Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024 20:19

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Εορδαίας για την ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων

Ως   ένα  από  τα  πλέον  καθοριστικά  γεγονότα   του  Ελληνισμού  και   της  Παγκόσμιας  Ιστορίας, η  19η  Μαϊου, ως  Ημέρα  μνήμης  της   Γενοκτονίας  των  Ελλήνων  του Πόντου, αποτελεί για  όλους  εμάς, μία  Ημέρα αγώνα και 

περισυλλογής, για  το  οφειλόμενο  χρέος  δικαίωσης  της  ίδιας  της  Ιστορίας μας.   

Πριν   από 105  χρόνια, ο Μουσταφά Κεμάλ, , κήρυξε  και επίσημα, την έναρξη της Γενοκτονίας, κατά  των Ελληνικών και Χριστιανικών πληθυσμών στον Πόντο, με  τους  Νεότουρκους,  να  καίνε , να  βιάζουν  ,να  λεηλατούν και να σφάζουν, όποιους  έβρισκαν  μπροστά  τους. 

Η  19η Μαϊου   αποτελεί  μία  ημέρα-ορόσημο, αφού από   τον   Φεβρουάριο  του  1994  και με  απόφαση της  Ελληνικής  Βουλής, έχει ορισθεί   ως  Ημέρα  μνήμης για  την Γενοκτονία  των Ελλήνων του Πόντου  , ενώ   στην Τουρκία –δεν είναι  καθόλου τυχαίο- ότι  η  19η  Μαϊου,  ορίστηκε  ως  Εθνική μέρα γιορτής  και  ημέρα νεολαίας.  

Σήμερα,  εμείς, οι Ποντιακοί-Πολιτιστικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής  Εορδαίας- απόγονοι τρίτης και τέταρτης γενιάς-αποδίδουμε  φόρο τιμής , διαισθανόμενοι το ιστορικό μας χρέος, απέναντι σε όλους  αυτούς που έμειναν άταφα τα κορμιά τους και οι ψυχές τους  ψάχνουν δικαίωση. 

Και   η  δικαίωση, θα έρθει  μόνο μέσα  από  την   Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου  και τη Συγνώμη της Τουρκίας, για τις θηριωδίες που διέπραξε. 

Στον  αγώνα  όλων μας, για  την Διεθνή  αναγνώριση  της  Γενοκτονίας , απολύτως  απαραίτητη  θεωρείται  η  ενίσχυση   της  19ης  Μαίου, μέσα  από  το αμετάθετο   της ημερομηνίας  και  την τροποποίηση  του σχετικού  προεδρικού  διατάγματος.

Στην Πτολεμαϊδα  που βρέθηκε από τα μέσα  της δεκαετίας  του 1980, στην πρωτοπορία των αγώνων για την διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας  στην χώρα μας, ο  αγώνας συνεχίζεται ακόμη  πιο δυνατά, με  την συμμετοχή και την συμπόρευση  όλων,  για   την  διεθνή  αναγνώριση της  Γενοκτονίας. 

Αισθανόμαστε υπερήφανοι , Τιμούμε  και   Δεν Ξεχνούμε - προσπαθώντας να φανούμε αντάξιοι των  προγόνων μας. 

Και  βεβαίως δεν ξεχνούμε ότι φέτος, το 2024, συμπληρώνονται  50 χρόνια από τότε που  η Τουρκία εισέβαλε με βάρβαρο τρόπο στην μαρτυρική Κύπρο, καταπατώντας  κάθε έννοια του Διεθνούς  Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Πρόκειται  για μία προκλητική κατοχή ενός εδαφικού τμήματος  της Κυπριακής  Δημοκρατίας, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται  και για μία ακόμη φορά, υπάρχει  η ατιμωρησία της  Τουρκίας. 

Δεν ξεχνούμε  λοιπόν. Η  19Η Μαϊου, είναι  μια  Ημέρα Μνήμης και ο αγώνας  για την δικαίωση  των αδικοχαμένων  ψυχών του Πόντου πρέπει να  συνεχιστεί  ακόμη πιο δυναμικά  από όλους μας , καθώς και από  το σύνολο του Ελληνισμού. 

ΟΙ  ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ  ΣΥΛΛΟΓΟΙ 

 

     -     Ποντιακός   Σύλλογος  Πτολεμαϊδας

 • Πολιτιστικός    Μορφωτικός   Σύλλογος  Ποντίων  Άρδασσας «Η Άρδασσα»
 • Σύλλογος  Ποντίων  Αναρράχης
 • Πολιτιστικός    Σύλλογος  Ανατολικού  «Η  Ανατολή»
 • Πολιτιστικός  Σύλλογος  Ασβεστόπετρας
 • Πολιτιστικός   -Ποντιακός   Σύλλογος  Κομνηνών
 • Ποντιακός  Σύλλογος  Πενταβρύσου «Ο  Διγενής»
 • Πολιτιστική  Λέσχη  Ποντίων  Περδίκκα
 • Ποντιακός  και  Μικρασιατικός  Σύλλογος  Καρυοχωρίου
 • Εύξεινος  Λέσχη  Φιλώτα
 • Πολιτιστικός   Σύλλογος  Ποντοκώμης
 • Ποντιακός   Σύλλογος  Βεγόρας  «Η  Μαυροθάλασσα» 
 • Πολιτιστικός  Σύλλογος  Πύργων  Εορδαίας  «Η Καστράνιτσα» 
 • Πολιτιστικός  Μορφωτικός  Σύλλογος  Σπηλιάς  «Το  αντάμωμα» και ο
 • Λαογραφικός  Πολιτιστικός  Σύλλογος Πελαργού. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024 20:23