Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2012 13:37

Συνάντηση του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΕΒΕ Κοζάνης με τη Διοικήτρια του ΟΑΕΕ στην Αθήνα

eveΤην Διοικήτρια του ΟΑΕΕ κα Γεωργίου Κωτίδου συνάντησαν στο γραφείο της στην Αθήνα την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π.Ε. Κοζάνης, κ. Κωνσταντίνος Κυριακίδης, και ο Αντιπρόεδρος, κ. Δημήτρης Κοσμίδης, μετά από επίμονη προσπάθεια να τους δεχθεί η Διοικήτρια σε μια επίσκεψη που...

από καιρό είχε ζητήσει η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, χωρίς όμως το ραντεβού να καθορίζεται επακριβώς.
Με την ευκαιρία την παρουσίας του προέδρου στην Αθήνα για την προγραμματισμένη επίσκεψη στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας κ. Παντελή Οικονόμου, όπου παρουσία και άλλων εκπροσώπων Φορέων της Περιοχής τέθηκε το θέμα της μείωση της τιμής πετρελαίου θέρμανση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Κυριακίδης με τον κ. Κοσμίδη έγιναν δεκτοί από την Διοικήτρια, η οποία μάλιστα κατάγεται από την Κοιλάδα Κοζάνης, παρά το γεγονός ότι το κτίριο του ΟΑΕΕ τελούσε υπό αποκλεισμό από ομάδα αντιτιθέμενων πολιτών σε λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για συμμετοχή του Ταμείου στην εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων (PSI).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κυριακίδης επέδωσε στην κα Κωτίδου υπόμνημα με τις προτάσεις του ΕΒΕ για τη βελτίωση των σχέσεων ασφαλισμένων και ΟΑΕΕ και για την επίλυση προβλημάτων που δυσχεραίνουν την καταβολή των εισφορών προς το ταμείο, καθώς το σύνολο των ασφαλισμένων που πλήττεται ανελέητα στο σύνολό του από την κρίση και δυστυχώς οδηγείται καθημερινά σε επώδυνα λουκέτα, απαιτεί από τον Οργανισμό ευνοϊκότερα μέτρα, ανεκτές εισφορές, πληρέστερη ενημέρωση από πλευράς ΟΑΕΕ , αλλά και αξιοπρεπή και σωστότερη μεταχείριση σε ότι αφορά κυρίως την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που θα πρέπει να είναι καθόλα ανάλογη των εισφορών

Ιδιαίτερα τέθηκε το θέμα της δυνατότητας υπαγωγής του ασφαλισμένου που αντιμετωπίζει οικονομική δυσχέρεια στην καταβολή των εισφορών του, ώστε με αίτησή του να μπορεί να υπάγεται στο αμέσως μικρότερο ασφαλιστικό κλιμάκιο από αυτό που ήδη ανήκει.

Η Διοικήτρια του ΟΑΕΕ, ωστόσο, εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν συζητείται καθόλου στον Οργανισμό καθώς το Δ.Σ αυτού θεωρεί ότι όλοι οι ασφαλισμένοι θα ζητήσουν την υπαγωγή σε χαμηλότερο ασφαλιστικό κλιμάκιο, με αποτέλεσμα την απώλεια για τον Οργανισμό σημαντικών εσόδων.
Στο σημείο αυτό η κα Κωτίδου ενημέρωσε ότι ο Οργανισμός διαχειρίζεται ετησίως 4,3 δις ευρώ. Οι εισφορές από ασφαλισμένων του κλάδου σύνταξης ανέρχονται στο ποσό του 1,7 δις, ενώ από τον κλάδο ασθενείας στα 540 εκατομμύρια ευρώ.

