Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 19:57

Δικαιοσύνη μετά από 9 χρόνια για τον δημοσιογράφο Μ. Κυπραίο που έχασε την ακοή του από επίθεση των ΜΑΤ

Η δικαιοσύνη καταδίκασε τα ΜΑΤ, μετά από 9 χρόνια, για την επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου, Μανώλη Κυπραίου στις 15/06 το 2011, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ακοή του.
«Μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία, τους πολίτες, τον (αγωνιζόμενο) Τύπο και τη δικαιοσύνη. Μείναμε όρθιοι έστω και εννιά χρόνια μετά» σχολιάζει ο ίδιος.
 «Με την απόφαση Α8144/15-5-2020 η δικαιοσύνη καταδίκασε τα ΜΑΤ για την επίθεση εναντίον μου στις 15/06/2011. Μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία, τους πολίτες, τον (αγωνιζόμενο) Τύπο και τη δικαιοσύνη. Μείναμε όρθιοι έστω και εννιά χρόνια μετά…» αναφέρει ο Μανώλης Κυπραίος σε ανάρτηση του στο Twitter. Η υπόθεση πλέον πρέπει να επανεκκινήσει με νέα ΕΔΕ για να αποδοθούν και κυρώσεις.

Ο δημοσιογράφος έμεινε ανάπηρος το 2011 κατά τη διάρκεια  πορείας διαμαρτυρίας όταν χειροβομβίδα κρότου-λάμψης έσκασε σε απόσταση αναπνοής από το πρόσωπό του.

Όπως ο ίδιος έχει καταθέσει στις αρχές που διερεύνησαν την υπόθεση της άγριας επίθεσης την οποία είχε υποστεί σε στοά στην οδό Φιλελλήνων την επίμαχη μέρα, δέχθηκε από απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου χειροβομβίδα κρότου-λάμψης από άνδρα των ΜΑΤ ο οποίος φαίνεται -σύμφωνα πάντα με το θύμα- να έλαβε σχετική εντολή από τον επικεφαλής της διμοιρίας του. Ο Μ. Κυπραίος τονίζει ότι πριν δεχθεί την επίθεση, έδειξε στον αρχηγό της διμοιρίας, όπως όφειλε, τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και τον ενημέρωσε ότι κάλυπτε ειδησεογραφικά το γεγονός.

Για την περίπτωση του Κυπραίου έχει χρειαστεί να παρέμβει η Διεθνής Αμνηστία, διοργανώνοντας διεθνή καμπάνια, και χιλιάδες πολίτες έχουν κινητοποιηθεί σε όλο τον κόσμο Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, που εκπροσωπεί περισσότερα από 600.000 μέλη σε 141 χώρες, στηρίζει απόλυτα την αγωγή που κατέθεσε ο ρεπόρτερ, τονίζοντας πως «οι ενέργειες των αρχών ασφάλειας πέρα από κάθε αμφισβήτηση συνεπάγονται ευθύνη της κυβέρνησης και αυτή η νομική διεκδίκηση αποτελεί μια ευκαιρία προκειμένου να εκπληρωθεί η υποχρέωση προς τον Μανώλη Κυπραίο».

Όπως αναφέρει το news247.g, η υπόθεση έφτασε για πρώτη φορά σε δικαστική αίθουσα το 2017, για να καταλήξει τον Ιούλιο του 2018 σε μια προδικαστική απόφαση που ζητούσε από το Δημόσιο να καταθέσει αντίγραφο της λήψης των καμερών ασφαλείας στο σημείο, ενώ έκανε δεκτό το αίτημα της αστυνομίας να εξεταστεί ο Μ. Κυπραίος από εμπειρογνώμονα ΩΡΛ ώστε να διαπιστωθεί η αναπηρία του. Οι εκθέσεις των ανεξάρτητων ειδικών τεχνικών εμπειρογνωμόνων που ορίστηκαν από το δικαστήριο πιστοποιούσαν πως ο Κυπραίος δέχθηκε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και είναι κωφός άμφω με σοβαρά προβλήματα υγείας. Παρά την αντίθετη πραγματογνωμοσύνη του Δημοσίου, η υπόθεση επέστρεψε στα δικαστήρια τον Σεπτέμβριο του 2019 και σήμερα έληξε υπέρ του ρεπόρτερ.

 

Ο ίδιος, μετά την καταδίκη των ΜΑΤ, δήλωσε μιλώντας στο news247.gr, «η απόφαση αυτή του διοικητικού δικαστηρίου είναι σημαντική. Αν και πρωτόδικη μετά από 9 χρόνια με στοιχεία και ακλόνητες αποδείξεις καταδικάζει τα ΜΑΤ για ηθελημένη και σκόπιμη σκόπευση εναντίον του Τύπου και όχι μόνο. Παράλληλα αποδεικνύει ότι τα μη φονικά όπλα μπορούν να γίνουν φονικά…

Υπάρχει επίσης και το γεγονός πως η δικαιοσύνη δεν πτοήθηκε, δεν λύγισε και απόδειξε πως ακόμη και στις πιο μαύρες μέρες αποτελεί αχτίδα φωτός για τους πολίτες.

Οι πολιτικές συνέπειες είναι επίσης σημαντικές. Και κάποιοι πολιτικοί που λοιδώρησαν το συμβάν, που γέλασαν, που ειρωνεύτηκαν, που έβαλαν αυθαίρετα την υπόθεση στο αρχείο και σήμερα βρίσκονται σε καίριες θέσεις το ελάχιστο δείγμα δημοκρατικής αντίληψης είναι να ζητήσουν συγνώμη».

πηγη:The pressproject

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 20:06