Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 18:02

Σε Ραφαέλ Αλέ και Γιαν Κούτσιακ το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για δημοσιογράφους και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος

Το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές της αλήθειας απονεμήθηκε, για πρώτη φορά σήμερα, στον πρώην εργαζόμενο της PWC,

που αποκάλυψε τα LuxLeaks, Ραφαέλ Αλέ, και στον Σλοβάκο δημοσιογράφο, Γιαν Κούτσιακ, που δολοφονήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο γιατί ερευνούσε σκάνδαλα διαφθοράς στην χώρα του.

Ο Στέλιος Κούλογλου, με του οποίου την πρωτοβουλία θεσπίστηκε το βραβείο, κατά την ανακοίνωση των νικητών δήλωσε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι που παρουσιάζουμε για πρώτη φορά σήμερα αυτό το βραβείο. Μέσα σε έξι μήνες είχαμε δυο δολοφονίες δημοσιογράφων εντός της ΕΕ: αυτή της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια και εκείνη του Σλοβάκου Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του. Πλέον είναι καιρός να υπάρξει αποφασιστική απάντηση σε αυτό. Τα τελευταία τρία χρόνια επίσης έχουν γίνει αποκαλύψεις για διάφορα σκάνδαλα, οικονομικά και πολιτικά, οι οποίες οφείλονται στην δράση των whistleblowers. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι ήρωες. Διακινδυνεύουν την καριέρα τους, την ασφάλειά τους και την ζωή τους, για να πουν μυστικά που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας μας: Panama Papers, Paradise Papers, LuxLeaks, η λίστα Φαλτσιανί, όλα οφείλονται στην δράση αυτών των ανθρώπων».

«Θέλαμε να φτιάξουμε ένα βραβείο που να αξίζει το όνομά του. Ένα βραβείο που δεν θα είναι αποτέλεσμα πολιτικών παζαριών, ούτε θα χρησιμοποιείται για πολιτικές παρεμβάσεις σε τρίτες χώρες, όπως συχνά χρησιμοποιείται το βραβείο Ζαχάρωφ. Για αυτό φτιάξαμε μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή για να αποφασίσει τον νικητή», συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση των ονομάτων των νικητών έγινε σε μια συμβολική κίνηση από την αδερφή της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, Κορίνα Βέλλα. «Να σας ευχαριστήσω αρχικά που επιλέξατε το όνομα της Δάφνης για αυτό το πρώτο βραβείο που απονέμεται σήμερα. Να σας ευχαριστήσω επίσης που η κριτική επιτροπή αποφάσισε να δοθεί αυτό το βραβείο σε δυο άτομα», σημείωσε η ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι η κριτική επιτροπή του βραβείου απαρτίστηκε από τους ευρωβουλευτές Μαρίζα Ματίας, Στέλιο Κούλογλου, Μιγκέλ Ουρμπάν, τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου, Ζουλιέτ Γκάρσαιντ, Μάθιου Καρουάνα Γκαλίθια, Φρέντερικ Όμπερμαγιερ,  Τσαν Ντουντάρ, και την whistleblower Στεφανί Ζιμπώ.

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή σήμερα στις 19:00 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί ζωντανά.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 18:07