Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 11:50

Διαμαρτύρονται για τα έργα αυτεπιστασίας των δήμων οι Εργολήπτες Δυτικής Μακεδονίας

liakos_polydeyΓια ακόμα μία φορά ο εργοληπτικός κόσμος μένει έκπληκτος από τη δημοτική ηγεσία της πόλης μας που με την κατάχρηση του θεσμού της αυτεπιστασίας μετατρέπει τον Δήμο Κοζάνης σε ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ και μάλιστα ιδιαίτερα ακριβή για τους δημότες. Ενώ ο κλάδος μας μαστίζεται από μία πρωτοφανή ανεργία ο Δήμος Κοζάνης έχει προβεί στη σύνταξη μελετών έργων με το σύστημα της αυτεπιστασίας αξίας περίπου 2.000.000,00 ΕΥΡΩ.

Είναι αδιανόητο, την ώρα που γίνεται τιτάνια προσπάθεια για περιστολή των δημοσίων δαπανών και ουσιαστικά εκμηδενισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων να πριμοδοτούνται και πάλι οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις για προσλήψεις και μάλιστα με όρους που συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των επιχειρηματιών του κλάδου μας.

Αντί τα κονδύλια αυτά να χρησιμοποιηθούν ώστε να παραχθεί οικονομικό και πραγματικό έργο για τους πολίτες, μέσω προκήρυξης διαγωνισμών για την κατασκευή έργων, τα οποία θα διαχυθούν μέσω των τοπικών εργοληπτικών επιχειρήσεων στην τοπική κοινωνία, προωθείται το σύστημα της αυτεπιστασίας. Ένα σύστημα που έχει αποδειχθεί ότι είναι χρονοβόρο, ακριβότερο και σίγουρα αντιαναπτυξιακό. Επίσης, απ' ότι έχουμε πληροφορηθεί από τα μέσα ενημέρωσης, για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος θα γίνει και δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα αποπληρωθεί μέσα σε μία 25ετία με δεσμεύσεις θεσμοθετημένων εσόδων των δήμων (φόροι ζύθου, τέλη διαφήμισης, ΤΑΠ κλπ.). Θεωρούμε επίσης ότι το ποσό των 25,00 ευρώ περίπου για ημερομίσθιο δεν αποτελεί αμοιβή εργαζομένων επί οκτάωρο σε συνθήκες έργου, δε λύνει το πρόβλημα της ανεργίας αντίθετα μοιάζει περισσότερο με επίδομα ανεργίας.

Σίγουρα θα μπορούσαν και οι εργοληπτικές επιχειρήσεις να προσλάβουν ανέργους, σίγουρα και οι εργοληπτικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν με τον ίδιο τρόπο να συμβάλουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών των Περιφερειών και ακόμη πιο σίγουρα και ο εργοληπτικός κόσμος έχει ανάγκη από δουλειά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θα σταθούμε αντίθετοι στην προσπάθειά σας αυτή, και ζητούμε να μας διευκρινισθούν τα παρακάτω :

1. Με ποιο τρόπο θα γίνει ο έλεγχος ποσότητας και ποιότητας κατασκευής των έργων ;
2. Με ποιο τρόπο θα γίνει ο έλεγχος της διάθεσης και απορρόφησης των (δανεικών) κονδυλίων;

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1. Την τήρηση της απόφασης της Κυβέρνησης για περιστολή των δημοσίων δαπανών επί του πρακτέου.
2. Την κατάργηση της αυτεπιστασίας διότι δεν συνιστά ορθόδοξο τρόπο κατασκευής ενός δημοσίου έργου, έστω και μικρού, πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για έργα συνολικού ύψους 2.000.000,00 ΕΥΡΩ.
3. Θα πρέπει επιτέλους στη χώρα μας να σταματήσει η πελατειακή συνδιαλλαγή των τοπικών Αρχόντων με σκοπό την ψηφοθηρία και να διοχετευθούν κονδύλια στην πραγματική οικονομία και στις εργοληπτικές επιχειρήσεις με σκοπό την ανάπτυξη.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΙΑΚΟΣ ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ ΤΣΙΟΜΠΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΔΕ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΔΕ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 11:54