Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023 13:14

Πρωτοπορία για το ΠΔΜ η λειτουργία "Δομής Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης" του Ιδρύματος. Το 9% των μελών του Πανεπιστημίου ζήτησε συμβουλευτική υποστήριξη

του Σπύρου Κουταβά

Αν και στις μέρες μας συνεχίζουν να παραμένουν ταμπού τόσο η ψυχική νόσος, αλλά και οι ψυχοσωματικές διαταραχές ή ακόμη και η διαχείριση διαφόρων φαινομένων του άγχους, η Δομή Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής

Υποστήριξης (ΔΟ.ΨΥ.Σ.Υ.) της Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών Ευπαθών Ομάδων (ΜΥΦΕΟ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.), απέδειξε ότι οι κατεστημένες αντιλήψεις μπορούν να αλλάξουν.

Χίλιοι διακόσιοι φοιτητές, μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποστήριξης Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας» και της υποστηρικτικής δράσης «Ψυχική υγεία, Αυτοεκτίμηση και Αυτο-αποτελεσματικότητα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του ΠΔΜ» απευθύνθηκαν στους Ψυχολόγους του Ιδρύματος συζητώντας θέματα ψυχικής υγείας και ευεξίας. Τα αποτελέσματα της δράσης που διήρκησε 40 μήνες και συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με 900 χιλ € παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΜΥΦΕΟ του ΠΔΜ, με θέμα «Συζητώντας για το άγχος: Οι μορφές και οι προεκτάσεις του στη σύγχρονη εποχή».

Όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο επιστημονικά υπεύθυνος της ΜΥΦΕΟ, καθηγητής Εξελεγκτικής Ψυχολογίας Δημήτριος Πνευματικός, «το αποτέλεσμα της έρευνας είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό, δικαιώνει την προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων των ψυχολόγων των συντονιστών της δράσης που κέρδισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου ώστε 1200 μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας να απευθυνθούν στην δομή μας και να συζητήσουν θέματα ψυχικής υγείας που τους απασχολούν».

Οι αριθμοί έχουν την δική του αξία και στην συγκεκριμένη περίπτωση οι 1200 άνθρωποι αντιπροσωπεύουν το 9% των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενός μικρού περιφερειακού πανεπιστημίου που λειτουργεί σε πέντε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Πνευματικός επισημαίνει ότι ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος δεν προέβλεπε σε καμία περίπτωση τέτοια ευρεία συμμετοχή κι «είναι κάτι που μας δημιούργησε μεγαλύτερος βάρος ευθύνης σε όσους εμπιστεύθηκαν την δομή μας».

Οι ενδιαφερόμενοι αρχικά απευθύνονταν στους ψυχολόγους της (ΔΟ.ΨΥ.Σ.Υ.) που ήταν εγκατεστημένοι στις 5 πόλεις της δυτικής Μακεδονίας όπου λειτουργούν πανεπιστημιακά τμήματα, μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος που αρχικά εξασφάλιζε την ανωνυμία του ενδιαφερόμενου. Στην επόμενο στάδιο αφού ο ενδιαφερόμενος θεωρούσε ότι μπορούσε να συνεχίσει προχωρούσε σε ατομική συμβουλευτική η εάν το επιθυμούσε συμμετείχε ακόμη και σε συμβουλευτικές ομάδες υποστήριξης. Ο κ. Πνευματικός αναφέρει ότι στην αρχή υπήρχε δισταγμός αλλά στην συνέχεια το κλίμα άλλαζε ραγδαία καθώς οι άνθρωποι άρχιζαν να μιλούν για ζητήματα που απασχολούν την ψυχική τους υγεία και την ευεξία τους εντός του πανεπιστημίου. «Πιστεύω ότι αυτοί που συμμετείχαν αρχικά στην δράση μας κι ένοιωσαν ασφάλεια και εμπιστοσύνη, ήταν οι ίδιοι που στην συνέχεια διέδωσαν εντός του ιδρύματος με θετικό πρόσημο το πρόγραμμα μας» σημειώνει ο κ. Πνευματικός.

Το 40% των ενδιαφερόμενων έχει αναφορά στην Κοζάνη που βρίσκεται η καρδιά του πανεπιστημίου με μια μικρή συμμετοχή των Γρεβενών, ακολουθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα της Φλώρινας με 27%, της Καστοριάς με 17% και της Πτολεμαΐδας με 15%. Ο Πρύτανης του ΠΔΜ Θόδωρος Θεοδουλίδης μιλώντας στην ημερίδα όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της δράσης υποσχέθηκε ότι «το πρόγραμμα Ψυχολογικής υποστήριξης θα συνεχιστεί για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος με χρηματοδότηση 150.000 € από ιδίους πόρους του ιδρύματος» έως ότου ενταχθεί στους άξονες δράσης της νέας χρηματοδοτικής περιόδου του ΕΣΠΑ. Την παραπάνω δέσμευση συνόδευσε με μια εξομολόγηση προς το κοινό μιλώντας για την συνήθεια του να επισκέπτεται χωρίς συνοδεία τις Λέσχες του Πανεπιστημίου στην Καστοριά την Φλώρινα και αλλού και να τρώει μαζί με τους φοιτητές του ιδρύματος. «Με όσους-ες κι αν συζήτησα, το θέμα της Ψυχολογικής υποστήριξης ένοιωσα ότι είναι ψηλά στις προτιμήσεις τους κι όλοι μα όλοι μου μιλούσαν για την ψυχολόγο του ιδρύματος και το πόσο σημαντική είναι η παρουσία της στα θέματα προσωπικής στήριξης και συμβουλευτικής. Θα προσπαθήσουμε την επόμενη προγραμματική περίοδο να κάνουμε πολλά περισσότερα σε αυτό το τομέα» υποσχέθηκε ο κ. Θεοδουλίδης.

Το όλο εγχείρημα, της ίδρυσης Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών Ευπαθών Ομάδων, της δημιουργίας ΔΟ.ΨΥ.Σ.Υ., της καθολικής προσβασιμότητας στα κτίρια του ιδρύματος των ατόμων με αναπηρία, την καθιέρωση των «λευκών ταξί» δηλαδή την χωρίς επιβάρυνση μετακίνηση ΑΜΕΑ με τους συνοδούς τους στα κτίρια εκπαίδευσης του πανεπιστημίου αποτελεί οργανικό μέρος της ολιστικής μέριμνας του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματος κι είναι έμπνευση της αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Φοιτητικής μέριμνας, Άννας Σπύρτου.

Για το θέμα της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ ο κ. Πνευματικός τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή όλων των νέων παρεμβάσεων που είναι αναγκαίες στις κτιριακές υποδομές του, συνολικού κόστους 1 εκ € και ευελπιστεί στην προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 η νέα Περιφερειακή αρχή να προχωρήσει στην ένταξη του παραπάνω έργου που βρίσκεται στον άξονα προτεραιότητας.

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023 13:21