Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 10:30

Επίθεση Αδαμίδη για την Πτολεμαϊδα 5: "Ανιστόρητος ο υπουργός Ενέργειας κύριος Σκυλακάκης"

Η δήλωση του Γιώργου Αδαμίδη για το σχόλιο Σκυλακάκη οτι η Πτολεμαϊδα 5 δεν ειναι ανταγωνιστική και θα κλείσει.
Το 2003 επί υπουργού Ενέργειας Τσοχατζόπουλου, μετά την οδηγία 54 και το νόμο 3175 για αντικατάσταση παλαιών μονάδων με νέες σύγχρονης τεχνολογίας, και την πίεση του Συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, κρίθηκε σκόπιμο στη θέση του παλιού ΑΗΣ Πτολεμαΐδας να κατασκευαστεί μία νέα υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα.
Το 2007 επί κυβέρνησης Ν.Δ η διοίκηση του κυρίου Αθανασόπουλου προκειμένου να ταράξει τα νερά, αφού ως στόχο είχε τις λιθανθρακικές μονάδες, προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή των μονάδων Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2, μάλιστα με την δεύτερη να είναι τεχνολογίας ρευστοποιημένης κλίνης.
Ωστόσο ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος αφού ο στόχος ήταν οι λιθανθρακικές μονάδες.
Το 2010 ο κύριος Αρθούρος Ζερβός με υπουργό Ενέργειας την κυρία Μπιρμπίλη στο πλαίσιο της αντικατάστασης του παλαιού ΑΗΣ Πτολεμαΐδος, προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την κατασκευή της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5.
Τον Μάρτιο του 2013 επί συγκυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου συμβολαιοποιείται η νέα μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Πτολεμαΐδα 5 ύψους 1,4 δις ευρώ.
Το 2015 επί υπουργίας Λαφαζάνη εκδίδεται η άδεια κατασκευής και τον περασμένο Φεβρουάριο εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5.
Σε ότι έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα της μονάδας σε αυτά θα πρέπει να απαντήσει ο υπουργός και η Συνκυβέρνηση για την στάση τους τόσο το 2014 για τα δικαιώματα ρύπων, όσο και για τις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου.
Σε κάθε περίπτωση η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας μαζί με το αντίστοιχο ορυχείο που θα την υποστηρίζει, ασφάλεια εφοδιασμού με βάση τα γεωπολιτικά παιχνίδια, τηλεθέρμανση στην πόλη της Πτολεμαΐδας και πρωτίστως καθαρό περιβάλλον αφού έχει σχεδόν μηδενικές εκπομπές ρύπων.
Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση όταν ο ίδιος ο κύριος σκυλακάκης ως ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 2010 ήταν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος.
Είναι γνωστό ότι από τον Σεπτέμβριο του 2019 με την εξαγγελία της βίαιης απολιγνιτοποίησης η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία μαραζώνει.
Το σχέδιο δίκαιης μετάβασης δεν δημιούργησε ούτε μία θέση εργασίας.
Είναι όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός. Μία τρύπα στο νερό.