Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 18:55

Η Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας καταγγέλει τον Πλακεντά οτι "πέρασε δια περιφοράς την ιδιωτική επένδυση αποθήκευσης Ενέργειας στην περιοχη

Την Πέμπτη 3-10-2024 πραγματοποιήθηκε για περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας με 7 θέματα εκ των οποίων το πρώτο είχε ιδιαίτερη σημασία και κατά τη γνώμη μας έπρεπε να συζητηθεί δια ζώσης σε άλλη συνεδρίαση. 

Πρόκειται για τη «Γνωμοδότηση ή μη επί  της ΜΠΕ του έργου: «ΣΑΗΕ με χρήση συσσωρευτών μέγιστης ισχύος έκχυσης 250MW και εγγυημένης (ωφέλιμης) χωρητικότητας ενέργειας 1000 MWh και των συνοδών έργων αυτού στη θέση «Γράτσιανη», της Δ.Ε. Βλάστης, Δήμου Εορδαίας και της Δ.Ε Δημητρίου Υψηλάντη, του Δήμου Κοζάνης. Η συνολική έκταση που θα καταλαμβάνει το έργο θα είναι 665 στρέμματα και χαρακτηρίζεται ως δασική και άλλης χρήσης και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 250.000 €

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίσαμε το εν λόγω έργο γιατί πρόκειται για έργο που προωθεί την λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή από ΑΠΕ. Το έργο αυτό δεν έχει να κάνει με την εξασφάλιση φθηνής ενέργειας για το λαό, αλλά με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος. Αυτοί οι σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κατασκευάζονται από μπαταρίες λιθίου που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον, για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων. 

Το ξέσπασμα πυρκαγιάς σε μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες λιθίου αντιμετωπίζεται εξαιρετικά δύσκολα. Πυρκαγιές σε αντίστοιχες μονάδες στο εξωτερικό το προηγούμενο διάστημα διήρκησαν έως και τέσσερις ημέρες, ενώ το τοξικό νέφος που δημιουργήθηκε από την καύση των προϊόντων λιθίου είχε καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων, στο περιβάλλον, στον υδροφόρο ορίζοντα, στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα των γύρω περιοχών. 

Οι εγκαταστάσεις αυτές καταλαμβάνουν μεγάλες και πολλές φορές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και υπάρχει επιπλέον κίνδυνος μόλυνσης από διαρροές βιομηχανικών προϊόντων όπως λάδια, χημικά κλπ.

Αυτό το σοβαρό ζήτημα αποτελεί αιτία πολέμου, ξεσηκωμού για τους κατοίκους όχι μόνο των γύρω χωριών αλλά όλης της περιοχής, προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση και όλες αυτές οι αρνητικές συνέπειες. 

Σε άλλες περιοχές όπως στην Στερεά Ελλάδα που έγινε προσπάθεια εγκατάστασης παρόμοιων σταθμών η αποφασιστική αγωνιστική παρέμβαση των κατοίκων την απέτρεψε έστω και προσωρινά.

Πολύ συζήτηση γίνεται για το χωροταξικό και για τη σειρά και διαδικασία που ακολουθείται για την εγκατάσταση ΑΠΕ και παράλληλων επιχειρηματικών έργων. Όπως και να έχει δεν αλλάζει κάτι όταν πρόκειται για την προώθηση της πράσινης μετάβασης.

Ένα τέτοιο σοβαρό θέμα θα έπρεπε να έρθει προς συζήτηση σε τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Θα ήταν και μια ευκαιρία προκειμένου ο κ. δήμαρχος να ενημέρωνε το σώμα και το λαό της Εορδαίας για τις εξελίξεις των επαφών του με την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ σχετικά με το μεγάλο ζήτημα της τηλεθέρμανσης. 

Ίσως βέβαια αυτό να ήθελε να αποφύγει ο κ. δήμαρχος και γι’ αυτό υποβάθμισε το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης κάνοντας τη συνεδρίαση του Δ.Σ. δια περιφοράς και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.