Το Κράτος επιχορηγεί τον Οργανισμό με 1, 5 δις περίπου και για το 2012 η κρατική επιχορήγηση δυστυχώς θα είναι κατά πολύ μικρότερη. Τα νούμερα αποδεικνύουν ότι το μέλλον του Οργανισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον του κράτους, καθώς οι εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ καλύπτουν μόνο το 1/4 των εξόδων και υποχρεώσεων γενικά του Οργανισμού. Τα σημερινά χρηματικά αποθέματα του ΟΑΕΕ, ( τα οποία δεν είναι καν σε ρευστή μορφή αλλά σε κινητές αξίες του Δημοσίου, ήτοι ομόλογα κ.α. με ημερομηνία λήξης το 2012, το 2025 και έως το 2037 αντίστοιχα ), προέκυψαν από τη συνένωση των ταμείων, ως χρηματοδοτικό από το κράτος εργαλείο από το οποίο και ζητείται η ένταξη μέρους τους στην εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, ήτοι στο «κούρεμα» μέσω PSI που για τον Οργανισμό σημαίνει «χάσιμο» τουλάχιστον του ½ της αξίας του που αποτιμάται σε 160 εκ. ευρώ, ήτοι απομείωση της αξίας τους στα 90 εκ. ευρώ

Στην επίμονη πρόταση που τέθηκε από πλευράς Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΕΒΕ Κοζάνης για μείωση κατά κατηγορία των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να είναι δυνατή η είσπραξή τους από το Ταμείο, με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, καθώς το υψηλό επίπεδο εισφορών οδηγεί τις επιχειρήσεις από αδυναμία καταβολής σε λουκέτα, η κα Κωτίδου διαβεβαίωσε ότι το θέμα εξετάζεται σοβαρά καθώς και το Μνημόνιο Νο 2 προβλέπει τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων με σκοπό τη μείωση των ασφαλιστικών, αλλά και των εργοδοτικών εισφορών γενικότερα.

Η ίδια, ως συντοπίτισσα, δεσμεύτηκε ότι μετά τις εκλογές θα επισκεφθεί το Επιμελητήριο Κοζάνης και θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα θέματα που προφορικά, αλλά και γραπτά, μέσω του Υπομνήματος του Επιμελητηρίου, της τέθηκαν.
Υπενθυμίζεται ότι το υπόμνημα της εστάλη ήδη από τον Ιανουάριο μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Διοίκηση του ΕΒΕ Π.Ε. Κοζάνης στον προϊστάμενο της Δ/νσης ΟΑΕΕ Κοζάνης κ. Ιωάννη Βαρσαμά.

Μεταξύ των θεμάτων που αναφέρονται στο υπόμνημα και αποτελούν προτεραιότητα για τη νέα Διοίκηση του Επιμελητήριου είναι:

-η ανάγκη άμεσης αποποινικοποίησης της μη καταβολής εισφορών
- η επαναφορά της ρύθμισης μη υπαγωγής στον ΟΑΕΕ ασφαλισμένων άλλων φορέων που έχουν ν που έχουν την έδρα των επιχειρήσεών τους σε ορεινές περιοχές ή σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων
- η ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης των ασφαλισμένων για οποιαδήποτε αλλαγή σε νόμους ή κανονισμούς του Οργανισμού που συνεπάγονται την απαίτηση για αναδρομική καταβολή αυξήσεων ή και ολόκληρων εισφορών και κυρίως η καθοδήγηση τους από τα κατά τόπους καταστήματα του ΟΑΕΕ για τις διαδικασίες προώθησης των αιτημάτων τους
- Η χορήγηση έκπτωσης στους συνεπείς ασφαλισμένους για την έγκαιρη καταβολή των εισφορών τους
- η χορήγηση της δυνατότητας να συνεχίζουν οι αιτούντες σύνταξη την άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων έως και την έκδοση της σύνταξης.
- Η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους, ακόμη και αν λόγω της κρίσης αυτοί οφείλουν κάποιες εισφορές (οι οποίες θα πρέπει να διακανονιστούν) καταβάλλουν όμως τις τρέχουσες .

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2012 13:40