Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 16:03

Έναρξη της Συνόδου του κοινοβουλίου- Οι δημοσιογράφοι είναι οι βασικοί θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Πρόεδρος Ταγιάνι αναφέρθηκε στην 70ή επέτειο από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κατά την έναρξη της συνόδου στο Στρασβούργο.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ανέκαθεν

στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγιάνι. Θεσμοθέτησε το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης πριν από τριάντα χρόνια, το οποίο απονέμεται σε όσους συνέβαλαν σημαντικά στον αγώνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την Τετάρτη, το Βραβείο Ζαχάρωφ 2018 θα απονεμηθεί στον Ουκρανό σκηνοθέτη Oleg Sentsov.

Έως τώρα σε πέντε νικητές του βραβείου Ζαχάρωφ έχει απονεμηθεί επίσης το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο Πρόεδρος Ταγιάνι εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους νικητές του βραβείου Ζαχάρωφ Ντένις Μουκουέγκε και Νάντια Μουράντ, στους οποίους απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης χτες στο Όσλο.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το θάνατο της Λουντμίλα Αλεξέγιεβα, η οποία είχε βραβευθεί με το βραβείο Ζαχάρωφ το 2009.

Υπενθυμίζοντας ότι οι πρώτοι θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι δημοσιογράφοι, ο πρόεδρος του ΕΚ δήλωσε ότι οι σκέψεις του ήταν με την Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, τον Γιαν Κούτσιακ και όλους όσοι φυλακίστηκαν άδικα σε όλο τον κόσμο.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Τρίτη

Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την «Επάρκεια της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που παρέχει η Ιαπωνία» θα προστεθεί στην κοινή συζήτηση για τη συμφωνία της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ψήφισμα.

Στο τρίτο σημείο το απόγευμα (μετά την κοινή συζήτηση για τη συμφωνία της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας) θα προστεθεί μια δήλωση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής/Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Τετάρτη

Η συζήτηση για τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τις "συγκρούσεις συμφερόντων και την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ στη Δημοκρατία της Τσεχίας" θα ολοκληρωθεί με ψήφισμα που θα υιοθετηθεί την Πέμπτη.

Αιτήματα των επιτροπών να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Επιτροπή

Οι αποφάσεις των διαφόρων επιτροπών για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τα άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης (άρθρο 69γ του Κανονισμού) δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ολομέλειας.

Εάν δεν υπάρξει αίτημα έως την Τρίτη τα μεσάνυχτα για να τεθούν οι αποφάσεις αυτές σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, τότε οι επιτροπές μπορούν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 16:05