Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 17 Απριλίου 2012 14:30

Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης

kke_ypopsifioiΑκολουθεί το δελτίο τύπου

Οι εκλογές της 6ης Μάη γίνονται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι, ο λαός γενικότερα βιώνουν την καπιταλιστική οικονομική κρίση στη χώρα μας. Η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με αφορμή την κρίση τσακίζουν το λαό στην κυριολεξία με την βάρβαρη πολιτική τους.

Την ίδια στιγμή που η λαϊκή οικογένεια στενάζει από τις απανωτές μειώσεις μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων, από τους συνεχόμενους φόρους και χαράτσια, από την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, από τις περικοπές που γίνονται στην υγεία, την παιδεία, κατεδαφίζουν την κοινωνική ασφάλιση, ξεπουλούν την δημόσια περιουσία στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, απολύουν εργαζόμενους η κυβέρνηση με την πολιτική της δίνει συνεχώς προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, τους βιομήχανους, εφοπλιστές και τραπεζίτες, χορηγεί συνεχώς δημόσιο χρήμα στις τράπεζες, τους λύνουν τα χέρια να μπορούν να απολύουν εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, προχωρούν σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, κατάργησαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις αντικατέστησαν με ατομικές συμβάσεις, δίνουν τα πάντα για την μεγαλύτερη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Στις 27 Απρίλη είναι η καταληκτική ημερομηνία για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για να πωληθεί στην συνέχεια, ενώ ήδη στο λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας έχουν βγει προς πώληση οι ΑΗΣ Μελίτης και Αμυνταίου. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ δέχονται επίθεση στο εισόδημα τους, εντατικοποιείται η εργασία, αφού συρρικνώνεται δραματικά ο αριθμός τους με τις συνταξιοδοτήσεις, δεν γίνονται προσλήψεις, τα κενά καλύπτονται με συμβασιούχους 8μηνήτες και με εργαζόμενους σε εργολάβους, άγρια εκμεταλλευόμενους. Πρόσφατα είχαμε το γεγονός που εργαζόμενοι σε εργολάβους έμειναν απλήρωτοι πριν το Πάσχα.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Γενάρη 2012 που εκτινάσσουν την ανεργία στο 21,8%, από το 14, 8% που ήταν τον περσινό Γενάρη, με πρωταθλήτρια την Δυτική Μακεδονία και το νομό Κοζάνης. Η ανεργία μαστίζει όλους τους κλάδους, ιδιαίτερα τις οικοδομές και την γούνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία θερίζει τους νέους και τις γυναίκες. Η ραγδαία και δραματική αύξηση της ανεργίας, σε συνδυασμό με τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει εδώ και τώρα άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων, όπως το ΚΚΕ έχει καταθέσει αλλεπάλληλες φορές στην βουλή.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που προέβλεψε εδώ και πολλά χρόνια ότι έρχεται καπιταλιστική κρίση. Είναι το μόνο κόμμα που ανέδειξε τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, όταν όλα τα άλλα κόμματα μιλάνε για κρίση χρέους, ή κακοδιαχείριση, ή για κρίση που οφείλεται σε κάποιους διεφθαρμένους του πολιτικού συστήματος.

Συγκαλύπτουν ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα της στυγνής εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης από το κεφάλαιο, της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και εμπορευμάτων, της αναρχίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, είναι κρίση του ίδιου του καπιταλισμού.

Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που είπε την αλήθεια. Η πολιτική του επιβεβαιώθηκε όταν πριν τις εκλογές του 2009 έλεγε ότι έρχεται αντεργατική θύελλα, είτε γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ. Είναι το μόνο κόμμα που αποκάλυψε τον χαρακτήρα της ΕΕ ως λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου. Τα άλλα κόμματα πρέπει να απολογηθούν γιατί εξαπάτησαν το λαό ότι με την ΕΕ θα έτρωγε με χρυσά κουτάλια. Ήταν το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε στα μνημόνια, στην πολιτική της πλουτοκρατίας, γι' αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί όσο γίνεται από περισσότερους.

Όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ τόσο καλύτερα θα είναι για το λαό.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επικαλούνται την σωτηρία της χώρας από την κρίση και την χρεοκοπία και ζητούν την ψήφο του λαού για να, «σώσουν...» δήθεν το λαό. Υποστηρίζουν ότι είναι «εθνικό καθήκον η σωτηρία της χώρας». Όμως αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, όταν αυτοί μιλάνε για εθνικό καθήκον, εννοούν την σωτηρία του κεφαλαίου, το οποίο σύμφωνα με την στρατηγική τους, πρέπει να συνεχίζει απρόσκοπτα την κερδοφορία του και για να το πετύχουν αυτό μειώνουν όσο γίνεται περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης. Αυτός είναι και ο λόγος που παίρνονται συνεχώς αντιλαϊκά μέτρα.

