Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024 14:33

Τις εγκαταστάσεις του νέου Κέντρου διημέρευσης και υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ Πτολεμαΐδας, εγκαινίασε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη

του Σπύρου Κουταβά

Στην καινοτόμα δράση του προσωπικού βοηθού που χρηματοδοτείται με 41 εκ € από το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε η  Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη κατά την διάρκεια των εγκαινίων του

Κέντρου Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία  και υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση στην Πτολεμαΐδα.  Η κ. Ζαχαράκη δήλωσε ότι «900 άτομα με κινητική αναπηρία σε όλη την Ελλάδα έχουν τον προσωπικό τους βοηθό» ενώ υπενθύμισε ότι από το 2023 τα κέντρα διημέρευσης όπως αυτό της Πτολεμαΐδας «μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΠΥ γεγονός που συμβάλλει στην βιωσιμότητα και την ανάπτυξη τέτοιων δομών». Για την απρόσκοπτη συμμετοχή των ανασφάλιστων ατόμων με αναπηρία στις δομές ημερήσιας φροντίδας η κ. Ζαχαράκη εξήγησε ότι «έχουν προβλεφθεί για φέτος; 24 εκ € που θα δοθούν για αυτό το σκοπό» και παράλληλα παρότρυνε τους συλλόγους ΑΜΕΑ «να συμμετέχουν με τα παιδιά τους στο φετινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα που έχει οργανώσει το υπουργείο και που αφορά 4350 άτομα».

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης στο σύντομο χαιρετισμό του ενημέρωσε τους γονείς από την ΚΟΙΝΣΕΠ «Λαμπηδώνες» ότι το Περιφερειακό συμβούλιο δυτικής Μακεδονίας με ομόφωνη απόφαση του  στηρίζει οικονομικά την λειτουργία της δομής έως ότου ενταχθεί στα συγχρηματοδοτούμενα  προγράμματα της περιόδου 2021-27 για την οποία έχουν προβλεφθεί 85 εκ € σε τομείς Κοινωνικής συνοχής και πρόνοιας.

Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς  έκανε μια σύντομη αναδρομή στην εξέλιξη του έργου που ξεκίνησε αρχικά ως ιδέα γονέων με παιδιά ΑΜΕΑ και με νοητική υστέρηση πριν από 30 χρόνια για να λάβει σάρκα και οστά σήμερα, με την ολοκλήρωση μια σύγχρονης δομής που υποστηρίζει την καθημερινή διαβίωση ατόμων με αναπηρία αλλά και την διημέρευση σε αυτή, αφού διαθέτει ακόμη κλίνες που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 12 άτομα.

Την ευθύνη της λειτουργία του ΚΔΗΦ [Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας] και της ΣΥΔ [Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης] έχει αναλάβει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας «ΛΑΜΠΗΔΟΝΕΣ», που την απαρτίζουν μέλη του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.  Η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ  Ολγα Ντέλλα μητέρα παιδιού με ΑμεΑ φανερά συγκινημένη δήλωσε ότι «η επίσημη λειτουργία αυτής της δομής είναι ένα όνειρο ζωής πολλών ανθρώπων που ξεκίνησε δειλά ως όραμα από την δεκαετία του 1990 και με στοχοπροσήλωση  φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα». Απαρίθμησε τις δράσεις που ήδη ξεκίνησαν και γίνονται στο χώρο όπως η ανάπτυξη της τέχνης της υφαντικής, όπου παιδιά με αναπηρία και χωρίς αναπηρία μαθαίνουν να υφαίνουν σε αργαλειούς που δώρισαν άνθρωποι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Άλλοι εκπαιδεύονται και μαθαίνουν τα μυστικά της βιβλιοδεσίας  ενώ ετοιμάζεται πυρετωδώς η λειτουργία του πολληθυαισθητιριακου κήπου και του θερμοκηπίου που γίνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας της Φλώρινας του  πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Όπως εξήγησε η κ. Ντέλλα ετοιμάζεται και ένας σύγχρονος καφενές όπου θα λειτουργεί καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τις καθημερινές δράσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιεί η ΚΟΙΝΣΕΠ ενώ οι εργαζόμενοι στο καφέ θα είναι τα άτομα με αναπηρία που φιλοξενούνται στην δομή. «Σήμερα στέλνουμε το μήνυμα στην κοινωνία της Πτολεμαΐδας και σε όλους  εσάς ότι τα παιδιά μας έχουν φωνή και επιθυμούν να ακουστεί» τόνισε η κ. Ντέλλα.

«Εγνοια μας είναι να καταπολεμηθεί ο αποκλεισμός τους από τη χαρά της δημιουργίας και της ικανοποίησης που λαμβάνει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος όταν νιώθει ότι είναι χρήσιμος, αποδεκτός, ωφέλιμος», υπογράμμισε η κ Ντέλλα, προσθέτοντας ότι «δεν επιθυμούμε τα παιδιά μας να παρακολουθούν δια βίου από το περιθώριο τη ζωή των άλλων».

Το σήμα των «Λαμπηδόνων» που φιλοτέχνησε και το δώρισε στην κοινή προσπάθεια του Συλλόγου ο χαράκτης Φώτης Βάρθης, βασίζεται στην ερμηνεία της λέξης «λαμπηδών» που είναι ένα φυτό μυθικό, θαυματουργό, αφανές τη μέρα αλλά φανερό μονάχα τη νύχτα. 

«Με αυτή τη σκέψη, ότι υπάρχει ένα φως λανθάνον εκεί όπου η γνωμάτευση γράφει νοητική αναπηρία και που φωτίζει μέσα στο σκοτάδι», επιλέξαμε να πορευτούμε στην νέα αρχή για την ζωή των παιδιών μας που σηματοδοτεί η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής κατέληξε η πρόεδρος Ολγα Ντέλλα.

Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και Κινητικές Αναπηρίες και το Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες και Νοητική Υστέρηση είναι δυναμικότητας από 26 έως 50 ατόμων και βρίσκεται πλησίον του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας σε έκταση 13.318,65µ2.  Για την αναμόρφωση των παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων που ανήκαν στην Μητρόπολη Πρεσπών και εν συνεχεία παραχωρήθηκαν στον δήμο Εορδαίας, χρειάστηκαν 3.712.877,48 ευρώ, που βρέθηκαν από το ΕΠ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). 

Διαθέτει αίθουσες με σύγχρονο εξοπλισμό για την διαβίωση και την εκπαίδευση των ΑΜΕΑ και μια ευρεία γκάμα από ειδικούς επιστήμονες, θεραπευτές και εκπαιδευτές που βοηθούν τα παιδιά στον καθημερινό τους χρόνο.

Στις 30 Ιανουαρίου του 2024 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας με ομόφωνη απόφαση του προχώρησε στην παραχώρηση του ΚΔΗΦ και της ΣΥΔ στην ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Λαμπηδόνες» και στις 21ης Μαΐου 2024, υπογράφτηκε το ιδιωτικό συμφωνητικό της δωρεάν παραχώρησης ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Κρατάμε σφικτά την ίδια σκυτάλη και προχωράμε» κατέληξε η κ. Ντέλλα . 

Στα εγκαίνια του Κέντρου Διημέρευσης και της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης παραβρέθηκε και απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Patrick PAQUET Προϊστάμενος διοικητικής μονάδας «Employment and Social Governance, Analysis»  Κύπρος, Ελλάδα της ΕΕ η οποία και χρηματοδότησε μεγάλο μέρος των κτιριακών υποδομών της δομής.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024 14:36