Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 15:17

Τι δεν είπε το ΕΒΕ Κοζάνης και τι είπε το ΤΕΕ στο πρωθυπουργό. Η πρόταση για την καύση απορριμμάτων

Ο Γιαννης Μητλιάγκας πρ. ΕΒΕ ΠΕ Κοζανης και Νικος Συλλίρης πρ. διοικούσας ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας  Ο Γιαννης Μητλιάγκας πρ. ΕΒΕ ΠΕ Κοζανης και Νικος Συλλίρης πρ. διοικούσας ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας

του Σπύρου Κουταβά

Τον Μάϊο 2021 το Ερευνητικό Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας ΓΣΕΒΕΕ έδωσε στην δημοσιότητα την συνολική πρόταση της Ομοσπονδίας

«Προτάσεις για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας». Οι συγγραφείς της πρότασης τονίζουν ότι το ερευνητικό κείμενο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που ξεδιπλώνεται σε 90 σελίδες κινείται σένα ολιστικό, κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο πού έχει ανάγκη η περιοχή στο νέο της ξεκίνημα. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε επίσημα στατιστικά και διοικητικά στοιχεία όπως πραγματοποίησαν επισκέψεις στην περιοχή έκαναν συνεντεύξεις με παραγωγούς και διοικητικά στελέχη και κατέληξαν αρχικά στην εκτίμηση ότι η χρονική προθεσμία που έχει τεθεί για την απολιγνιτοποίηση το 2023, είναι πολύ πρόωρη ώστε να ξεκινήσουν όλες εκείνες οι δραστηριότητες που θα επιτρέψουν την οικονομική μετάβαση της Περιφέρειας, αποκλείοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο ενός μαζικού κύματος μετανάστευσης. Οι ερευνητές καταλήγουν στην πρόταση διαπίστωση της παράτασης της απολιγνιτοποίησης, για ένα διάστημα που θα κινείται εντός των ευρωπαϊκών στόχων για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050. Η πρόταση υιοθετήθηκε από το ΔΣ της Ομοσπονδίας και εστάλη σε όλους τους αρμόδιους φορείς απολιγνιτοποίησης και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Ακούγοντας τον νέο πρόεδρο του ΕΒΕ Κοζάνης Γιάννη Μητλιάγκα στο σύντομο χρονικό περιθώριο που του δόθηκε ως εκπρόσωπος του Επιχειρηματικού κόσμου να διατυπώσει τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διαπίστωσα ότι ο κ. Μητλιάγκας βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις απόψεις της ΓΣΕΒΕΕ για τον χρονικό όριο της απολιγνιτοποίησης. Ενώ η ΓΣΕΒΕΕ με τεκμηρίωση και επισημότητα ζητά την παράταση της τελικής ημερομηνίας,  ο κ. Μητλιάγκας ψέλλισε αοριστολογίες στον πρωθυπουργό που περισσότερο μοιάζουν με αυτές των κυβερνητικών στελεχών  η του υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου που στις τελευταίες ανακοινώσεις του ο κ. Μητλιάγκας φρόντισε να πλέξει το εγκώμιο για το πόσο σημαντικό έργο κάνει.

Μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει με τους θεσμικούς της περιοχής (συμπεριλαμβάνεται ο κ. Μητλιάγκας) που αδυνατούν να εκφράσουν όχι μόνο το περί δικαίου αίσθημα του χρονικού ορίου επιμήκυνσης της απολιγνιτοποίησης αλλά και την αγωνία των επιχειρήσεων που η βιωσιμότητα  εξαρτάται από αυτήν την παράταση.

Η Κοζάνη «βουλιά-ζει» αλλά  ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Μητλιάγκας μάλλον δεν το έχει αντιληφθεί.

Η Στάση του ΤΕΕ δυτ. Μακεδονίας

 Ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας κ. Συλλίρης αφιέρωσε μέρος της 5λεπτης τοποθέτησης του στο πόσο ευεργετικό θα είναι για την περιοχή η παράταση έως το 2030 ορισμένων  λιγνιτικών μονάδων. Ανέφερε μάλιστα στον πρωθυπουργό στοιχεία από την έρευνα του ΤΕΕ που δείχνουν ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην επάρκεια του συστήματος χωρίς τις λιγνιτικές μονάδες. Τα ίδια γράφει και η ΡΑΕ στις εκθέσεις της για την φετινή χρονιά.  
Ο κ. Συλλίρης πρότεινε οι τρεις μονάδες του Αγ Δημητρίου να παραμείνουν στο σύστημα έως ότου  κατασκευαστεί η μονάδα ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ για τις Τηλεθερμάνσεις και αντί για το 2028 να πάμε στο 2030ενω εξέφρασε την συμφωνία του ΤΕΕ στην ενδεχόμενη πρόταση για «την καύση των απορριμμάτων στην παραγωγή ενέργειας». 

*Συνημμένα υπάρχει η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 18:27