Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 14:08

Το Σάββατο δίνεται σε κυκλοφορία για τα ΙΧ η γέφυρα των Σερβίων. Συνεχίζονται οι εργασίες

του Σπύρου Κουταβα

«Αξιολογώντας τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων που πραγματοποιούν τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών της γέφυρας, αποφασίζουμε να την δώσουμε  

στην κυκλοφορία για τα ΙΧ αυτοκίνητα έως 3,5 τόνων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου. Ο κ. Κασαπίδης  ανέφερε ότι γίνονται πυρετώδης προσπάθειες από ειδικά συνεργεία που εργάζονται στο σημείο, τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και την Τροχαία Κοζάνης «να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες στο οδόστρωμα της γέφυρας  ώστε το Σάββατο 3 Ιουνίου το μεσημέρι να δοθεί στην κυκλοφορία».

Δήλωσε ότι «για λόγους ασφαλείας αρχικά η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται εκ περιτροπής στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας» και για την ρύθμιση της θα επαναλειτουργήσει το φανάρι που είχε τοποθετηθεί στο παρελθόν.

Την ευθύνη του ελέγχου της κίνησης των οχημάτων θα αναλάβει η Τροχαία Κοζάνης και όπως αναφέρθηκε ρητά «δεν θα επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η διέλευση οχημάτων πέραν αυτων που έχει αποφασιστεί». Τα φορτηγά και λεωφορεία θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις εναλακτικές διαδρομές, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης. 

Έχουν τοποθετηθεί ειδικά συστήματα μέτρησης σε ευαίσθητα σημεία της γέφυρας  προκειμένου να παρακολουθούν την συμπεριφορά της κατά την διάρκεια της κυκλοφορίας. Αφότου δοθεί η γέφυρα στην κυκλοφορία  και μετά την παρέλευση μικρού διαστήματος ο κ. Κασαπίδης εξήγησε ότι «οι τεχνικοί θα επεξεργαστούν τα δεδομένα από τις μετρήσεις» και «θα προχωρήσουν σε μια πρώτη αποτίμηση για το πώς συμπεριφέρθηκε η γέφυρα αρχικά στον συγκεκριμένο κυκλοφοριακό φόρτο».

Τέλος, επανέλαβε ότι «στο μέλλον η γέφυρα δεν πρόκειται να κλείσει πάρα μόνο για ελάχιστο χρόνο» όταν θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τανύσματος των τεσσάρων χαλύβδινων τενόντων που θα τοποθετηθούν στον 6ο πρόβολο της γέφυρας. «Οι συγκεκριμένες εργασίες είναι δύσκολες και ως εκ τούτου θα υπάρξει ολιγόωρη διακοπή της κυκλοφορίας» κατέληξε.

Η γέφυρα των Σερβίων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της χώρας μετά από αυτή του Ρίου και κατασκευάστηκε το 1975 όταν η ΔΕΗ κατασκεύασε το φράγμα του Πολυφύτου, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 17 Μαρτίου 2023 για λόγους ασφαλείας, απαγορεύθηκε η διέλευση παντός οχήματος από την γέφυρα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επείγουσες εργασίες αποκατάστασης στους  προβόλους της και ενίσχυσης της με νέους χαλύβδινους τένοντες

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 14:14