημοτικής επιχείρησης Τηλεθέρμανσης που διαχειρίζεται την νεότευκτη μονάδα παραγωγής Θερμικής ενέργειας με βιομάζα για την τροφοδοσία της Τ/Θ του δήμου και των διαμερισμάτων, αφού στον ένα χρόνο λειτουργίας έχει συσσωρεύσει ζημίες 1 εκ €ν παρότι έχει προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων της στους δημότες.

Ο Πρύτανης του ΠΔΜ Θεόδωρος Θεοδουλίδης  ανέπτυξε το σχέδιο που έχει καταρτιστεί με την δημιουργία ζώνης καινοτομίας  με την δημιουργία τεχνολογικών πάρκων στις τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου με εργαστήρια έρευνας ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σχέδιο  δημιουργίας ξενόγλωσσων τμημάτων σε προπτυχιακό και Μεταπτυχιακο επίπεδο  στοχεύοντας στην Βαλκανική ενδοχώρα.

Κατά την ώρα άφιξης της Επιτρόπου Ε. Φερέιρα στο κτίριο της Περιφέρειας, ομάδες εργαζομένων που ήταν συγκεντρωμένοι στην είσοδο του κτιρίου φώναζαν συνθήματα για την μετοχοποίηση της ΔΕΗ και την βίαιη απολιγνιτοποίηση.

πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 21:19