Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 12 Μαϊος 2023 13:17

Με κινητοποίηση τους οι κάτοικοι της Καλαμιάς σταμάτησαν και πάλι τις εργασίες κατασκευής Φ/Β

του Σπύρου Κουταβα

Οι κάτοικοι της Καλαμιάς σταμάτησαν και σήμερα τις εργασίες κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου πάνω από το χωριό τους. 

Με μια κινητοποίηση- πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία του χωριού, διέσχισαν μια απόσταση 3 χλμ φτάνοντας στο σημείο των εργασιών που έχουν ξεκινήσει τα μηχανήματα της εταιρίας. Χωρίς να υπάρξουν εντάσεις η διαπληκτισμοί σταμάτησαν τις εργασίες ενώ παράλληλα απαίτησαν από την αστυνομία που ήταν παρούσα να προβεί σε έλεγχο των εργασιών καθότι η εταιρία χρησιμοποιεί παρανόμως ως αποθηκευτικό χώρο του εξοπλισμού της, σταβλικές εγκαταστάσεις που προσφάτως αδειοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το αίτημα των κατοίκων υποστήριξε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ο οποίος έδωσε εντολή στις υπηρεσίες της Περιφέρειας να προβούν σε έλεγχο και αυτοψία αφού η σταβλικη εγκατάσταση έχει λάβει άδεια  για συγκεκριμένη χρήση.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου του χωριού Αντωνία Κυρατσού Δαγιόγλου, τόνισε ότι το Φ/Β πάρκο ισχύος 45 wm που καταλαμβάνει μια έκταση 700 στρεμμάτων έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί περιμετρικά του χωριού μόλις 150 μέτρα από τα σπίτια. «Ζητάμε από την πολιτεία και την εταιρία να προχωρήσουν σε μια σχετική τροποποίηση των όρων χωροθέτησης γιατί έτσι όπως έχει σχεδιαστεί στραγγαλίζει το χωριό μας.»

 Η Καλαμιά είναι ένα μικρό κτηνοτροφικό χωριό μόλις 10 χλμ έξω από την Κοζάνη κα σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους  του χωριού καθημερινά παράγει περί τους 7 τόνους γάλακτος. Όπως αναφέρουν «η παρουσία του φωτοβολταικού στον ζωτικό χώρο που βόσκουν τα κοπάδια τους θα προξενήσει βλάβη κάνοντας μη βιώσιμες τις λιγοστές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή».

Το αίτημα των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Καλαμιάς Κοζάνης ως προς την ματαίωση εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού πάρκου στο συγκεκριμένο χώρο, υποστηρίζουν με πρόσφατα ψηφίσματα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, και το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης.

Εκτός από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη  παρόντες στην κινητοποίηση ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Αντιδήμαρχοι του δήμου Κοζάνης, δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι, αρχηγοί παρατάξεων στο δημοτικό και Περιφερειακό συμβούλιο, βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Μαϊος 2023 20:28