Είναι τέτοιο το θράσος τους, που ενώ τσακίζουν τον λαό, τον χρεοκοπούν ανεξέλεγκτα με την πολιτική τους και μάλιστα προεκλογικά, την ίδια στιγμή τον απειλούν ότι δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή περίπτωση να κάνουν έστω και μισό βήμα πίσω από τα μεταξύ τους συμφωνηθέντα μετά τις εκλογές, που άλλωστε αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής των μονοπωλίων στη φάση της οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης. Με λίγα λόγια, ομολογούν πως αμέσως μετά τις εκλογές, αφού πάρουν την λαϊκή εντολή θα συνεχίσουν να παίρνουν αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα που θα οδηγήσουν την λαϊκή οικογένεια στην χρεοκοπία και την εξαθλίωση.

Τέτοια σωτηρία εμείς δεν την θέλουμε, την απορρίπτουμε και καλούμε το λαό να τους καταψηφίσει, να τους κοντύνει όσο γίνεται περισσότερο τα εκλογικά τους ποσοστά.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μιλάνε για ανάπτυξη λέγοντας πως μετά τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις έρχεται η ανάπτυξη, ποια ανάπτυξη εννοούν; συγκαλύπτουν την ταξική ουσία του ζητήματος.

Ποια είναι η πραγματικότητα. Μέχρι το 2013 θα δοθούν από το ΕΣΠΑ 20 δις για την χρηματοδότηση μεγάλων έργων, κυρίως στους τομείς των μεταφορών (οδικοί άξονες), και της ενέργειας, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα που έμειναν ημιτελή, ή δεν ξεκίνησαν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.

Το ζήτημα είναι όμως ποιος θα ωφεληθεί από αυτή την ανάπτυξη. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρόκειται να δούνε κανένα όφελος από μια τέτοια ανάπτυξη, αντίθετα αυτοί που θα επωφεληθούν είναι το μεγάλο κεφάλαιο, οι κατασκευαστικοί και μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους τομείς.

Αυτή η ανάπτυξη θα γίνει πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ποιες ανάγκες θα μπορούν να ικανοποιήσουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι με μισθό 500 και 400 ευρώ αντίστοιχα;

Ποιες ανάγκες θα μπορούν να ικανοποιήσουν οι εργαζόμενοι που θα έχουν ημερομηνία λήξης;

Ποιες ανάγκες θα μπορέσουν να καλύψουν οι εργαζόμενοι που δεν τους έχουν αφήσει κανένα εργασιακό, δημοκρατικό και ασφαλιστικό δικαίωμα;

Όπως θα έχετε παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα βγαίνουν στην επιφάνεια διάφορα σκάνδαλα που υπάρχουν στον τομέα της δημόσιας, της κρατικής διοίκησης. Τα σκάνδαλα αυτά είναι υπαρκτά και πιθανόν να υπάρχουν και άλλα που δεν έχουν βγει ακόμα στην δημοσιότητα.

Θεωρούμε όμως ότι, φύλαξαν αυτά τα σκάνδαλα για αυτήν την προεκλογική περίοδο και τα βγάζουν στη φόρα, για να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης των εκλογών, (να μη συζητάει ο λαός τις μειώσεις των μισθών των συντάξεων, την άγρια φορολογία, την ακρίβεια κλπ), το δεύτερο είναι ότι προετοιμάζονται να πάρουν άγρια μέτρα μετά τις εκλογές που θα φέρουν τα πάνω, κάτω, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αντιδραστικές αλλαγές στα υπουργεία, στην κρατική διοίκηση, (πρόκειται να καταργήσουν, να συγχωνεύσουν, να ιδιωτικοποιήσουν καίριους τομείς της δημόσιας διοίκησης που έχουν σχέση με τις κοινωνικές υπηρεσίες) και θέλουν αυτά να τα περάσουν χωρίς αντίσταση από τους εργαζόμενους.

Μέσα από την αγανάκτηση που βιώνει ο λαός για όλα όσα του έχουν αρπάξει με τα μνημόνια και τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που δεν έχουν τελειωμό, πολλοί είναι αυτοί που μπροστά στις επικείμενες εκλογές θέλουν να πάρουν την απόφαση να τιμωρήσουν στην κάλπη το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ που ευθύνονται για την πτώχευση του λαού. Και σκέφτονται να τους τιμωρήσουν ψηφίζοντας «μικρά κόμματα», «αντιμνημονιακά κόμματα». Και σ' αυτές τις εκλογές εμφανίζονται υποτίθεται νέα κόμματα που διεκδικούν την είσοδο τους στην βουλή, όπως πχ το κόμμα του Καμμένου, της Κατσέλη, δίπλα στα υπάρχοντα ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜ.ΑΡ.

Το κριτήριο της ψήφου δεν μπορεί να είναι το κάλπικο δίλημμα, δηλαδή, μνημονιακό – αντιμνηνιακό, αλλά η πολιτική τους και αν αυτή υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Πραγματικά οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν πριν πάνε στις κάλπες.

