Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011 14:08

Ο Θ. Χαντάβας διευκρινίζει οτι δέν ευνοείται κανένας επιχειρηματίας απο την τροπολογία Παπακωσταντίνου

xantavasΌσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα της τιμολόγησης της ενέργειας από μονάδες συμπαραγωγής ισχύος άνω των 35 MW, η νέα τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός συνδέει την εγγυημένη τιμή με το μέγεθος του σταθμού κατά τρόπο που όσο μεγαλύτερος είναι ο σταθμός τόσο να μειώνεται η τιμή, πλησιάζοντας προς τη χαμηλότερη εγγυημένη τιμή που είναι αυτή της αιολικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Χαντάβα «H αναδιατύπωση της διάταξης ..

που έφερε ο Παπακωσταντίνου στην βουλή και που αρχικά δημιούργησε ερωτηματικά και σε μένα τελικά εξασφαλίζει ότι προτεραιότητα για ένταξη στο σύστημα και τις υψηλότερες εγγυημένες τιμές παίρνουν οι μικρές μονάδες ΣHΘYA (κάτω των 35 MW), ενώ για τις μεγάλες μονάδες δίνεται φθίνουσα τιμή ανάλογα με το μέγεθος». 

 

Δεν ευνοούνται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα

Πράγμα που σημαίνει ότι η μονάδα συμπαραγωγής του Μυτιληναίου στην Βοιωτία ισχύος 350 MW θα εισέρχεται προνομιακά στο σύστημα όπως οι υπόλοιπες ΑΠΕ μέχρι του φορτίου των 125 MW που είναι προσδιορισμένη ως θερμική ενέργεια και από εκεί και μετά θα κοστολογείται το υπόλοιπο του φορτίου με την τιμή της kwh στην αγορά του ανταγωνισμού. Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο βουλευτής και εισηγητής της πλειοψηφίας στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της ενέργειας Θ. Χαντάβας ''η προνομιακή τιμή για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία θα είναι έως τα 35 MW και από εκεί με βάσει την πρόταση Παπακωσταντίνου η τιμή όσο θα ανεβαίνει η ισχύς θα κλιμακώνεται προοδευτικά προς τα κάτω έως του φορτίου των 125 MW που είναι προσδιορισμένη ως θερμική ισχύς''. 

Η συνεντευξη του Θ. Χαντάβα στο vetofm

{mp3}110729_xantavastroplolaerio{/mp3}

Κάτι αντίστοιχο όπως επισήμανε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα ισχύει και για την ΔΕΗ όπου έχει εγκαταστημένες τηλεθερμάνσεις. Δηλαδή οι μονάδες του Αγ., Δημητρίου, της Καρδιάς, και του Αμυνταίου που παρέχουν Τ/Θ, μέχρι του φορτίου των 150 MW θα εισέρχονται στο σύστημα με την προνομιακή τιμή των ΑΠΕ. Ο κ. Χαντάβας επεσήμανε όλα τα παραπάνω προέκυψαν από διαβούλευση και οι επεξεργασμένες προτάσεις έγιναν οδηγίες από την Ε.Ε. η οποία δίδει προτεραιότητα στην παραγωγή ισχύος από ΑΠΕ.

Ιδρύεται εταιρία φυσικού αερίου στην Δυτική Μακεδονία και την Ηπειρο

Σε άλλο σημείο ο ανέφερε ο βουλευτής ότι ιδρύθηκε με βάσει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς Εταιρία Αερίου Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Η εταιρία με βάση τον νόμο ενα χρόνο πριν ξεκινήσουν τα διέλευσης του αγωγού θα πρέπει να προβεί σε διεθνή διαγωνισμό για την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου στην ήπειρο και την δυτική Μακεδονία. Η έδρα της εταιρίας δεν έχει ακόμη αποφασισθεί. Τα οφέλη σύμφωνα με τον κ. Χαντάβα θα είναι πολλά τόσο στην Ανάπτυξης της βιομηχανίας όσο και στις σύγχρονες θερμοκηπιακού τύπου καλλιέργειες στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Είναι ο αγωγός που σήμερα προωθεί η ΕΕ ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και θα καταλήγει μέσω της δυτικής Μακεδονίας στην Θεσπρωτία και ακολούθως στην Ιταλία κα την Ευρώπη.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011 17:47