Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 16:37

Μείωση στο αντίτιμο διέλευσης των διοδίων του Πολυμύλου στα 2 ευρώ

diodia_polymylouΤυπικές λεπτομέρειες, που άπτονται της δημοσίευσης της σχετικής ΚΥΑ στο ΦΕΚ, απομένουν πλέον, για να μπει «φρένο» στο... τσάμπα, κατά τη διέλευση οχημάτων από την Εγνατία Οδό με αντίτιμο που σε πρώτη φάση θα τιμάται στο ποσό των 2 ευρώ ανά διέλευση.

Επί του πανευρωπαϊκού οδικού άξονα, προς στιγμήν, λειτουργεί μόνο ο σταθμός Πολυμύλου, στην Κοζάνη, αλλά

σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών, προβλέπεται η σταδιακή ενεργοποίηση, έως τα μέσα του 2012, έξι νέων, προσωρινών, σταθμών διοδίων.

 

Η αρχή πρόκειται να γίνει από τους 3 σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί στις θέσεις Μαλακάσι (μεταξύ Μετσόβου και Γρεβενών), Ανάληψη (στο Στρυμόνα Θεσσαλονίκης) κι Αμαξάδες (μεταξύ Ξάνθης και Κομοτηνής), στους οποίους, ήδη, διενεργείται επιχείρηση δοκιμαστικής λειτουργίας.

«Είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία» επισημάνθηκε στην «Η» από αρμόδια πηγή, η οποία συμπλήρωσε πως δεν θα πρόκειται για ταυτόχρονο άνοιγμα, αλλά η ενεργοποίησή τους θα πραγματοποιηθεί τμηματικά, με μικρή χρονική απόσταση του ενός από τον άλλο. Βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού, εξάλλου, στα μέσα Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν και οι σταθμοί διοδίων στις θέσεις Τύρια (μεταξύ της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων) και Μουσθένη (Καβάλα), ενώ εντός του 2012 προγραμματίζεται η τοποθέτηση διοδίων και στη θέση Κλειδί (δεν περιλαμβάνεται στην ίδια ΚΥΑ με τους πέντε προηγούμενους), στην περιοχή της Ημαθίας.

Το κόστος διέλευσης ορίστηκε στα 2 ευρώ και θα ισχύσει και στο σταθμό του Πολυμύλου, στον οποίο σήμερα οι οδηγοί καταβάλλουν 2,80 ευρώ ανά διέλευση. Από την 1η Απριλίου του 2012 όμως προβλέπεται αύξηση του αντιτίμου στα 2,40 ευρώ ανά διέλευση.

Ανάδοχος

Η λειτουργία του συστήματος των νέων προσωρινών σταθμών, που θα διατηρηθούν για όσο χρειαστεί να τοποθετηθούν τα ηλεκτρονικά διόδια στον άξονα, ανατέθηκε από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.», ύστερα από σχετικό διαγωνισμό και για μια διετία, στην εταιρεία «Αττικές Διαδρομές», η οποία διαθέτει εμπειρία από τη διαχείριση ανάλογου εγχειρήματος στην Αττική οδό στην Αθήνα.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν στα 14 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο ανάδοχος το κέρδισε παρέχοντας σημαντική έκπτωση της τάξης του 40%. Σε κάθε σταθμό θα απασχοληθούν, ανάλογα την περίοδο, από 20 έως 30 άτομα. Τα προσδοκώμενα έσοδα αναμένεται να κινηθούν σε περίπου 60 εκατ. ευρώ ετησίως, με το κόστος συντήρησης να υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ.

του Λεωνίδα Λιάμη από την "Ημερησία"

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 16:43