Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 11:25

Καλλιόπη Βέττα: "Η κυβέρνηση αποκλείει μεγάλες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων από το επίδομα θέρμανσης»

Η Βουλευτής Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με θέμα: «Η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκλείσει για μια ακόμη χρονιά μεγάλες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων από το επίδομα θέρμανσης».

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 22 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., καταγράφεται το πρόβλημα που έχει προκύψει ήδη από την προηγούμενη Κοινή Υπουργική τους Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 6238/30-10-23), με την οποία αποκλείστηκαν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι από την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης και ζητείται η άρση αυτού του αποκλεισμού στην Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί για τη φετινή χρονιά.

Όπως σημειώνει η κα Βέττα, με την προηγούμενη απόφαση θεσπίστηκε ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τζίρου 80.000 ευρώ για την υποβολή αίτησης, από όσους ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην πράξη, ωστόσο, αποκλείστηκαν από το επίδομα θέρμανσης χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που ξεπερνούσαν το συγκεκριμένο όριο, μόνο και μόνο επειδή δραστηριοποιούνταν σε τομείς με -κατά βάση- διατιμημένα προϊόντα, τα οποία έχουν πολύ χαμηλό περιθώριο κέδρους.
 
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση απέκλεισε,για παράδειγμα, ιδιοκτήτες περιπτέρων, καταστημάτων ψιλικών, εμπορίας τηλεφωνικών καρτών, καπνικών προϊόντων κ.ά., οι οποίοι, αν και εμφανίζουν αυξημένο τζίρο λόγω των διατιμημένων προϊόντων, τα έσοδά τους είναι ελάχιστα και το κέρδος τους δεν ξεπερνά το 1-2%.  

Η κ. Βέττα κατέθεσε και πέρυσι ερώτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίς να διορθωθεί η επίμαχη Απόφαση, ενώ, όπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις των συναρμόδιων υπουργών, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να συνυπολογίσει, ούτε τη φετινή χρονιά, τα ανωτέρω δεδομένα. 
 
Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:
 
-Σκοπεύετε, έστω και τώρα, στην επικείμενη Κ.Υ.Α. για το 2024-2025, να θεραπεύσετε την αδικία που προκάλεσε η περσινή Κ.Υ.Α. για το 2023-2024 στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία και, λόγω υψηλού τζίρου, αλλά χαμηλότατων εσόδων, δεν έλαβαν επίδομα θέρμανσης;
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 11:27