Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024 12:49

Αλεξάνδρα Σδούκου στο Balkan Energy Forum: Στηρίζουμε την ενεργειακή μετάβαση με έργα αποθήκευσης ενέργειας και τεχνολογίας υδρογόνου. Απέφυγε να δεσμευθεί για την τιμή τηςΤ/Θ

του Σπύρου Κουταβά

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας και κατάφερε χάρις στις υποδομές που διέθετε Ρεβυθούσα, όχι μόνο να μην κινδυνεύσει αλλά και να στηρίξει τα ενεργειακά συστήματα γειτονικών

χωρών», ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού με θέμα την ‘Ευρωπαϊκή πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα και την πράσινη ενεργειακή μετάβαση» στο πλαίσιο του Balkan Energy Forum που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στην Κοζάνη. Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε και στο νέο πρότζεκτ που «τρέχει» η Ελλάδα και αφορά τον νέο κάθετο διάδρομο μεταφοράς αερίου που θα ξεκινά από τα νότια βαλκάνια και θα φθάνει έως και την Ουκρανία.

Μίλησε για «εθνικές επιτυχίες» της χώρας στο θέμα της Ενέργειας όπου τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα «την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ φέρνοντας της στην δεύτερη θέση παγκοσμίως  καθώς και στις επενδύσεις ύψους 1,2 δις € που έγιναν στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής  ηλεκτρισμού». Επίσης ως σημαντικό έργο εξέλιξης της ενεργειακής μετάβασης ανάφερε  «τα έργα διασύνδεσης της νησιωτικής χώρας με την ταυτόχρονη κατάργηση όλων ων ρυπογόνων μονάδων ντίζελ που λειτουργούσαν στα νησιά». Η κ. Σδούκου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση στηρίζει κάθε είδους πρωτοβουλία προς το σκοπό της ενεργειακής μετάβασης και που αφορούν έργα καινοτομίας» όπως συστήματα αποθήκευσης, τεχνολογίες υδρογόνου προαναγγέλλοντας ότι τέτοιες επενδύσεις θα αρχίσουν να υλοποιούνται στην δυτική Μακεδονία.

Στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ η κ. Σδούκου ρωτήθηκε για τα ζητήματα που σχετίζονται με την εξέλιξη των έργων κατασκευής της μονάδας ΣΗΘΥΑ που θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τις τηλεθερμάνσεις των τριών μεγάλων  δήμων  της δυτική Μακεδονίας καθώς και του νέου ακριβότερου τιμολογίου που θα καλεστούν να πληρώνουν οι καταναλωτές.  Δήλωσε ότι «πρέπει να αρχίσει  να κατασκευαζεται το έργο το έργο ΣΗΘΥΑ καθώς και οι λέβητες  ΦΑ  κι ότι το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2025». Στο επίμαχο θέμα της θερμικής κιλοβατώρας  για το οποίο έχουν εκφράσει επιφυλάξεις οι δήμαρχοι Κοζάνης Εορδαίας και Αμυνταίου η κα Σδούκου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με την εισδοχή των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και άλλων τεχνολογιών θα χουμε μείωση του κόστος της τιμής ενέργειας» και ότι το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι «να  διασφαλίσουμε φθηνή τιμή στην θερμική ενέργεια προκειμένου να την απολαμβάνουν οι καταναλωτές της περιοχής».

Υπογράμμισε ότι «δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να  υπάρχον εσφαλμένες  εντυπώσεις  ότι προωθούνται λύσεις που θα οδηγήσουν σε υπέρμετρες αυξήσεις,  η κυβέρνηση δεν θα ήθελε οι κάτοικοι να πληρώνουν ακριβά το κόστος της θερμικής τους ενέργειας». Τέλος αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα, την ομαλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην ΔΕΗ και τους δημάρχους της περιοχής λέγοντας ότι «τίποτα δεν γίνεται εν κρυπτώ και με καλό πνεύμα συνεργασίας μπορούμε να ολοκληρώσουμε την υπογραφή της σύμβαση που απαιτείται ώστε να ξεκινήσει άμεσα το έργο του ΣΗΘΥΑ’.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός για την Οικονομική διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στις εντάσεις που υπάρχουν στην γειτονιά μας με  τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και τον πόλεμο την Γάζα και  πώς αυτές επηρεάζουν την ενεργειακή μετάβαση αλλά και  τα συστήματα μεταφοράς logistic κλπ.

Η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη αναφερόμενη σε  θέματα Ενεργειακής Μετάβασης τόνισε «ο  Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία επιτάχυνε την πράσινη μετάβαση στην ΕΕ». Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού Οργανισμού Ενέργειας που θα αξιολογεί σε κάθε χρονική στιγμή την θέση της ΕΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της καθώς και την δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου που θα αντικαταστήσει το Ταμείο Ανάκαμψης που λήγει το 2027.

Ο Κώστας Σταμπολής πρόεδρος και διευθυντής του ΙΕΝΕ δήλωσε  ότι «η απανθρακποίηση είναι μια δύσκολη υπόθεση και ότι μεγάλο μέρος των Βαλκανίων εξαρτάται σήμερα από τον άνθρακα». Ξεχώρισε την Ελλάδα ως παράδειγμα για το πώς μπορεί να προχωρήσει μια χώρα στην ενεργειακή της μετάβαση λέγοντας ότι  «βρίσκεται στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό διείσδυσης ς ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα».

πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024 20:58