Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 16:10

Σχεδιάζουν «πράσινο καταφύγιο» σε υπόγεια τούνελ της Νέας Υόρκης (video)

87831-delancyprojectΠλήθος ξεχασμένων υπόγειων τούνελ και σιδηροδρομικών γραμμών περνούν κάτω από τη Νέα Υόρκη. Δυο νέοι επιστήμονες οραματίστηκαν τη δημιουργία ενός «πράσινου υπόγειου καταφύγιου» σε ένα από αυτά, σύμφωνα με το econews.gr. Πρόκειται για τον υπόγειο σταθμό «Delancey Underground» που βρίσκεται...

στην Ανατολική Πλευρά του Μανχάταν και το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να...

μετατραπεί σε ένα «καταπράσινο καταφύγιο». Ο σταθμός λειτουργούσε από το 1905 μέχρι το 1948 και καλύπτει σε έκταση τα 2/3 της Νέας Υόρκης. Σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος και ανήκει στη Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών των ΗΠΑ.

Οι δυο επιστήμονες, ο αρχιτέκτονας James Ramsey και ο Dan Barasch, αντιπρόεδρος του δικτύου κοινωνικής καινοτομίας «PopTech», θέλουν να μετατρέψουν τον αναξιοποίητο υπόγειο χώρο σε ένα γιγάντιο πάρκο. Οι ίδιοι φαντάζονται το χώρο να μετατρέπεται σε ένα δημόσιο πάρκο με φωτισμό, πράσινο καινοτόμο σχεδιασμό και νέες τεχνολογίες.
{youtubejw}UdQO81E8kQ0{/youtubejw}
Για την υλοποίηση του σχεδίου ο Ramsey ανέπτυξε μια πρωτοποριακή τεχνολογία που αιχμαλωτίζει το φως και το μεταφέρει στον υπόγειο σταθμό με μικροσκοπικά καλώδια οπτικών ινών. Σχεδιάζεται επίσης η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνω από το τούνελ, που θα συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, φωτίζοντας το υπόγειο χωρίς να περνούν οι βλαβερές ακτίνες UV.

Η τεχνολογία που ανέπτυξε ο Ramsey μεταδίδει τα μήκη κύματος του φωτός στο τούνελ, γεγονός που καθιστά δυνατή τη φωτοσύνθεση και την ανάπτυξη χλωρίδας.

Οι νεαροί επιστήμονες ξεκίνησαν εκστρατεία για τη δημιουργία του πάρκου με στόχο τη συγκέντρωση 100.000 δολαρίων μέχρι τις 6 Απριλίου και ήδη κατάφεραν να ξεπεράσουν τον στόχο συγκεντρώνοντας 130.000 δολάρια.

πηγή-tvxs.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 16:54