Από που προέρχονται αυτά τα νέα κόμματα;

Δεν προέρχονται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;

Τα στελέχη τους δεν συμμετείχαν σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μάλιστα ορισμένοι και με υπουργικές καρέκλες, οι οποίοι υπερασπίζονταν ως τώρα την πολιτική του κεφαλαίου;

Δεν προέρχονται από παρθενογένεση. Έχουν δώσει τα αντιλαϊκά διαπιστευτήρια και συνεχίζουν να τα δίνουν. Οι προτάσεις τους κινούνται στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης, κινούνται στην κατεύθυνση της «ευρωπαϊκής πορείας της χώρας», δεν αμφισβητούν το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ΕΕ, ακριβώς επειδή η πολιτική τους είναι γέννημα της ίδιας μήτρας με τα δυο μεγάλα κόμματα. Μάλιστα ορισμένοι το λένε και ανοιχτά ότι μετά τις εκλογές όλα αυτά τα κόμματα μπορούν να συναντηθούν και να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, με την προϋπόθεση ότι θα διαπραγματευτούν το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση. Μόνο που οι προϋποθέσεις για τις επόμενες κυβερνήσεις έχουν ήδη τεθεί από τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και που είναι δεσμευτικές για τα επόμενα 30 χρόνια. Επίσης κανένα από αυτά τα κόμματα δεν έχει την διάθεση σύγκρουσης με την ΕΕ και δεν αμφισβητούν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, ο οποίος δημιουργεί και οξύνει όλα τα λαϊκά προβλήματα.

Σήμερα κάποιος που ειλικρινά θέλει να τιμωρήσει στην κάλπη το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ για την πολιτική τους, δεν μπορεί να το πετύχει στηρίζοντας αυτά τα κόμματα που προσβλέπουν στην ψήφο του λαού και λειτουργούν ως αναχώματα στήριξης του αστικού πολιτικού συστήματος. Αυτό δεν αποτελεί διέξοδο για τα λαϊκά συμφέροντα, γιατί η ψήφος αυτή δεν ξεφεύγει καθόλου από την αστική πολιτική. Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να σημάνει πραγματική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ακριβώς γιατί δεν είναι ψήφος ενσωμάτωσης στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Στην επικείμενη μάχη των εκλογών αναμετρόνται δύο ζητήματα:

ü 'Η θα προκύψει μία κυβέρνηση η οποία θα είναι ισχυρή και κυριολεκτικά θα γίνει οδοστρωτήρας απέναντι στο λαϊκό κίνημα.

ü Ή θα προκύψει ένα ισχυρό εκλογικά ΚΚΕ, το οποίο θα αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή για να γίνει το λαϊκό κίνημα, η δύναμη αποτροπής των χειρότερων μέτρων και πάνω απ' όλα η δύναμη της ρήξης και της αλλαγής.

Όσο πιο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο αδύναμη θα είναι η κυβέρνηση.

Αυτό πρέπει να πάρει υπόψη του ο λαός και με βάση την πείρα του, που βγαίνει από τα καθημερινά προβλήματα που βιώνει, να αποδυναμώσει όσο περισσότερο μπορεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, γιατί είναι κόμματα του κεφαλαίου και να ισχυροποιήσει με την ψήφο του το ΚΚΕ που ήταν μπροστά στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων και που θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην πρώτη γραμμή και μετά τις εκλογές.

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και οι υποψήφιοι βουλευτές του, είναι καταξιωμένοι αγωνιστές στο μαζικό λαϊκό κίνημα και στους αγώνες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή μας.

Λαμπαδά Χάρις του Αριστείδη

Γεννήθηκε στην Κοζάνη, είναι γιατρός, μέλος του ΝΣ Κοζάνης της ΚΝΕ

Λιάκου Αικατερίνη του Νικολάου, είναι κάτοικος Σιάτιστας, εργαζόμενη στο νοσοκομείο Κοζάνης, μέλος της διοίκησης του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Κοζάνης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σταμπολίδης Κωνσταντίνος του Ιωάννη

Είναι κάτοικος Κοζάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στολτίδης Νόντας του Δημητρίου

Οικονομολόγος, κάτοικος Κοζάνης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Ταταρίδης Πέτρος του Φιλίππου

Εργαζόμενος στην ΔΕΗ, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), κάτοικος Πτολεμαΐδας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Τσάκωνας Αντώνης του Φωτίου

Εργαζόμενος στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Τσίγκα Ευθυμία του Κωνσταντίνου

Γεννήθηκε στην Ελάτη Κοζάνης, είναι γεωπόνος ελεύθερη επαγγελματίας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Καλούμε όλο το λαό του νομού, απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλες τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, τους νέους και τις νέες, απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε αγωνιστές από άλλους πολιτικούς χώρους, που εναντιώνονται στην αντιλαϊκή πολιτική, που προβληματίζονται για την πορεία των εξελίξεων.

Τους καλούμε να κάνουν μια νέα αρχή, να πάρουν την απόφαση και να ψηφίσουν το ΚΚΕ, Αυτό το βήμα είναι σημαντικό, θα δυναμώσει την κοινή μας προσπάθεια, θα συμβάλλει στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Θα δώσει ώθηση στον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα είναι σε όφελος του λαού.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για το δικό τους μέλλον και το μέλλον των παιδιών τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Απριλίου 2012 14:35