Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 10:50

Νέα εποχή για τους 70 δημοσιογράφους του Index στην Ουγγαρία μετά τη μαζική τους παραίτηση λόγω πιέσεων και λογοκρισίας

Στην αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Documento πριν από λίγο καιρό με αφορμή τη μαζική παραίτηση της πλειονότητας των δημοσιογράφων του ουγγρικού ενημερωτικού ιστότοπου Index.hu

σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απόπειρες ελέγχου και λογοκρισίας, η Βερόνικα Μουνκ, βοηθός αρχισυντάκτρια, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι η επόμενη μέρα θα έβρισκε το προσωπικό ενωμένο σε μια νέα δημοσιογραφική προσπάθεια. Πράγματι, πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι οι δημοσιογράφοι που παραιτήθηκαν θα εγκαινιάσουν έναν νέο ενημερωτικό ιστότοπο, το Telex.hu.

«Ζήτημα δημοκρατίας»

«Στόχος μας είναι να καλύψουμε το αυξανόμενο κενό στο ουγγρικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης και να δώσουμε στους αναγνώστες την ελευθερία να ενημερωθούν αλλά και να έχουν κάτι που να μπορούν να διαβάσουν. Η τρέχουσα κατάσταση στα ουγγρικά ΜΜΕ δεν επηρεάζει μόνο τους δημοσιογράφους και τις αίθουσες ειδήσεων, αλλά και τους αναγνώστες που έχουν ολοένα λιγότερες ανεξάρτητες πηγές ενημέρωσης. Οταν οι ανεξάρτητες φωνές χάνουν συνεχώς έδαφος, τότε αποδυναμώνεται η δημοκρατία» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων. Μάλιστα, η Βερόνικα Μουνκ θα αναλάβει καθήκοντα αρχισυντάκτριας στο νέο Telex.hu, το οποίο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αποτελείται από ομάδα δημοσιογράφων που διαθέτει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να το μετατρέψουν σε αμερόληπτη, ενημερωτική, διαφορετική και πραγματικά ανεξάρτητη πηγή ειδήσεων.

Οι υποστηρικτές-συνδρομητές

Προκειμένου να φέρουν σε πέρας τον στόχο τους θα στηριχτούν αρχικά σε μια καμπάνια οικονομικής υποστήριξης από τους αναγνώστες τους. «Το να δημιουργήσουμε από το μηδέν και να διατηρήσουμε ενεργό ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ δεν είναι εύκολο και μπορεί να κοστίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα» αναφέρουν, ωστόσο επισημαίνουν: «Χρειαζόμαστε την υποστήριξη των αναγνωστών μας καθώς το Telex.hu βασίζεται αποκλειστικά σε αυτούς, αλλά δεν είναι μυστικό ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα στραφούμε στους αναγνώστες μας για οικονομική υποστήριξη. Μακροπρόθεσμα στόχος μας είναι όλοι οι υποστηρικτές μας να γίνουν συνδρομητές, καθώς θα γνωρίζουν πολύ καλά τι να περιμένουν από τη συνδρομή στο Telex.hu».

Μέχρι πρότινος οι δημοσιογράφοι στο Index.hu εργάζονταν σε συνθήκες ελευθερίας έκφρασης. Μάλιστα, είχαν δημιουργήσει ένα «βαρόμετρο ανεξαρτησίας» προκειμένου να καταγράφουν και να γνωστοποιούν τυχόν παρεμβάσεις στην άσκηση της εργασίας τους. Ολα άλλαξαν όταν το 50% του Μέσου πέρασε στα χέρια επιχειρηματία που πρόσκειται στην κυβέρνηση του Βί κτορ Ορμπάν. Μια από τις πρώτες αποφάσεις της νέας ιδιοκτησίας ήταν η απόλυση του διευθυντή Σάμπολτς Ντουλ, που προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών. Σε ένδειξη συμπαράστασης περισσότεροι από 70 δημοσιογράφοι υπέβαλαν την παραίτησή τους, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η υποστήριξη των πολιτών, οι οποίοι σε μια αυθόρμητη κίνηση συμπαράστασης πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να εκφράσουν την έντονη αγανάκτησή τους για τις διαρκείς κυβερνητικές επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας έκφρασης των ΜΜΕ.

πηγη: https://www.documentonews.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 10:54