Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014 16:09

Υπογραφές συμβάσεων απο Δακή και Βρυζίδου στην Πτολεμαϊδα

Δακής και Βρυζίδου στην Πτολεμαϊδα Δακής και Βρυζίδου στην Πτολεμαϊδα

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως σημείωσε, τηρώντας την υπόσχεση της για άμεση επίλυση του χρόνιου προβλήματος της μετεγκατάστασης του οικισμού Κομάνου,

ενημερώνει ότι :
Επίκειται η δημοσίευση της Πρόσκλησης για την υποβολή των προτάσεων για την χρηματοδότηση των έργων υποδομής του Νέου Οικισμού Κομάνου, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 10 εκ. €. Στο συνολικό εγχείρημα συμβάλει και ο Δήμος Εορδαίας με ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 2,0 εκ. € (πόροι που προέρχονται από την ΔΕΗ ΑΕ).
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν (από Δήμο Εορδαίας, ΔΕΥΑ Πτολεμαϊδας, κατά κύριο λόγο), θα αφορούν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και έργα οδοποιίας στον νέο οικισμό.
Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια επιπλέον πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε ως Περιφέρεια :
Είναι γνωστό ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αναμένεται έντονη δραστηριότητα σχετικά με τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών που πλήττονται από την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ (Ποντοκώμη, Μαυροπηγή, Άγιοι Ανάργυροι, Ακρινή, κα).
Στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εξετάζει και την περίπτωση πως στο συγκεκριμένο εγχείρημα μπορεί να συνδράμει η υλοποίηση πρότυπων πράσινων οικισμών.
Το σημαντικό πλεονέκτημα των μετεγκαταστάσεων είναι ότι αποτελούν κατασκευή οικισμών εκ του μηδενός οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν επιδεικτικοί.
Η δράση που θα προωθήσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, θα αποσκοπεί κύρια στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία στους οικισμούς μετεγκατάστασης, κατάλληλων παρεμβάσεων, που θα υποστηρίξουν με πολλαπλασιαστικό και επιδεικτικό αντίκτυπο σε όλη την επικράτεια, το μοντέλο της «Πράσινης Ανάπτυξης», οδηγώντας ουσιαστικά στο μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας ή/και εκπομπών CO2.
Ειδικοί στόχοι της δράσης θα αποτελούν ο σχεδιασμός των κτιρίων έτσι ώστε να εξοικονομούν ενέργεια κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο, η βελτίωση των θερμικών και περιβαλλοντικών συνθηκών στις κατοικίες, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για μεγαλύτερη αυτονομία, ο σχεδιασμός σύγχρονων εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και η βελτίωση του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής στην οποία εντάσσονται τα κτίρια των παρεμβάσεων.
Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω παρεμβάσεις, για τις οποίες είναι επιλέξιμη η χρηματοδότηση από το Νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας 2014 – 2020, δε θα είναι αποσπασματικές αλλά θα μπορούν να γίνουν σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υπό κατασκευή υποδομές και ιδιαίτερα αυτές για τις οποίες έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το θεσμικό πλαίσιο (βασικές υποδομές οδοποιίας, αποχέτευσης, ύδρευσης, κλπ).
Με αυτό τον τρόπο επιθυμούμε να δώσουμε μια διαφορετική διάσταση και προοπτική στον νέο οικισμό από την έως σήμερα κοινότυπη προσέγγιση της υλοποίησης απλά, έργων υποδομών. Και η διάσταση είναι αυτή της ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014 16:19