Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 14:32

Αθώοι για το εξασθενές χρώμιο στα νερά τεσσάρων χωριών της Κοζάνης

Την αθώωση των δύο  κατηγορουμένων, στελεχών της ΔΕΗ και την απαλλαγή του τρίτου εξ αυτών λογω παραγραφής ,

αποφάσισε πριν από λίγο το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Δυτικής Μακεδονίας, αναφορικά με την υπόθεση της μόλυνσης των υπόγειων νερών, τεσσάρων χωριών της Κοζάνης με εξασθενές χρώμιο.

Η δίκη διήρκησε δύο ημέρες, με μαρτυρικές καταθέσεις κατοίκων που έπιναν νερό με εξασθενες χρώμιο, αλλά και μελών της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ ερεύνησαν την υπόθεση για λογαριασμό του δήμου Κοζάνης και ισχυρίστηκαν ότι η μόλυνση των υπόγειων υδάτων με εξασθενές χρώμιο οφειλόταν στις αποθέσεις τέφρας της ΔΕΗ. Η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ που ερεύνησε το πρόβλημα από πλευράς της ΔΕΗ ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι η παρουσία του  εξασθενούς χρωμίου στο νερό οφείλεται σε γεωλογικό φαινόμενο που συμβαίνει πολλές φορές στην φύση και όχι σε ανθρώπινη δραστηριότητα δηλαδή της τέφρας η του λιγνίτη που βρισκόταν στην περιοχή. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε  και η κατάθεση των επιστημόνων του Πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας που ανέλαβαν να ερευνήσουν την υπόθεση για λογαριασμό της Περιφερειακής αρχής Δυτικής Μακεδονίας.  

Κατά την αγόρευση του ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων.

Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2019 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης επέβαλλε την ποινή φυλάκισης των 18 μηνών σε δύο πρώην διευθυντές του ορυχείου Νοτίου Πεδίου, στον τρίτο κατηγορούμενο την ποινή των 8 μηνών ενώ κήρυξε αθώο τον τέταρτο κατηγορούμενο.  

Το εξασθενές χρώμιο στα νερά τεσσάρων χωριών της Κοζάνης βρέθηκε μετά από τυπικό έλεγχο που διενέργησε το 2012 η ΔΕΥΑ του Δήμου Κοζάνης. Για την παραπάνω υπόθεση έχουν κατατεθεί Αγωγές εναντίον της ΔΕΗ  τόσο από κατοίκους της περιοχής όσο και από την ΔΕΥΑ του Δήμου Κοζάνης.   

Απαγοήτευση των κατοίκων για την απόφαση

Ο κ. Χαρις Πεχλιβανίδης εξεφρασε την απαγοητευση του για την απόφαση του δικαστηρίου και τόνισε λέγοντας οτι "αφού δεν ευθύνονται τα στελέχη της ΔΕΗ, δεν ευθύνεται η ΔΕΗ για το εξασθενές χρώμιο, αφού δεν ευθύνεται η τέφρα της ΔΕΗ για εξασθενές χρώμιο μάλλον ευθύνονται οι κάτοικοι που αμέριμνοι έπιναν νερό με εξασθενες χρώμιο".

Σπύρος Κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 14:42