Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012 19:12

Προτάσεις του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Κασαπίδη για την Κτηνοτροφία

kasapidisΟ κ. Κασαπίδης συγκεκριμένα έθιξε δεκαπέντε σημεία στο σχέδιο Νόμου ώστε να μην έρχεται σε αντίθεση η νέα νομοθεσία που θα προκύψει με τις προδιαγραφές και τους όρους των επενδυτικών προγραμμάτων στην κτηνοτροφία.
Παράλληλα,

ο βουλευτής του Νομού, πρότεινε την ενσωμάτωση στο Σχέδιο Νόμου και της υποχρέωσης χρήσης τεχνολογιών αξιοποίησης και επεξεργασίας των λυμμάτων των κτηνοτροφικών μονάδων.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κασαπίδης η τεχνογνωσία αυτή υπάρχει και χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες σε προηγμένες χώρες του εξωτερικού. Με τη δυνατότητα αυτή η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από κτηνοτροφικά λύμματα (κυρίως χοιροστάσια, πτηνοτροφεία, βουστάσια, γουνοφόρα ζώα κ.α.) κυριολεκτικά μηδενίζεται και δύναται να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι αποστάσεις των κτηνοτροφικών μονάδων από οικισμούς. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους τους μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας για παραγωγή βιοαερίου και τελικά ηλεκτρικής ενέργειας που επιδοτείται ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας από το κράτος.
Τέλος ο κ. Κασαπίδης κατέθεσε τα βασικά αιτήματα των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων της Δυτικής Μακεδονίας ως προς τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της δουλειάς τους.
Συγκεκριμένα πρότεινε:
i. την ένταξη της εκτροφής των γουνοφόρων ζώων στον κλάδο της κτηνοτροφίας ως δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα,
ii. την αύξηση των συντελεστών δόμησης στα εκτροφεία σύμφωνα με τα ποσοστά που ισχύουν στη Δανία και Ολλανδία και
iii. την αύξηση του ισοδυνάμου ζώου από τα 50 θηλυκά που ίσχυε για τα γουνοφόρα στα 150.
Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη που είναι και εισηγητής του Σχεδίου Νόμου από τη Ν.Δ. οι προτάσεις έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από τον Υπουργό, γεγονός που αναμένεται να αποδειχθεί στην ολομέλεια με την ενσωμάτωσή τους στο τελικό κείμενο προς ψήφιση.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012 19:21