Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 02 Απριλίου 2012 16:45

Ο Χρήστος Γιανναράς από την Κοζάνη: «Η ελευθερία εντοπίζεται στη δυνατότητα του ανθρώπου να ενεργεί ενάντια στο ορμέμφυτό του»

Giannaras«Ελευθερία εννοούμε τη δυνατότητα ανεμπόδιστων επιλογών: ιδεολογιών, κόμματος, επαγγέλματος, συμπεριφοράς, ελευθερωμένοι από κάθε προκατάληψη. Η ελευθερία είναι ο λίθος που οικοδομεί τη συλλογικότητά μας.»
Με την ερμηνεία του όρου ελευθερία ξεκίνησε την ομιλία του ο Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Χρήστος Γιανναράς στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο...

Αμφιθέατρο του ΤΕΙ στην Κοζάνη, με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα πέντε χρόνων από την ίδρυσή του Ιδρύματος αλλά και των εκατό από τα ελευθέρια της πόλης της Κοζάνης.

Ο κ. Γιανναράς αναφέρθηκε στην ανάγκη επαλήθευσης της γνώσης στο τι είναι έγκυρο και μη έγκυρο μέσα σε μια κοινωνία των σχέσεων καθώς και στο κριτήριο της κοινωνίας για την πληροφορία της γνώσης, ποιο είναι το όντως όν, τί είναι αυτό που υπάρχει χωρίς να αλλοιώνεται, χωρίς να υπάρχει ο «ξυνός» λόγος που κάνει το σύμπαν.

Επίσης αναφέρθηκε στον ρόλο της διαφήμισης που αφορά στην ορμή και όχι στο συναίσθημα του καταναλωτή, ο οποίος λειτουργεί με ένα είδος υπνωτισμού, ανελεύθερα στα προϊόντα της αγοράς. Η κατάσταση αυτή περνάει ουσιωδέστερα σε πιο ουσιώδη θέματα, όπως στην πολιτική η οποία οργανώνει την προεκλογική της εκστρατεία με όρους της αγοράς. Για την πολυσυλλεκτικότητα των κομμάτων, που δεν έχουν πολιτικές δημιουργώντας εντυπώσεις και όχι πολιτικές αντιμετώπισης των προβλημάτων, όπου «προκύπτει ένας παράγοντας αναίρεσης της ελευθερίας του κοινωνικού σώματος. Η ακούσια παραίτηση από την ελευθερία είναι εγκατάλειψη του αιτήματος της ελευθερίας».

Η αντίλογος... προτείνει την άποψη του Ντοστογιέφσκι, ότι δεν υπάρχει παρά μια μόνο ελευθερία, να ελευθερωθεί ο άνθρωπος από τον εαυτό του.
«Η ελευθερία εντοπίζεται στη δυνατότητα του ανθρώπου να ενεργεί ενάντια στο ορμέμφυτό του. Σε αυτήν την υπέρβαση της αναγκαιότητας λειτουργεί ο πολιτισμός δηλαδή η ύπαρξη του φωτός.

Και η πρόταση είναι ότι έχουμε ανάγκη να βρεθεί ένας κριτικός διάλογος πάνω στις προϋποθέσεις νοηματοδότησης του βίου ελευθερία ή ατομικισμός.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Γιανναρά έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα του κοινού.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Απριλίου 2012 18:55